Güncelleme Tarihi:
Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, Cem Aygün’ün anne, baba ve kız kardeşleri, avukatlarıyla sanık avukatları katıldı. Tutuksuz sanık Fatih Y. ise duruşmada hazır bulunmadı. Sanığın avukatı Necla Anlağan, müvekkilinin sağlık nedeniyle raporlu olduğuna ilişkin belgeyi mahkemeye sundu. Duruşmanın başında, Aygün ailesinin avukatları, müvekkillerinden 4’ünün adliyeye gelmelerine rağmen duruşma salonuna polis tarafından alınmadığını iddia etti. Mahkeme Başkanı Hayrettin Türe’nin talimatıyla bir süre sonra duruşma salonuna gelen Cem Aygün’ün 4 kız kardeşi, “polis tarafından engellendiklerini” ileri sürdü.
MÜDAHİLLİK TALEPLERİ
Cem Aygün’ün anne, baba ve kız kardeşleri, sanıktan şikayetçi olduklarını dile getirdi ve davaya müdahillik talebinde bulundu. Türkiye İnsan Hakları Vakfını (TİHV) temsilen Avukat Senem Doğanoğlu da “davanın yaşam hakkı ihlaliyle ilgili olduğunu, bu nedenle vakfın suçtan doğrudan zarar gördüğünü” öne sürerek, TİHV adına müdahillik talep etti. Cumhuriyet Savcısı İsmail Şafak, Aygün ailesinin müdahilliğinin kabulünü, TİHV’inkinin ise reddini istedi. Sanık avukatları da Aygün ailesinin müdahilliğini mahkeme takdirine bırakırken, vakfınkinin reddini talep ettiler.
SANIK POLİS İÇİN TUTUKLAMA TALEBİ
Mahkeme heyeti, Aygün’lerin katılma talebinin kabulüne, vakfınkinin ise “suçtan doğrudan zarar görmediği” gerekçesiyle reddine karar verdi. Sanık avukatlarından Durukan Karakaş, “genel güvenliğin tehlikeye girmesinin söz konusu olduğunu” ileri sürerek, duruşmanın kapalı yapılmasını talep etti. Mahkeme heyeti ise cumhuriyet savcısı ve müdahil avukatlarının da görüşü doğrultusunda, “kamu güvenliğinin tehlikeye düşeceği yönünde kanaat oluşmadığından” bu talebi reddetti. Müdahil avukatlarından Cem Cihan söz alarak, sanık Fatih Y’nin halen görevi başında olduğunu ve “duruşmaya dahi gelmediğini” söyledi. Cihan, sanığın tanıklara ve delillere etki edebileceği gerekçesiyle tutuklanmasını istedi.
TAKİP EDİLİYORUZ İDDİASI
Talebe ilişkin görüşü sorulan Savcı Şafak, “iddianamedeki eylem ve sevk maddeleri ile sabit ikametgah sahibi olması ve kaçma şüphesi bulunmaması” gerekçeleriyle sanığın tutuklanması isteminin reddini talep etti. Cem Aygün’ün babası İsmet Aygün söz alarak, “Polis tarafından mezarlığa gittiğimizde bile takip ediliyoruz. Telefonlarımız dinleniyor” iddiasında bulundu. Mahkeme heyeti, sanığın tutuklanması talebini, “dosyadaki delilleri karartma ve kaçma şüphesi bulunmaması” nedeniyle reddetti. Duruşma, sanığın savunmasının alınması için ertelendi. Ara kararların açıklanması sonrasında Cem Aygün’ün yakınları duruşma salonunda, “adalet istiyoruz”, “katil polis” diye bağırdılar.
TARİH DEĞİŞTİRİLDİ
Ara kararların ardından mahkeme heyeti, duruşmanın 10 Mayıs 2013’e bırakıldığını açıkladı. Bunun üzerine Aygün ailesi 10 Mayıs’ın Cem Aygün’ün doğum günü olduğunu söyleyerek, tarihin değiştirilmesini istedi. Duruşma, 17 Mayıs 2013’e ertelendi.
DURUŞMA SONRASI BASIN AÇIKLAMASI
Duruşma sonrasında Çağdaş Hukukçular Derneği, İnsan Hakları Derneği, MAZLUMDER ve Baran Tursun Vakfı adına hazırlanan basın açıklamasını okuyan Avukat Cem Cihan, “Yargının sürekli suç işleyen polisleri koruyucu, kollayıcı tavrı, hukuk devlet ilkesini, vatandaşın güvenliğini tehdit eder hale gelmiştir” iddiasında bulundu. Cem Aygün’ün öldürülmesinin ardından aile fertlerine açılan davayı anımsatan Cihan, “öldüren polisler açıkça kayrılırken, öldürülenlerin yakınlarına ceza verildiğini” öne sürdü. Ankara Adliyesi önündeki açıklamaya Aygün ailesi de katıldı.