Güncelleme Tarihi:
TIP öğrencilerinin eğitimlerinde soruna neden olan kadavra eksikliği, cerrahi asistan ve uzmanlara ameliyatların öğretimi için yapılacak kursların maliyetinin yüksekliği bu alandaki eğitimcileri 3 boyutlu animasyon filmle ameliyat eğitime yönlendirdi.
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayhan Kuzu, asistan ve uzmanların yaşadığı eğitim sorununu dikkate alarak, “rektum kanser ameliyatı” eğitimini 4 ülkeden gelen alanında önemli bilim adamlarının katılımlarıyla hazırladığı DVD'lerle aşmaya çalışıyor.
Prof. Dr. Kuzu, dünyada olduğu gibi Türkiye'de de önemli bir sağlık sorunu olan kalın bağırsak kanserlerinin ve özellikle kalın bağırsağın makata yakın son kısmı olan rektumda yerleşen kanserlerin tedavisinde kullanılmak üzere bir eğitim seti hazırladıklarını belirtti.
Yaklaşık 9 saat süren 3 ayrı DVD'nin yer aldığı eğitim setiyle, mesleğe yeni başlayacak tıp öğrencilerine, asistanlara, uzmanlara ve yıllardır bu işi yapan cerrahlara ameliyatın nasıl doğru yapılacağını göstermeyi amaçladığını ifade eden Kuzu, bu eğitim setinin hazırlanmasının yaklaşık 2 yıl sürdüğünü söyledi.
Kuzu, DVD'lerin hazırlık aşamasında animatörler, grafik tasarımcıları, ressamlar, bilgisayar programcıları, radyo ve stüdyo çalışanlarından oluşan 40 kişilik bir ekibin görev aldığını ve bin saatin üzerinde film çekimi yapıldığını dile getirdi.
Türkiye'de bir ilk
DVD'lerde Türkiye, İngiltere, Fransa, İsveç ve Kore'den rektum kanseri tedavisinde kendi alanlarında dünyada ün yapmış hekimlerin ders verdiğini söyleyen Kuzu, “Böyle bir eğitim materyali Türkiye'de bir ilk. Dünyada da bir örneğini görmedim” dedi.
DVD'lerin dünyada eğitim materyali olarak dağıtılmaya başlandığını anlatan Kuzu, “DVD'lerde ameliyatı anlatırken önce 3 boyutlu görüntülerle teorik bilgi veriyoruz. Bu kısımda bana bu ameliyatı dünyada tanımlayan, uluslararası arenada bu ameliyatı en çok yapan Bill Heald yardım ediyor. Birlikte ameliyatın nasıl yapıldığına ilişkin bilgileri görsel materyaller eşliğinde anlatıyoruz” diye konuştu.
Teorik bilginin ardından rektum ameliyatının yapılışının kadavra üzerinde gösterildiğini dile getiren Kuzu, daha sonra 3 boyutlu animasyonlarla hazırlanan filmle ameliyatın gerçekleştirildiğini belirtti.
Animasyonların DVD'lerin kapsamında yer alan tüm konuların anlatımında kullanıldığını ifade eden Kuzu, böylece ameliyatı değişik açılardan 3 boyutlu olarak izleyenlere gösterme imkanı bulduklarını, bununla birlikte ameliyatı daha anlaşılır ve basit şekilde anlata bildiklerini kaydetti.
Gerçek ameliyat görüntüleri
Animasyonun ardından gerçek ameliyat görüntülerine de DVD'de yer verdiklerini ifade eden Kuzu, ameliyatın laporoskopik ve robotik cerrahi ile de nasıl yapıldığının materyal içerisinde yer aldığını dile getirdi.
Kuzu, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Rektum ameliyatına ilişkin her türlü ayrıntıyı bu eğitim setinde anlattık. Radyolojide bu kanser nasıl evreleniyor, patologlar nasıl parçayı değerlendirecekler, bunların hepsi var. Rektum kanserleri makata yakın olduğunda ameliyatın doğru yapılmasının önemi artıyor. Rektum kanseri ameliyatları cerrahi açıdan doğru yapılırsa hastalığın tekrarlama olasılığı azalıyor. Bu sayede hastaların daha uzun yaşama şansı artıyor. Hastanın kalıcı olarak torbaya bağlanma ihtimali azaltılıyor. Ameliyatın doğru yapılması bu açılardan çok önemli.”
Yeni yöntem de DVD'de
Rektum kanseri, makata çok yakın bölgede ve makatı kontrol eden kasları içine aldı ise kanseri çıkarmanın oldukça zor olduğunu dile getiren Kuzu, bu şekilde gelişen rektum kanseri vakalarında ameliyatlarının Torbjörn Holm'un geliştirdiği “Extralevator Abdominoperineal Excision” tekniği ile ciddi bir biçimde değiştiğini ve eğitim setinde, bu yeni yöntemin Holm'un kendi anlatımıyla yer aldığını ifade etti.
Rektum kanseri ameliyat eğitiminin Türkiye'de yaygın olmadığına dikkat çeken Kuzu, “Ameliyatı doğru yapabilmek için iyi bir eğitime, iyi bir eğitim için de kurslara ihtiyaç var. Ancak kurs düzenlemek çok masraflı. Para desteği olmadan kurslar düzenlenemiyor, ayrıca kadavra eksikliği de önemli bir sorun. Doktor adayları kadavra eksikliği yüzünden bu ameliyatı uygulayamıyor” şeklinde konuştu.