Güncelleme Tarihi:
BÜYÜK kentlerin en büyük sorunlarından biri olan çarpık ve sağlıksız yapılaşmaya, kentsel dönüşümle neşter vuruluyor. 6 Mayıs 2012’de ‘Afet riski altındaki alanların dönüştürülmesi’ hakkında kanun çıkartılarak Türkiye’deki dönüşüm çalışmaları kurumsal hale getirildi. Kentsel dönüşüm çalışmaları, Toplu Konut İdaresi (TOKİ) ve belediyeler işbirliğinde devam ederken, bazı dönüşümler de belediyeler tarafından bizzat gerçekleştiriliyor. Ankara belirli bölgelerinde devam eden kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında yeni yapılara kavuşurken, Başkent’teki belediyelerin kentsel dönüşüm ve gecekondu yıkım çalışmaları ise şöyle:
DİKMEN’DE BİN 235 KONUT UZLAŞMASI SAĞLANDI
48 Kentsel Gelişim ve Dönüşüm Projesi’ni uygulamaya koyan Büyükşehir, kentsel yenileme projelerinde öncelikli olarak kent içindeki kaçak yapılar ile ekonomik ömrünü doldurmuş çöküntü alanların ele alınmasıyla başlıyor. İlk olarak 90’lı yıllarda başlatılan Dikmen Vadisi Kentsel Dönüşüm Projesi, 6 kilometrelik uzunlukta bir alanı kapsayan 5 aşama olarak planlandı. Projenin 1, 2 ve 3’ncü aşamaları tamamlanırken, 4 ve 5’inci etaplardaki çalışmalar kapsamında bugüne kadar bin 917 gecekondu sahibi ile uzlaşma sağlanarak, bin 785’nin yıkım işlemi gerçekleştirildi. 444’üyle ise uzlaşma işlemleri devam ediyor. Uzlaşma işlemlerinin ardından çalışmalara başlanacak. Proje kapsamında konut karşılığı yapılan sözleşmeler kapsamında; 100 metrekarelik 981 daire, 120 metrekarelik 228 daire, 150 metrekarelik 17 daire, 175 metrekare 6 daire, 200 metrekarelik 2 daire ve 225 metrekarelik 1 daire olmak üzere toplamda bin 235 konut uzlaşması sağlandı. Bin 235 kişiye konut teslimi yapılacak.
10 MİLYON METREKARE ALANDA 18 BİN KONUT
10 milyon metrekarelik bir alanı kapsayan Kuzey Ankara Girişi Kentsel Gelişim Projesi’nin 1’inci etabında ise 4 milyon metrekarelik bir alandaki bölgede yapım çalışmalarında sona gelindi. Projede 8 bin 100 hak sahibi konutu bulunurken, toplamda 18 bin konut yapılarak yeni bir yaşam alanı oluşturulacak. 8 binin üzerinde hak sahibi konutunun kuraları da törenle çekilirken 3 bin 300 hak sahibi konutu tamamen bitti. Tapusu olmayanlar için Karacaören mevkiinde 2 bin 500 dairenin üretimi tamamlandı. Proje kapsamında ticari konutların yapımı devam ediyor. Bölgede bulunan 5 bin 807 gecekondu ise Büyükşehir tarafından yıkıldı. Güneypark Kentsel Dönüşüm Projesi ise İmrahor Vadisi’ne cepheli Mogan ve Eymir Gölü Manzaralı 1,5 milyon metrekarelik alanı kapsıyor. Proje kapsamında toplam 7 bin 820 modern ve lüks konutlar üretilecek. Bölgede bulunan 478 kadar gecekondunun tamamı ise projenin başladığı tarihten itibaren hak sahipleri ile yapılan sözleşmelerin ardından yıkılarak boşaltıldı. Kalan 28 tapulu hak sahibi ile de uzlaşma sağlandı. Konut karşılığı yapılan sözleşmeler kapsamında üretilen 2 bin 192 adet konuttan bin 133 konutun dağılımı yapıldı.
ULUS DA DÖNÜŞÜM KAPSAMINDA YER ALIYOR
Ulus ve civarında yıpranan tarihi ve kültürel taşınmaz varlıkların yenilenerek korunması ve yaşatılarak kullanılması amacıyla yürütülen proje ise 130 milyon 96 metrekarelik bir alana sahip. 50. Yıl, Şehit Cengiz Topel, Dilekler, Türközü, Akdere, Topraklık, Çamlık Mahalle sınırları içerisinde kalan bölge de uygulanacak olan “50. Yıl Parkı ve Çevresi Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi” 116 hektarlık bir alanı kapsıyor. Proje de 2 bin 600 gecekondu yer alıyor. Hıdırlıktepe-Atıfbey-İsmetpaşa Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi de Altındağ’da Başkent’in tam merkezinde yer alan 1 milyon metrekarelik bir alanı kapsıyor. Proje ile kentin merkezi, gecekondular ve çarpık yapılaşmadan kurtarılacak. Ankara’nın ilk yerleşim yerlerinden biri olma özelliğine sahih olan bölge, proje ile yeniden inşa edilecek. Proje kapsamında bölgede Tarihi Ankara evleri restore edilmeye başlandı.
‘ANKARA’NIN TEKSASI’NDA 2 BİN GECEKONDU
‘Ankara’nın Teksas’ı olarak bilinen Çinçin Mahallesi’nde büyük bir dönüşüm gerçekleştirildi, sadece Çinçin’de 2 binden fazla gecekondu yıkıldı. Çinçin Kentsel Dönüşüm Projesi’nin 3 etabı tamamlanırken, 4. etap çalışmalarına ise yakın zamanda başlanacak. Dönüşüm çalışmaları Bentderesi, Aktaş 1’inci, 2’inci ve 3’üncü etap, Doğantepe, Gökçenefe, Şükriye, Başpınar, Feridun Çelik, Plevne, Cinderesi mahallelerinde de sürdürülüyor. Dönüşüm çalışmaları kapsamında üç bloktan oluşan Altındağ Belediyesi binasının bir bloğu da yıkıldı. Altındağ’ın gelişmesinin önündeki en önemli problem olarak duran mülkiyet sorunu çözüldü. 2016 yılı içerisinde 908 kişiye arsa tahsisi gerçekleştirilirken, 2009 yılından 2015 yılı sonuna kadar toplamda 13 bin 468 vatandaşın tapulu arsa sahibi olmasını sağlandı. Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki ise çalışmalarla ilgili olarak, “Altındağ’da yıkmadan bir şey yapmak mümkün değildi. İlk günlerde başladığımız yıkım çalışmalarına kararlı bir biçimde devam ettik. Altındağ’da on binlerce gecekonduyu kavgasız gürültüsüz yıktık. Daha binlercesi yıkılmak için bekliyor” dedi.
YENİMAHALLE: İNSAN ODAKLI PROJELER
YENİMAHALLE Belediyesi gerçekleştirdiği insan odaklı kentsel dönüşüm projeleri ile Macunköy, Şentepe Pamuklar ve Mehmet Akif Ersoy mahallelerinde kentsel dönüşüm projelerine hayat verdi. Bu projeler sayesinde gecekonduların yerine ilçede sosyal donatı alanlarıyla bezenmiş ve kaliteli malzemeyle inşa edilmiş modern konutlar yükselmeye başladı. Pamuklar Mahallesi, eski görüntüsünden uzaklaşarak yepyeni bir çehreye büründü. Yıkılan gecekonduların yerine 422 modern konut inşa edildi. Macunköy Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında da bölgeye 683 modern konut inşa edildi. Yenimahalle Belediyesi, projenin 1. etabında 253 konutu, 2. etabında ise 107 konutu kura ile hak sahiplerine teslim etti. Öte yandan bin 92 gecekondunun yıkıldığı Mehmet Akif Ersoy Mahallesi’nde 3 bin 500 konutluk dev bir kentsel dönüşüm projesi hayat geçti. Proje kapsamında yapımı tamamlanan konutlar, kura ile hak sahiplerine teslim edildi. Bölgede oturan gecekondu sahiplerinden imarlı tapuları olanlar, arsanın yüzölçümüne göre daire sahibi oldu. Demetevler Mahallesi’ndeki 25 yıllık iskan sorunun çözülmesiyle birlikte 4 bin aile, tapularına kavuştu. Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar, “Projede bölgenin yıllarca kahrını çeken gecekondu sahibi vatandaşlarımızı mağdur etmeden onların da haklarını korumayı hedefledik. Mehmet Akif Mahallesi’ndeki kentsel dönüşümün Türkiye’ye örnek olması gerekir. Bu proje kentsel dönüşüm çalışmalarında eksik olan sosyal yapıyı da sağlıyor. Ayrıca konutları depreme dayanıklı, modern, çevre düzenlemesi ve altyapısını da tamamlayarak teslim ettik” diye konuştu.
MAMAK: 7 MİLYON METREKARE ALANDA DÖNÜŞÜM
EN büyük sorunları arasında gecekondu olan Mamak Belediyesi, ilçede yedi ayrı kentsel dönüşüm projesi sürdürüyor. Büyükşehir Belediyesi, TOKİ ve Mamak Belediyesi işbirliğiyle toplam 7 milyon metrekare alan üzerinde uygulanan ve 14 mahalleyi kapsayan Yeni Mamak Kentsel Dönüşüm Projesi’nde toplamda 11 etap bulunuyor. Projede 50 bin konut, 500 iş merkezi, dev rekreasyon alanları bulunuyor. 13 bin 400 gecekondunun bulunduğu alanda bu güne kadar anlaşma sağlanan gecekondu sayısı 8 bin 56, yıkılan gecekondu sayısı ise 3 bin 600 oldu. Bin 193 konut ise tapulu hak sahiplerine teslim edildi. Tapusu olmayan vatandaşlar için Kusunlar’da yaptırılan bin 374 konutun da teslimi gerçekleştirildi. Projede 3 bin 957 konut ve 1 iş yerinin yapımı ise devam ediyor. Mamak’ta yapımı devam eden 220 bin metrekarelik bir alanı kapsayan Yatıkmusluk Altınevler Kentsel yenileme projesi kapsamında 2 bin konut, 1 park, 2 adet cami ve 1 adet okulun yapımı tamamlandı. 500 konut, 1 ticaret merkezi ve 1 sosyo-kültürel tesisin ihale süreci ise devam ediyor. 575 bin metrekare alan üzerinde uygulanan Altıağaç-Karaağaç-Hüseyingazi Kentsel Yenileme Projesi’nde 5 bin 750 konut 3 cami, 2 ticaret merkezi, 3 okul, 2 sosyo-kültürel tesis bulunuyor. Hak sahiplerinin yüzde 90’ıyla anlaşmanın sağlandığı projede 870 konutun ihalesi gerçekleştirildi. 3 bin 580 konutun ise ihale süreci başlatıldı. 440 bin metrekarelik bir alanda dönüşümün gerçekleştirildiği bir Gülseren Anayurt Kentsel Yenileme Projesi’nde de 5 bin 450 konut, 3 okul, 2 cami, 3 ticaret merkezi, 2 sosyo-kültürel tesis, 1 sağlık tesisi ve sosyal donatı alanları bulunuyor. 2 bin konutun yapımının hızla devam ettiği proje kapsamında 700 konut teslim aşamasına geldi. Bin 300 konutun da ihalesi yapıldı.
KEÇİÖREN: 100 SİTEDE BİN 600 KONUT
ÇARPIK kentleşmenin önüne geçmek, güvenli ve sağlam bir Keçiören inşa etmek amacıyla Keçiören Belediyesi tarafından hayata geçirilen Yükseltepe Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında bin 600 konutla ilçenin çehresi değiştirilecek. Projede tapulu gecekonduda yaşayan hak sahipleri, müteahhitlerle doğrudan anlaşarak yeni, modern binalarına kavuşacakken, tapusu olmayan gecekondu sahipleri ise yapılan 451 konut ile uygun fiyatlarda ev sahibi olacak. Projede izolasyon, ısı yalıtımı, mantolaması olan güvenlik, 3 asansör ve merkezi ısıtmalı konutlar 100 metrekarede 14-15 katlı ve 2+1 olarak tasarlandı. Sosyal konutlar haricindeki diğer konutlar ise 3+1, 4+1, 2+1 olarak 14 ve 17 kat arası planlandı. Bin 600 konutluk projede sosyal yaşam alanlarından, özel donatılara, modern ve kimlikli yapılardan, estetik çevre düzenlemelerine kadar her detay yer alıyor. Kentsel dönüşüm projesi tamamlandığında Keçiören ortalama 100 siteden oluşan en büyük site topluluğuna kavuşacak. Yüzde 75’i tamamlanan projeyle ilgili Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak “Burada 750 gecekondu bulunuyordu. Proje kapsamında inşa edilecek bin 600 konut ile burası yeni bir cazibe merkezi olacak. Özel şahıslar müteahhitlerle anlaşıyor ve bu dönüşüm gerçekleşiyor. Bu da yeni bir model. Bu modelde inşallah Türkiye’ye örnek bir model olacak” dedi.
ÇANKAYA: ALTI AYDA 268 GECEKONDU YIKILDI
PLANLI ve sağlıklı yapılaşma çalışmaları kapsamında Çankaya Belediyesi, sınırları içerisindeki gecekonduları yıkmaya devam ediyor. 2015 yılında 123 gecekondu yıkan ekipler, 2016 yılında bu sayıyı iki katına çıkararak ağustos ayına kadar 268 gecekondu yıkımı gerçekleştirdi. Nüfus artışı, hızlı kentleşme, altyapı ve planlama yetersizliği nedeniyle büyük kentlerin en büyük sorunu olan gecekondular Çankaya’da yıkılıyor. Çankaya Belediyesi gecekondu timi yıkılacak derecede tehlikeli hale gelen gecekonduları kayıt altına alıyor, yıkım işlemleri yasal sürece uygun olarak bir bir gerçekleştiriliyor. Yıkım çalışmalarında mahalle muhtarlarıyla yapılan işbirliği ve vatandaşın önceden bilgilendirilme çalışmaları sistematik bir şekilde yapıldığı için yıkımlarda vatandaş mağdur edilmiyor.
GÖLBAŞI: 4 ETAP BİTTİ, 5. ETAP BAŞLADI
GÖLBAŞI Belediyesi, ‘Cephe Yenileme Projesi 5. Etabı’ ile ilçenin yüzünü değiştirmeye devam ediyor.1-2-3 ve 4. etaplar tamamlanırken, projenin 5. etabının da kısa zaman içerisinde tamamlanması planlanıyor. Proje Karanfil Caddesi ile Cemal Gürsel Cadesi’nin kesiştiği noktadan başlayarak, yine Karanfil ve Cemal Gürsel caddelerinin Cumhuriyet Caddesi’ne kadar yer alan 51 binanın cepheleri yenilenerek devam edecek. Proje sayesinde bölge eski ve yıpranmış bina siluetlerinden sıyrılarak yeni ve modern görünümlü binalara kavuşacak. Yenileme projesi kapsamında enerji tasarrufu sağlamak amacıyla binalara mantolama uygulaması da yapılacak, binalarda yüzde 30’a varan enerji tasarrufu sağlanacak. Proje tamamlandığında toplamda 318 binanın cephe kaplaması yapılmış olacak. Gölbaşı Belediye Başkanı Fatih Duruay, “Cephe Yenileme Projesi kaldığı yerden hızla devam ederek, proje tamamlandıktan sonra modern ve sağlıklı bir görünüme kavuşacak” ifadelerini kullandı.
İNŞAAT ÖZEL GAZETESİ'Nİ YARIN BAYİNİZDEN HÜRRİYET ANKARA İLE BİRLİKTE İSTEYİN.