Oluşturulma Tarihi: Kasım 05, 2021 00:15
İskoçya'nın Glasgow kentinde düzenlenen 26. BM İklim Değişikliği Konferansı’nda (COP26) Ankara Ticaret Odası (ATO) ve Ankara Sanayi Odası (ASO), ‘İklim Değişikliğine Sektörel Yaklaşımlar’ başlıklı bir panel gerçekleştirdi.
ATO başkanvekili ve Ankara Kent Konseyi Başkan Halil İbrahim Yılmaz panelde, tüm dünyayı Gölbaşı Sevgi Çiçeği üzerinden gönüllülük ve sevgi esası üzerine bir ittifak kurmaya davet etti. Yılmaz, iklim değişikliği başta olmak üzere küresel ekonomimizi tehdit eden sorunları ortadan kaldırmak için önerimiz Gölbaşı Sevgi Çiçeği İttifakının yapraklarına şu kavramları yazmak dedi ve bu kavramları, “Sevgi, Saygı, Empati, Çevre Bilinci, İnsan Hakları ve Refahı, İnsan Sorumlulukları, Doğayı korumak ve geliştirmek, Şefkat ve Hoşgörü, Bilinçli tüketim ve hayvan refahı” diye sıraladı. Ankara’da iklim değişliği ile mücadele konusunda yaptıkları çalışmalara değinen Yılmaz, “Tarih boyunca insanlar güç, din, para ve konfor için savaştılar. Artık sevgi zamanı. Bütün çevre dostlarını, yaşanılabilir ekosistem için Sevgi Çiçeği İttifakı’na davet ediyorum. Türkiye’nin ilk İklim Meclisi’ni kuran, katılımcısı olduğumuz COP26 ile aynı amaca hizmet ettiğimizi söylemekten gurur duyan bir çevre dostu olarak, tüm insanlığı sevgi odaklı bir dünyanın sağlayacağı nimetleri kardeşçe paylaşmaya çağırıyorum” ifadelerini kullandı. Halil İbrahim Yılmaz Glasgow’daki konuşmasında özetle şunları söyledi:
TEHLİKENİN FARKINDAYIZ“Kişi başına düşen su tüketim miktarı yakın zamana kadar 237 litre iken, şimdilerde baraj doluluk oranlarımız azalıyor. Şehrimizde hava sıcaklığının yakın gelecekte 4.5 dereceye kadar artabileceğine dair araştırmalar var. Tehlikenin boyutunun farkındayız. Sorunun çözümü gecikirse, bu felaketlerin bedelini bu konuda hiçbir sorumluluğu olmayan doğmamış çocuklarımız ödeyecektir. Bu felakete engel olmak için köklü bir dönüşüme ihtiyaç var.
TÜM CANLILARIN HAKKIOrtak akılla, toplumsal vicdanla beslediğimiz dayanışma ruhunun harekete geçmesi gerektiğini biliyoruz. Çevre bilincinin bireylerin kalbine ve vicdanına sızarak, ulusların sınırlarını aşarak yer küremizin ortak paydası, günümüzün Lingua Franka’sı (küresel dil) haline gelmesini gönülden istiyoruz. Kâinatta, her şeyin sevgiyle ve anlamakla başladığını biliyoruz. Yaşamak bizim olduğu kadar bizden sonraki kuşakların da hakkı. Yaşamak küresel ekosistem içerisindeki tüm canlıların da hakkı.”
RAPORLARI HAZIRLIYORUZAynı panelde konuşan Ankara Sanayi Odası (
ASO) Başkan Yardımcısı Seyit Ardıç ise dünyanın büyük bir iklim kriziyle karşı karşıya olduğuna dikkati çekerek, “Yaşam tarzımızın, üretim ve tüketim kalıplarımızım yeniden tanımlandığı bu dönemde yalnızca azaltma stratejilerine odaklanmak yeterli olmayacak. Bölgemizdeki sanayicilerin ham madde kullanımı, atık yönetimi, emisyon, su ve atık su yönetimi konularında ulusal ve uluslararası düzenlemelere göre değerlendirmelerini içeren çevresel durum raporlarını hazırlıyoruz. Bu raporlar karbon ve su ayak izi hesaplamalarını ve tesislerin yeşil dönüşüm için yatırım ihtiyaçlarını da içerecek şekilde hazırlanıyor. Projemizle sanayicilerimizin bilime dayalı hedefler belirlemelerini sağlayarak düşük karbon ekonomisine geçişte önemli bir rekabet avantajı elde etmelerini hedefliyoruz” diye konuştu.