Güncelleme Tarihi:
Türk hekimler tarafından bu organlar üzerinde yurt dışından ve yurt içinden gelen hekimlere ilk kez ameliyat tekniklerinin uygulandığı eğitim verildi. Eğitime, Çekya, İtalya, Güney Kore ve Yunanistan’dan hekimler katıldı. Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emre Huri, ‘Cerrahi Uygulamalarda 3D Yazıcı ile Üretilen Organlarla ve Diğer Sanal Gerçeklik Yöntemlerinin Kullanıldığı Eğitim Projesi (MedTRain3D Mod Sim) kapsamında gerçek insan organlarının 3 boyutlu modellenerek 3 boyutlu yazıcıyla elde edildiğini söyledi.
TECRÜBE KAZANIMI SAĞLAYACAK
Bu çalışma kapsamında ameliyat öncesinde ‘hastalıklı model organ’ üzerinde çalışma imkânı elde edildiğini aktaran Huri, “Gerçeğiyle birebir aynı olan bu modelleri kullanarak, eğitimlere katılan tıp doktoru ve öğrencilerine bu organ modelleri üzerinden cerrahi tedavi uygulamalarını istiyoruz. Bu, doktora hem gerçek ameliyat öncesinde bir tecrübe kazanımı sağlarken, aynı zamanda komplikasyonların neler olabileceğini de gösteriyor. Ayrıca, hangi hastalık, hangi cerrahiyi içeriyorsa, üretim de ona göre yapılıyor. Hatta hekime, büyük riskli hastalarda önce bu model üzerinde çalışma imkânı da sağlanabiliyor” dedi.
KADAVRA EĞİTİMİNE DE KOLAYLIK
Cihazların doğru kullanımı ve gerçek organlardan modellenip oluşturulmuş 3D uygulamalarla anatomi eğitiminin de eş zamanlı verilebildiğine işaret eden Huri, Türkiye’de yeterli kadavra olmadığı için tıp fakültesi öğrencilerinin cerrahi alanında uygulamalı eğitimde büyük sıkıntı yaşandığını da vurguladı.
Huri, geliştirilen 3D modellerin gerçekle hem dokusal hem yapısal anlamda birebir aynı olduğu için kadavra eğitiminde de büyük kolaylık sağladığının altını çizdi. AA