Çevrenin elçileri

Güncelleme Tarihi:

Çevrenin elçileri
Oluşturulma Tarihi: Mart 17, 2010 00:00

Ankara’da görev yapan 20 büyükelçi Hürriyet Gazetesi muhabiri Haşim Kılıç ve moda fotoğrafçısı A. Murat Koçak, tarafından gerçekleştirilen “Bir Dünya” isimli projede objektif karşısına geçti.

KÜRESEL ısınma ve iklim değişikliği, her geçen gün önemini artırmaya devam ediyor. Şu an dünyanın karşı karşıya olduğu en büyük çevre sorunu olan küresel ısınmaya karşı, Ankara’da görev yapan büyükelçiler de harekete geçti. 20 büyükelçi, Hürriyet Gazetesi muhabirlerinden Haşim Kılıç ve moda fotoğrafçısı Murat Koçak’ın gerçekleştirdiği “Bir Dünya” isimli fotoğraf projesinde objektif karşısına geçti.

Acil önlemler alınmalı

Özel olarak hazırlanan stüdyoda, alışılmış diplomatik görüntülerinin dışında pozlar veren büyükelçiler, ilk kez böyle bir projede bir araya geldi. Büyükelçiler, fotoğrafların yanı sıra küresel ısınma ve iklim değişikliği konusunda mesajlar da verdi. Büyükelçilerin ortak görüşü, küresel ısınmanın insan davranışları sonucu oluşan bir tehlike olduğu ve acil önlemler alınmazsa gelecek nesillerin büyük risk altında olacağı yönünde. İşte büyükelçilerin mesajları:

AVUSTURYA
Avusturya Buyukelçisi Heidemaria Gürer


Sera gazı salınımlarının azaltılmasında, 5 yıllık bir gecikme bile ölümcül sonuçlar doğurabilir. Küresel ısınmayı engellemek için yapılacak girişimler ertelenmemeli.

FRANSA
Fransa Büyükelçisi Bernard Emie, eşi İsabelle Emie ve çocukları


Küresel ısınmayla savaşmak herkes için rutin bir iştir. Samimiyetle söyleyebilirim ki, şu an her ülkenin, ilkim değişikliğinin yaratacağı sonuçlara uyum sağlamak durumunda kalacağı çok açıktır; ancak en derinden etkilenenler daha fakir ve gelişmekte olan ülkeler olacaktır. Felaket veya çözüm, bugünkü tek seçeneğimiz budur!

AVUSTRALYA
Avustralya Büyükelçisi Peter Doyle ve eşi Jennifer Lee

Dünya’nın iklimi değişiyor. Harekete geçmeyi ne kadar ertelersek, çözüme ulaşmak o derece güç ve maliyetli olacak. Bugün harekete geçmez ve zararlı sera gazı salınımlarını azaltmazsak, bunun sonuçlarına gelecek nesiller katlanmak zorunda kalacaklardır.

ÇEK CUMHURİYETİ
Çek Büyükelçisi Eva Filipi


Savaş ya da ekonomik kriz gibi problemler yıkıma neden olabilir, ancak ülkeler sonrasında yaralarını sarabilir, tıpkı İkinci Dünya Savaşı’nda ve Büyük Buhran Zamanı’nın da olduğu gibi. Buna rağmen, küresel ısınmayı reddedersek, yakın gelecekte temiz havaya hasret olacağız.

KANADA
Kanada Büyükelçisi Marc Bailey


Ortak geleceğimizi garanti altına almak için iyi bir işbirliği ruhuyla çalışmalıyız. Bu sayede iklim değişikliği etkisini en aza indirgeyebilir, çocuklarımızın ve kendimizin geleceğinin barış ve refah içinde geçmesini güvence altına alabiliriz.

SLOVAKYA
Slovakya Büyükelçisi Vladimir Jakabcin ve eşi Olga Jakabcin


Üreticilerin ve politikacıların, üzerimizdeki baskısını kabul edemeyiz. Çoğu zaman ihtiyacımız olandan daha fazla alıyoruz ve tüketiyoruz. Herkese vereceğim mesaj şu olabilir; insan, politikacı, bilim adamı, işadamı vs. çok basit, sorumluluk alın.

JAPONYA
Japon Büyükelçisi Nobuaki Tanaka


İklim değişimi insanların ve canlı tüm varlıkların hayat zincirlerini etkiliyor. Çocuklarınızın evinize, ülkenize, yaşam tarzınıza ve ağaçlara, havaya, suya sahip çıkmasını ister misiniz? O zaman hemen harekete geçin!

NORVEÇ
Norveç Büyükelçisi Cecilie Landsverk


Eğer enerjiyi kullanma ve yeni teknolojik çözümler bulma alışkanlılarımızı değiştirmek konusunda çaba göstermezsek, gezegenimiz tehlikeye maruz kalabilir. Zengin ülkeler, sorumluluk almalı ve çözüm konularında önayak olmalılar.

GÜNEY AFRİKA
Güney Afrika Büyükelçisi Tebogo Seokolo ve eşi Moipone Seokolo


Kısa ve orta vadede bir şey yapmayarak uzun vadeli gelişme, rekabet ve hayatta kalma amaçlarımızı tehlikeye atmayacağız. Sorunu çözmede toplumsal eyleme gereksinim var. Gelişmiş ülkeler, finansal ve teknolojik açıdan destek vermeli.

İTALYA
İtalya Büyükelçisi Carlo Marsili ve eşi Selva Marsili


Uluslararası toplumum tamamı, küresel iklimsel değişim ile mücadeleye taraf olmalıdır. Bir yandan sanayileşmiş ülkeler, karbondioksit emisyonlarının hatırı sayılır şekilde düşürülmesine öncülük etmelidir. Gelişen ekonomiler ile ülkeler de sorumluluğu paylaşmalıdır.

ALMANYA
Almanya Büyükelçisi Eckart Cuntz


Geleceğimizi emin ellerde tutmak ve güvence altına almak istiyorsak, bu dünyaya sahip çıkmalıyız ve korumalıyız. Bireysel olarak hepimiz mesleklerimizi icra ederken dikkatli olmalıyız. Günümüz hayatının hareketli temposunda bazı şeyleri gözden kaçırmış olabiliriz.

ÇİN
Çin Büyükelçisi Xiaosheng Gorg


Çin için küresel ısınmanın etkilerine adaptasyon ivedi bir görev. Finansal krizin Çin üzerindeki muazzam etkisine karşın, ülkenin kararı, iklimsel değişimin değişmeden kalmasını sağlamaktan yana olacak ve bu konudaki çabaların tembelliğe yenik düşmesi söz konusu olmayacaktır.

POLONYA
Polonya Büyükelçisi Marcin Wilczek ve eşi Malvorzata Wilczek

Küresel ısınmayla okyanusların sıcaklıkları değişecek, dünya kasırga ve fırtınalarla boğuşacak. Bunu durdurmak hepimizin ortak sorumluluğu. Durdurmak için beraber hareket etmemiz halinde mümkün olabilir.

FİLİSTİN
Filistin Büyükelçisi Nabil Maarouf


Bütün dünya, küresel ısınmadan sorumludur ve bunun acısını insanlık çekecek. Bizden öncekiler nasıl bize güzel bir hayat bıraktıysa, biz de gelecek kuşaklara güzel bir dünya bırakmalıyız. Gelecekteki tehlikeleri önlememiz için şimdiden çalışmamız lazım.

DANİMARKA
Danimarka Eski Büyükelçisi Jesper Vahr ve esi Ane Vahr


Küresel ısı değişikliği, çok yavaş bir doğal olaydır ama değişimin halen sergilemekte olduğu bilimsel hız ürkütücüdür. Herkes kendi düzeyinde, gündelik hayatta enerji israfının bilincinde olup, küresel iklim değişikliğine karşı mücadelede etkin rol almalıdır.

UMMAN
Umman Eski Büyükelçisi Mohammed Nasser Al Wohaibi


Yeryüzünde yaşayan ve doğasından yaşamını sürdüren insanoğlu, olmazsa olmaz çevresine karşı sorumluluğunu yerine getirmelidir. İnsanoğlu, hem çevresine hem de kendi cinsine karşı sevgi ve saygıyı beslemelidir.

İSRAİL
İsrail Büyükelçisi Gavriel Levy


Küresel ısınma, sınır tanımayan, ekonomik, sosyal, politik farklılıklar gözetmeyen bir tehdittir. Küresel ısınmayla savaşmak ve hayatta kalmak sadece acil bir öncelik değil, bölgeler arasında anlaşmazlıklar olduğunda bile alternatifsiz bir ihtiyaçtır.

İNGİLTERE
İngiltere Eski Büyükelçisi Nick Baird ve eşi Carolina Baird


Bugün kürsel ekonomide yaşanan gerileme, kontrolsüz iklim değişiminin ekonomi üzerindeki olumsuz etkileri ile karşılaştırıldığında küçük kalacak. Küresel bir anlaşma; iklim değişimine adapte olmalarına yardımcı olacak bir yasa; düşük karbon ekonomisine geçisi destekleyecek bir anlaşma sağlanmalı.

ETİYOPYA
Etiyopya Büyükelçisi Teshome Mulatu Wirtu ve eşi Meaza Abrham


Kimseyi küresel ısınma için suçlayamayız ancak insanlara, sorumlu olmalarını ve o sonuçların yaşadığımız çevreyle etkileşimlerini anlatabiliriz.

KÜBA
Küba Eski Büyükelçisi Ernesto Gomez Abascal


İklim değişikliğinin baş sorumlusu olarak; egoizm ve tüketimin teşvik edilmesiyle, savurganlıkla, şu zamana kadar egemen olan sosyoekonomik sistemi değiştirmenin muhakkak olduğu bilincinin benimsenmesinde, her bireyin şahsen üstleneceği roller önemlidir.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!