Oluşturulma Tarihi: Ekim 08, 2008 00:00
Şehrimize yakın il ve ilçelerdeki doğa güzellikler ve gezilmeye değer tarihi yerler sizleri bekliyor. Hafta sonunu değerlendirmek isteyenlere öneriler..
TÜRKİYE’nin turizmde önemli bölgelerinden biri de Karadeniz olarak ortaya çıkıyor. Batı Karadeniz bölgesinde yer alan Bolu, trekking, off road, dağ bisikleti, foto safari, çim kayağı, kuş gözetleme, yamaç paraşütü, çim kayağı ve yabani hayvan avı gibi alternatif turizm imkanları sunuyor. Kültür ve Turizm Müdürü Hasan Kaplan’ın verdiği bilgiye göre, Abant bölgesindeki Çele Tepesi’nde yamaç paraşütü müsabakaları düzenleniyor. Aladağ Göleti ve Yeniçağa Gölü’nde su sporları müsabakaları gerçekleştiriliyor.
Tekerlekli kayak müsabakaları
Abant, Kartalkaya, Esentepe, Seben Dağları ve Çele Doruğu’nda dağcılık yapılıyor. Abant, Yedigöller, Yeniçağa göletleri, kuş gözetleme tutkunlarına imkan sunuyor. Abant, Yedigöller, Sülük Gölü, Bolu ormanlarında botanik turizmi yapılabiliyor. Esentepe’de çim kayağı ve tekerlekli kayak müsabakaları düzenleniyor. Öte yandan, Bolu’nun Gerede, Mengen ve Dörtdivan ilçelerinde, av turizmi yapılabilecek potansiyel sahalar bulunuyor. Av turizmi acentelerinin düzenlediği turlara katılan yabancı avcılar, burada yaban domuzu avlayabiliyor. Ayrıca, Yeniçağa-Gökçesu-Çaydurt arasındaki Sazakiçi bölgesi, örnek av sahası olarak ayrılmış bulunuyor.
Müze kentimiz Safranbolu
KARABÜK’ün Safranbolu ilçesi, 18, 19. ve 20. yüzyıllarda inşa edilmiş yaklaşık 2 bin tarihi evle Türk kent kültürünü bugüne taşıyor. Mimari plana bağlı kalınmaksızın yapılan tarihi Safranbolu evleri, birbirinin önünü kesmeyen yerleşim biçimleriyle dikkati çekiyor. Safranbolu’daki evlerin, dükkanların, camilerin, han ve hamamların cephelerindeki kuş evleri, sevgi ve merhameti simgeliyor. Tarihi ilçede Kaymakamlar Evi, Kileciler Konağı, Mümtazlar Evi, Karaüzümler Evi ve Kavsalar Evi, Yemeniciler Arastası, demirciler, bakırcılar, kalaycılar ve semerciler, Kazdağlı, Köprülü Mehmet Paşa, İzzet Mehmet Paşa, Daşdelen ve Akçasu Kaçak ile Cinci Hanı, turistlerin en çok rağbet ettiği yerler arasında bulunuyor.
Güneş-kum-deniz üçlüsü Bartın’da
BAKİR koyları, tertemiz kumları, az dalgalı suları ve doğayla bütünleşen güzellikleriyle Bartın, güneş-kum-deniz üçlüsüne kültürü de ekleyen kent olarak biliniyor. Amasra Plajı, İnkumu tatil beldesi, Mogada Plajı, Güzelcehisar ve Çakraz sahilleri, deniz turizmine hizmet ediyor.
Şirin bir Karadeniz ilçesi olan Amasra’ya 4 kilometre uzaklıktaki Kuşkayası Yol Anıtı, kale ve üzerindeki armalar, iki kilise, Bedesten ve İnziva mağarası, ilçedeki antik kentin gün ışığına çıkan yüzünü ortaya koyuyor. 5 bin kişilik tiyatro, forum, şeref yolu, akropol ve nekropol gibi bölümler ise hala toprak altında bulunuyor. İlçede yufka kabartma tekniğiyle kayalara oyulmuş kral heykeli ve Roma Hakimiyet Kartalı ile birbirini tamamlayan iki kitabe, ziyaretçilerin ilgisini çekiyor. Mağara oluşumu bakımından Türkiye’nin en zengin şehirlerinden Zonguldak’ta galeri, sarkıt, dikit, travertenler ve Gökgöl Mağarası’nın turizme açık 875 metresini yılda yaklaşık 30 bin kişi geziyor. Ereğli ilçesindeki, mitolojide "yer altı tanrısı Hades’in ülkesine açılan yollardan biri" olarak gösterilen Cehennemağzı Mağaraları’nı da yılda 20 bin kişi ziyaret ediyor.
Alternatif Ilgaz Dağı
KASTAMONU’da bulunan ve Türkiye’nin önemli kış turizm merkezlerinden olan Ilgaz Dağı, kışın olduğu gibi yaz aylarında da görüyor. Ilgaz Dağı’ndaki otel işletmeleri, müşterilerine yayla turizminin yanı sıra Daday ilçesinde atlı turizm ve Kastamonu merkezde tarih ve kültür turizmi olanakları sunuyor. Ilgaz Dağı Oteller Birliği Başkanı Eray Öztürk, Kastamonu’da alternatif turizm olanaklarının fazla olduğunu belirterek, "Turizm şirketlerinin turla getirdiği konuklara doğada yürüyüş olanağı sunuyoruz. Pınarbaşı ilçemizdeki şelale, kanyon ve mağaraları, Kastamonu merkezde tarihi konakları ve türbeleri gezdiriyoruz. Daday ilçemizde atlı turizm olanakları sunuyoruz" dedi.