Güncelleme Tarihi:
ALKİM Alkali Kimya, cam, kağıt, tekstil gibi sektörlerin önemli ham maddelerinden olan sodyum sülfat üretimi için Çayırhan’da inşa ettiği maden ve üretim tesisinden oluşan 50 milyon liralık yatırımı tanıttı. Ankara Çayırhan’da inşa edilen ve yaklaşık sekiz aydır faaliyet gösteren tesis, 65 milyon ton saf sodyum sülfata karşılık gelen 195 milyon ton “glauberit” rezervinin üzerine kurulu.
Çevreye duyarlı tesis
Çayırhan’daki yeni yatırıma ilişkin açıklamalar yapan Alkim Kimya Yönetim Kurulu Başkanı Reha Kora, tesisin şu aşamada günlük üretim kapasitesinin 400 ton olduğunu belirterek, teknik özellikleriyle dünyada birçok yönüyle ilkleri barındırdığını söyledi. Kora, tesisin yeryüzü şekillerine zarar vermeden sodyum sülfatın ham maddesi olan “glauberit”in yer altından çözelti olarak borularla çekilmesi yönteminin dünyada ilk defa düzenli olarak uygulandığını dile getirdi. Tesisin çevreye duyarlılık esasına göre inşa edilip bu unsura göre çalıştığını söyleyen Kora, “Elektriğini kendisi üreten tam otomasyona sahip modern entegre tesisimizde, yüzde 99 saflıkta anhidr sodyum sülfat üretiyoruz” dedi.
Yılda 410 bin ton sodyum sülfat üretimi
Kora, farklı noktalarda da sodyum sülfat üretimi yaptıklarını anımsatarak şöyle devam etti:
“Bizim tüm tesislerimizde yıl bazında yaklaşık 410 bin ton sodyum sülfat üretimimiz var. Çayırhan’da 150 bin ton, Acıgöl kıyısında 180 bin ton, Konya Bolluk Gölü kıyısında 80 bin ton. Bunun yanı sıra 190 bin ton ham tuz üretimimiz de bulunuyor” Kora tesisin Avrupa’da en büyük sodyum sülfat üreticileri arasında ikinci, dünyada ise beşinci sırada yer aldığını belirtti.
195 milyon tonluk rezerv
Alkim Alkali Kimya Genel Müdürü Nihat Erkan ise Çayırhan sodyum sülfat tesislerinin iki açıdan büyük önem taşıdığını şu sözlerle anlattı:
“195 milyon tonluk sodyum sülfat maden rezervi dünyanın sayılı rezervleri arasında yer almaktadır. Üç yıl süren ve uluslararası düzeyde yürütülen Ar-Ge çalışmaları, madenin rasyonel olarak üretilmesine, verimli bir şekilde işletilmesine ışık tutmuştur. Bir de, üretilen maden cevherin işletilmesi için 50 milyon lirayı aşan bir yatırımla modern, teknolojik tesisler kurulmuş ve devreye alınmıştır. Bu yatırım ile ülkemizin yer altı kaynaklarının azami verimlilikte ve tüm katma değeri ülke içinde kalacak şekilde çalıştırılması sağlanmaktadır.”
Dünyada beşinci sırada
Sodyum sülfatın kullanım alanının çok geniş olması nedeniyle bu kimyasal mamülün dünya çapında stratejik önemi olduğunu savunan Erkan, “Üretim kapasitesine göre dünyada beşinci sırada olmamız doğru yolda olduğumuzu gösteriyor, umuyorum zamanla daha da iyi bir üretim hacmine sahip olacağız” dedi.