Güncelleme Tarihi:
Ankara, bu yıl 13’üncüsü İstanbul’da düzenlenen, “CeBIT Bilişim Fuarı”na açtığı stantlarla damga vurdu.
Fuarın ikinci gününde, Büyükşehir, Yenimahalle ve Keçiören belediyelerinin bilişim alanında yaptıkları çalışmalar, ziyaretçilerin ilgi odağı oldu. Fuarı ziyaret eden Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Büyükşehir Belediyesi’nin standını gezdi. Ankara İtfaiyesi’nin simülasyon merkezinin tanıtıldığı standı ilgiyle inceleyen Bakan Şimşek, elektronik kitap okuma sistemiyle kitap okudu.
Ankara Hürriyet, Büyükşehir, Yenimahalle, Keçiören belediyeleri ile ODTÜ, Ankara Üniversitesi ve bilişim alanında çalışma yürütün bazı Başkentlilerin stantlarını gezdi.
Başkent’i İstanbul’a taşıyan ve yoğun ilgi gören bazı stantlar ve sergilenen ürünler ise şöyle:
İTFAİYE SİMÜLASYONU
Ankara İtfaiyesi’nin simülasyon merkezinin tanıtım standı, küçük büyük herkesin ilgi odağı oldu. Ziyaretçiler, Ankara İtfaiyesi’nin standında itfaiye araçlarını dev ekranda kendileri kullandı, yetkililerden bilgi aldı. Alanda ayrıca, “Fly Cam – Helikopter Kamera” ile “Panaromik Kent Ekranı” büyük ilgi çeken diğer bölümleri oluşturuyor.
Uçarak mekan çekimi yapabilen helikopter kamera ile ilgili sinevizyon gösterisini izleyen ve bilgi alan ziyaretçiler, panoramik kent ekranı sistemi ile de Başkent’in rekreasyon alanları ve kentsel parklarını tanıyorlar.
PARMAKLARIYLA GÖRECEKLER
Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı’na bağlı “Görme Engelliler Eğitim Teknoloji Merkezi” standı da beğeniyle takip ediliyor. Stantta sergilenen Braille Printer (Kabartma Yazıcı) ile bilgisayarda taranan kitaplar, uygun formata getirilip Braille alfabesiyle baskılara alınıyor. Merkezi tanımak için İstanbul Maltepe’den Yeşilköy’deki Fuar alanına geldiğini söyleyen görme engelli Süha İlyas Gönen, “Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin Görme Engelliler Merkezi’ni internetten takip edebiliyorum. Ankara’ya geldiğimde de uğrayacağım” dedi.
DİJİTAL ARŞİV
CeBIT Fuarı’na ikinci kez katıldıklarını kaydeden Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar, stant açan diğer belediyeleri de incelediklerini birçok belediye başkanının da kendi stantlarına gelerek Yenimahalle Belediyesi hakkında bilgi aldıklarını aktardı. Belediye olarak bilişime çok önem verdiklerini ifade eden Yaşar, “Belediyeler binaların imar planını saklamakla mükellef. Biz arşivlerimizi dijital ortama aktarıyoruz. Vatandaşımız internet üzerinden belediyemiz web servislerinden kendi binasıyla ilgili arşivlere ulaşabiliyor.” dedi.
ELEKTRONİK ŞİKAYET
Keçiören Belediyesi de fuarda yerini aldı. Bilişim ile ilgili çalışmalarını sergileyen belediye, belediye hizmetlerinden Keçiörenlilerin daha hızlı ve kolay yararlanabilmesi için akıllı cep telefonu uygulamaları, elektronik ortamda kent bilgi sistemi çalışmaları sunuyor. Belediyenin sunduğu en ilginç uygulama ise vatandaşların şikayet ve isteklerini hızlı bir şekilde sisteme aktarabilmek için geliştirilen elektronik kalem. Şikayet ve istekler elektronik akıllı kalem ile yazıldığı anda otomatik olarak kurulan bilgi sistemine aktarılıyor. Bu sayede iletişim daha hızlı ve kolay sağlanılıyor.
EN CANLI OYUN
ODTÜ Teknokent bünyesinde faaliyet gösteren İkisoft isimli yazılım firması, At ve Kılıç (Mount and Blade) isimli bilgisayar oyunlarının tanıtımını yaptı. Ortaçağ’da geçen oyunda Türk savaşçılar da yer alıyor. 34 kişilik bir ekiple oyunu yazdıklarını aktaran Bilgisayar Mühendisi Erdinç Kaya, oyunun tamamen yerli yazılım olduğu kaydetti.
DNA KOLYESİ
Ankara Üniversitesi de Büyükşehir Belediyesi’nin açtığı stanta yerini aldı. Fuar alanına kurulan mini laboratuvuar ile ziyaretçilere sunulan uygulama sonunda minik tüp içerisinde DNA kolye yapılıp veriliyor. Ağız sıvındaki hücrelerin içinde bulunan milyonlarca DNA açığa çıktığında, kitaplarda görülebilen DNA’nın şekli ortaya çıkıyor.
ÇİM BİÇME DERDİNE SON
Başkentli Makine Mühendisi Ardıç Karol da tasarladığı otonom çim biçme robotu ile çim biçme derdine son veriyor. Kullanıcıdan bağımsız olarak kendi kendine çimleri biçen robot sınırları algılıyor, ağaç, duvar ve insanlara çarpmadan çimi algılayarak çalışmasını sürdürüyor. Elektrikle çalışan robotun, çim biçmek zorunda kalan ve bu işten hoşlanmayan insanlar için bir kurtarıcı niteliğinde olduğunu söyleyen Karol, “İnsanlarımız çim biçmeye harcadıkları zamanı sosyal hayatta kullanabilecekler. Robbit, kendi kendine çalışarak çim biçme derdine son veriyor” dedi.
Fuarda, bir firmanın maskotu olan robot, yaptığı Gangnam Style dans ile ziyaretçilerin beğenisini kazandı.