Güncelleme Tarihi:
'TÜRKİYE'DEKİ SURİYELİ KADINLARIN, ÇOCUKLARIN İHTİYAÇLARI VAR'
Çavuşoğlu, İtalya Dışişleri Bakanı Paolo Gentiloni ile düzenledikleri ortak basın toplantısında Avrupa Birliği ile imzalanan üç anlaşmaya değindi. "Geri kabul anlaşması, vize serbestisi ve 18 Mart'ta da Göçmen Anlaşması yani kaçak göçün engellenmesiyle ilgili anlaşma. Bu üç anlaşmanın birbirine bağlı olduğu konusunda da teyitleştik" diyen Çavuşoğlu, şöyle konuştu:
"Üçünün de uygulanması gerekiyor. Elbette uygulanması için gerekli şartların da yerine getirilmesi lazım. Bugüne kadar geri kabul, göçmen anlaşması ve Yunan Adaları'ndan göndermek istediklerinin Türkiye'ye getirilmesi, birebir formülünün işlemesi bakımından hiçbir sıkıntı yok, her şey iyi işliyor, iki taraf da anlaşmaya sadık. Ama Avrupa Birliği'nin yine 3 milyar avro, artı 3 milyar avro vaadi vardı. Bu 3 milyar avronun Türkiye'ye gelip, Suriyeli göçmenlere aktarılması konusunda maalesef bürokratik engeller var, çok yavaş işliyor. Para ayrılıyor, para Brüksel'de bekliyor. Şu ana kadar 2 milyar avro civarında bir para bulunmuş ve ayrılmış, ama paranın orada beklemesinin bir anlamı yok. Türkiye'de yaşayan Suriyelilerin kadınların, çocukların ihtiyaçları var. Bunların hayat standardını bizim yükseltmemiz lazım. Niye Türkiye şimdi 10 bin konut yapmak istiyor. Çünkü kamplarımız dünyadaki en iyi şartlar, en iyi kamplar olmasına rağmen, biz bunların da insan olduğunu unutmuyoruz. Yine çalışma izni veriyoruz, diğer haklarını veriyoruz, sağlık vesaire. Ama halen 800 binden fazla eğitim çağında olan Suriyeli kardeşlerimizin 300 bini okula gidebiliyor. Geri kalan 500 bin ne olacak?"
'BU İNSANLAR İKİ SENE PROJE BEKLEMEZ'
"Avrupa Birliği'nde maalesef çok ciddi prosedürler var. Bir projenin hazırlanması Avrupa Birliği prosedürleri kuralları çerçevesinde 2 sene sürüyor. Mültecilerle ilgili karşı karşıya olduğumuz durum, sıradan bir durum değil" diyen Mevlut Çavuşoğlu, "Ekstra bir durum var ve buna göre kendimizi adapte etmemiz lazım. Prosedürleri buna göre hızlandırmamız lazım. 2 sene proje hazırlamak için beklemek zorunda değiliz ve bu insanlar beklemez. Bizim Avrupa Birliği'ne sürekli hatırlattığımız şey; burada yaşayan insanları mutlu etmek için gerekli adımları birlikte atalım, prosedürü hızlandıralım" diye konuştu.
'YETER Kİ SÖZLERİMİZE SADIK KALALIM'
Vize serbestisi ve geri kabul anlaşmasının uygulanmasıyla ilgili son gelinen nokta konusunda Paolo'ya bilgi verdiğini belirten Çavuşoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Esasen Çin'de Sayın Cumhurbaşkanımızla birlikte Renzi'nin de olduğu toplantıda Holland ve Merkel'e de bu konuda bilgi verdik. Ayrıca Tusk ve Junker ile de bu konuyu konuştuk. New York'ta Timmermans'la görüştük. Somut bir yol haritası konusunda anlaşmamız lazım. Anlaşmaların hepsini de uygulamamız lazım. Şimdi Avrupa Birliği'nden biz cevap bekliyoruz. Timmermans'ın bize geri dönmesini bekliyoruz. Bu konuda iyimserim, karamsar değilim. Yeterki Paolo'nun da söylediği gibi prensiplerimize, anlaşmalarımıza, sözlerimize sadık kalalım, imzaladığımız anlaşmaları uygulayalım. İç siyasete kurban etmeyelim. Avrupa'daki artan Türk karşıtlığı, İslam karşıtlığı, ırkçılık, göçmen düşmanlığı gibi akımlara bu süreci kurban etmeyelim. Bu konuda da İtalya'nın tutumu her zaman pozitif olmuştur. Esasen bizi herkesten iyi anlayan da İtalya'dır. İtalya da ciddi göç akımlarıyla karşı karşıya kalmıştır. Akdeniz'in güneyinden ve diğer bölgelerden gelen bu sorunu aşmak için Avrupa Birliği içinde de ciddi çaba sarf etmiştir. O nedenle İtalya'ya da teşekkür ediyoruz."