Oluşturulma Tarihi: Aralık 19, 2006 22:08
Siz ve eşiniz uzun süredir çocuk sahibi olmak istiyor ancak başarılı olamıyorsunuz. Bu süreçte zaman zaman suçluluk, hayal kırıklığı, kıskançlık ve çaresizlik duygularını da yaşıyorsunuz. Üstelik tetkik ve tedaviler daha başlamadan sizi hem maddi hem de manevi olarak korkutuyor.
Günümüzde biliniyor ki; halk arasında kısırlık olarak bilinen infertilite sorunları iki cins arasında neredeyse aynı oranda görünüyor. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki; altı aileden biri çocuk sahibi olabilmek için doktor yardımına ihtiyaç duyuyor. Peki, halk arasında kısırlık olarak biline n infertilite tam olarak ne demek? Kısırlığın nedenleri nelerdir? Tüp bebek kimlere uygulanmalı, kimlere uygulanmamalıdır? Bebek sahibi olmak isteyip de bazı sebeplerden dolayı olamayan anne adayları ve eşleri için konuyu Prof. Dr. Recai Papuçcu ile konuştuk. İşte uzmanlar ın gözüyle, kısırlık, nedenleri ve tüp bebek tedavisi.
Altı aileden biri çocuk özlemi çekiyor Bir yıl süreyle düzenli bir cinsel yaşama rağmen gebe kalamama durumuna infertilite yani kısırlık denir. Ülkemizde altı aileden b iri çocuk sahibi ol abilmek için doktor yardımına gereksinim duy uyor. Gebelik olabilmesi için birçok faktörün bir arada uyum içinde çalışması gereklidir. Gebelik oluşumu için; yumurtalıktan atılan sağlıklı bir yumurtanın, fallop tüplerinin saçak gibi uçları tarafından yakalanıp, erkeğin döl hücresi olan sperm ile fallop tüplerinde birleşmesi ve döllenmiş yumurtanın yuvarlanarak rahim içinde tutunması gereklidir. Sorunu olmayan çiftin, aylık gebe kalabilme oranı % 20-25 olup bu oran bir yıl sonunda yaklaşık % 75’e ulaşmakta, 2 yılın sonunda ise % 85’i geçmektedir. Bu nedenle 1 yıl sonunda istenilmesine rağmen gebelik gerçekleşmezse doktora başvurmakta yarar vardır.
Neden çocuk sahibi olamıyoruz? Çocuk sahibi olamayan ailelerin 1/3’ünde erkekte sorun varken, 1/3’ünde kadında sorun saptan ıyor. Geri kalan 1/3’te ise her ikisinde de problemler mevcut. Geri kalan % 10’ unda ise yapılan basit testler ile hiç bir neden saptana mıyor. Erkeğe ait en yaygın infertillite nedenleri, semende sperm sayısında azlık veya olmaması hareketlerinde yavaşlık veya sperm hücresinde şekil bozukluğu olmasıdır. Nadiren de genetik sebepler ve kromozomal anormallikler infertil erkekte neden olarak karşımıza çıkar. Kadında infertilite nedenleri ise en sık olarak yumurtlama olmaması, yumurta kanallarının (fallop tüplerinin) tıkalı olması, rahim (uterus) veya kanallarda doğumsal şekil bozukluğu olması, iyi huylu rahim urları (myomlar), uterus içi yapışıklıklar olarak sayılabilir.
Sonuca ulaşmak için utanma duygunuzdan sıyrılınPabuçcu ’nun verdiği bilgiye göre , ailede kısırlık sorunun olup olmadığını öğrenmek için detaylı bir f izik muayenesi yapılıyor. Eğer bu sırada çiftler utanma duyguları ile doktora doğru bilgiler vermezlerse, hem gereksiz bir çok uygulamaya maruz kalabili yor hem de bu durum gereksiz maddi yüke neden olabili yor.
TÜP BEBEK YÖNTEMİ HERŞEYİ DEĞİŞTİREBİLİREğer yapılan tetkikler sonucunda normal şartlarda çocuk sahibi olamayac ağınız uzman doktorlar tarafından belirlenmişse, sıra yardımcı üreme tekniklerine başvurmaya gelmiş demektir. Bunlardan biri de tüp bebek. Tüp bebek; yumurta ve sperm hücresinin vücut içerisinde birleşemediği durumlarda , döllenme nin tüp bebek ( IVF) yöntemi ile gerçekleştiril mesidir. Bu yöntemde kadının yumurtalıklarından toplanan yumurtalar , eşinden alınan spermlerle laboratuar ortamında döllenir, gelişen döllenmiş yumurtalar gerekli büyümeyi gösterdikten sonra rahim içerisine yerleştiriliyor. n
BuketGÜLERTüp bebek kimlere uygulanmalıdır?Yumurtalık kanalları olmayan veya herhangi bir nedenle tıkalı olan kadınlar.Gebe kalmak için geçirdiği cerrahi girişimleri başarısız olanlar ve cerrahinin çok riskli olduğu kadınlar.Erkekten kaynaklanan nedenlerle çocuk sahibi olamayan çiftler.Çocuk sahibi olamama nedeni; endometriyozis, rahim ağzındaki salgının sperm hareketlerini bozması (servikal faktör), yumurta kistlerinin çatlamaması (unruptured follikül), nedeni izah edilemeyen infertilite (unexplained infertilite) olanlar.Yaşı 35’ in üzerinde olan infertil kadınlar.
Yaşınız bebeğinizi sizden almasın GÜNÜMÜZ toplumunda, kadınlar tarafından gebeliğin daha ileri yaşlara bırakılması genel bir
seçim olarak daha sık karşımıza çık ıyor. Bu nun sebepleri arasında düzenli bir aile yaşantısını oluşturma k istemek, maddi güvence sağlama kaygısı ya da zihinsel olarak anneliğe hazır olduğundan emin olmaya çalışmak gösterilebilir. Ancak unutulmamalı ki, yaş da bu konuda önemli bir faktör. Biyolojik nedenlerden dolayı ileri yaşlarla birilikte doğurganlık azalı yor. Otuz yaş altında herhangi bir ayda gebe kalabilme şansı % 20 iken, 40 yaş üzerinde bu şans yalnızca % 5 olarak öngörül üyor. Tüp bebek gibi ileri infertilite tedavilerinde dahi 40 yaş üzerinde gebe kalma şansı azalırken, düşük yapma şansı da artıyor. Çocuk sahibi olmak için hangi tedavi şekli seçilirse seçilsin yaş, gebelik şansını olumsuz olarak etkil iyor. Eğer kadının kendi yumurta hücreleri ile başarı şansı yoksa ya da denemeler başarısızsa, yurt dışında bazı merkezlerde genç kadınların yumurtalarını satın alarak kullanma şansı mevcut.
Tüp bebek işleminiz nasıl başarılı olurSigarayı bırakın. Birçok çalışma sigara içmenin gebelik oranlarını azalttığını düşündürmektedir. Alkol almayınız. Erkekler ve kadınlar yumurta toplama işleminden önce günde iki kadehten fazla alkol almamalıdır. Sıcak banyo ve saunaya girmeyiniz. Yüksek sıcaklığın, sperm hareketliliği (motilitesi) ve rahimdeki embriyo üzerine olumsuz etkide bulunduğu gösterilmiştir.