Cansuyu kredileri 25 bin esnafa can simidi oldu

Güncelleme Tarihi:

Cansuyu kredileri 25 bin esnafa can simidi oldu
Oluşturulma Tarihi: Ocak 13, 2010 00:00

KOSGEB Başkanı Mustafa Kaplan, 2008 yılı cansuyu kredileri ile yaklaşık 25 bine yakın esnaf ve sanaktarın yanı sıra KOBİ’ler için 1.6 milyar liralık kredi hacminin oluşturulduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Köşemizin bu haftaki konuğu KOSGEB Başkanı Mustafa Kaplan. Kaplan ile Ankaralı KOBİ’leri, KOSGEB’ ebağlı  İşletme Geliştirme Merkezleri ile Teknoloji Geliştirme Merkezlerini ve KOSGEB teşviklerini konuştuk.
? Veli Sarıtoprak:  KOSGEB KOBİ’lere hangi destek ve hizmetleri sağlıyor?
?  1990 yılında 3624 sayılı Kanun ile kurulan KOSGEB’in kuruluş amacı; “Ülkenin ekonomik ve sosyal ihtiyaçlarının karşılanmasında küçük ve orta ölçekli işletmelerin oranını ve etkinliğini artırmak, rekabet güçlerini ve düzeylerini yükseltmek, sanayide entegrasyonu ekonomik gelişmelere uygun biçimde gerçekleştirmek”tir.
Kuruluş Kanununda hedef kitlesi “imalat sanayi sektöründeki KOBİ’ler” olarak belirlenen KOSGEB, 1990 yılından 2009 yılına kadar bu kesime; girişimciliğin geliştirilmesi, kurumsallaşma, kalite ve verimliliğin arttırılması, teknolojik gelişmelere uyum, ar- ge kapasitesinin arttırılması, çevre ve insan sağlığına duyarlı üretim, bilgiye erişim, nitelikli istihdam, yurtdışı pazarlara açılma, ortak iş yapma kültürünün geliştirilmesi, finansman ve laboratuar gibi alanlarda hizmet ve destekler vermiştir.
Bu amaçla, KOSGEB Destekleri Yönetmeliği kapsamında; bilişim, bölgesel kalkınma, danışmanlık ve eğitim, girişimciliği geliştirme, kalite geliştirme, pazar araştırma ve ihracatı geliştirme, teknoloji geliştirme ve yenilik, uluslararası işbirliği geliştirme başlıkları altında geri ödemeli ve geri ödemesiz destekler sağlanmış, ayrıca, KOBİ’lerimizin finansmana erişimlerinin kolaylaştırılması anlamında, finansman (Kredi faiz destekleri) destekleri verilmiştir.
Üçlü kredi destek paketi
2009 yılında ilk olarak, 1 milyar Dolar hacimli “İhracat Kredisi Destek Programı” başlatılmış, müteakiben geçtiğimiz günlerde Sayın Bakanımızın bir basın toplantısıyla açıkladığı üçlü Kredi Destek paketimiz hayata geçirilmiştir. Yaklaşık 2.7 Milyar TL hacimli bu krediler; 100.000 işletmeye 2,5 Milyar TL hacimli Yeni Kredi Destek Programı, GAP bölgesinde faaliyet gösteren KOBİ’lerimize yönelik olarak; GAP Bölgesi Makine Teçhizat Destek Kredisi ve 2009 yılında çeşitli felaketlerden zarar görmüş olan işletmelere yönelik Acil Destek Kredisi Programı’dır.
Hedef kitlemizin genişlemesi ile birlikte başlayan, yeni dönemde yeni destekleme mekanizmaları ve destek modelleri konulu çalışmalarımız devam etmektedir. KOBİ’lerimizin geliştirilmesi, rekabet güçlerinin arıtılması ve sorunlarının çözülmesi noktasında Dünya’da ve ülkemizdeki yaşanan tüm gelişmeleri yakından takip eden kurumumuz yeni dönemde de en uygun destekleme araçları ile KOBİ’lerimizin yanında olmaya devam edecektir.
? KOSGEB’e bağlı işletmeler, hakkında bilgi alabilir miyiz? Özellikle teknoloji geliştirme merkezleri ne iş yapar? Ve nerelerde faaliyet gösterirler?
? Öncelikle bir ifadeyi düzeltmekte fayda var. KOSGEB’e bağlı olmak yerine KOSGEB desteklerinden faydalanabilecek işletmeler ifadesini kullanmanın daha yerinde olacağını düşünüyorum. Çünkü, KOSGEB desteklerinden yararlanabilecek işletmeler, herhangi bir ücret ya da üyelik gerektirmeksizin, KOSGEB Hizmet Merkezlerine başvurup gerekli belgeleri sağlamak suretiyle KOSGEB Veri Tabanına kaydolmakta, böylece destek ve hizmetlerimizden yararlanmaktadır.
KOSGEB hizmet ve desteklerinden ise; 250 kişiden az çalışan istihdam eden, yıllık net satış hâsılatı ya da mali bilançosu yirmi beş milyon TL’yi aşmayan ve 8.9.2009 tarih ve 27353 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan “KOSGEB Tarafından Verilecek Hizmetler ve Desteklerden Yararlanacak Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelere İlişkin Sektörel ve Bölgesel Önceliklerin Belirlenmesi Hakkındaki Bakanlar Kurulu Kararı” ile belirlenen sektörlerde faaliyet gösteren, küçük ve orta büyüklükteki işletmeler (KOBİ) faydalanabilmektedir.
KOSGEB, 2009 yılı itibariyle 35’i işletme geliştirme merkezi (İGEME),  20’si teknoloji geliştirme merkezi (TEKMER) olmak üzere 33 şehirde konuşlanan 55 hizmet merkezi ile ülke sathına yaygın olarak hizmet vermektedir.
Ar-ge projelerineTEKMER ile destek
TEKMER’ler, KOSGEB hedef kitlesinde bulunan KOBİ’ler ve girişimcilerin AR-GE projelerini desteklemekte; üniversite, kamu ve özel sektör AR-GE kuruluşları ile KOBİ’ler arasındaki işbirliğini güçlendirmekte, bu işletmelerin kendi iş ortamlarında oluşturdukları geliştirme faaliyetlerinin ve patent/faydalı model/endüstriyel tasarım gibi fikri ve sınai mülkiyet kapsamında değerlendirilebilecek uygulamaların gelişmesine katkı sağlamakta ve ticaretleştirilmesine yönelik faaliyetleri yönlendirmektedir.
Üniversitelerle KOBİ´lerin KOSGEB’in eşgüdümünde ortak çalışmalar gerçekleştirdikleri kuluçka merkezleri olan TEKMER’lerden ilki 1991 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi’nde, ikincisi 1992 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde faaliyet göstermeye başlamıştır. Daha sonra diğer üniversitelerde de kurulan TEKMER’lerin sayısı bugün 20’ye ulaşmıştır. Orta Doğu Üniversitesi, Ege Üniversitesi, Gaziantep Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi TEKMER, Ankara Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, On Dokuz Mayıs Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Süleyman Demirel Üniversitesi. İstanbul Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Sakarya Üniversitesi, Fatih Üniversitesi, Erciyes Üniversitesi, Pamukkale Üniversitesi ve Selçuk Üniversiteleriyle işbirliği içinde kurulan TEKMER’ler 12 farklı ilde hizmet vermektedir.

Haberin Devamı

25 bin esnafınyüzü güldü

Haberin Devamı

2008 yılı Cansuyu Kredileri ile yaklaşık 25 bine yakın esnaf ve sanatkarlar ile KOBİ için 1.6 milyar liralık kredi hacmi oluşturulmuştur.
Hizmet ve ticaret sektörlerindeki KOBİ’leri de KOSGEB hedef kitlesine dâhil eden 5891 sayılı Kanun değişikliği ile birlikte ülkemizin KOBİ’lerden sorumlu ulusal kuruluşu niteliğine kavuşan KOSGEB, daha geniş bir etki alanında KOBİ’lerimizin geliştirilmesi için çalışmalarını sürdürmektedir. KOSGEB hedef kitlesini imalat sanayi dışındaki küçük ve orta ölçekli işletmeleri ve girişimcileri de kapsayacak şekilde genişleten düzenlemeyle KOSGEB’in daha önce 400 Bin işletme olan hedef kitlesi yaklaşık 3,1 Milyon işletmeye ulaşmıştır.

Haberin Devamı

KOBİ’lerin profili

ANKARA’da faaliyet gösteren KOBİ’lerimizin de ülkemizdeki tüm KOBİ’lerle benzer sorunları paylaştığını görüyoruz. Bu problemlerin özellikle son yıllarda ortaya çıkan küresel finansal krizle birlikte, finansmana erişim ve azalan talebe bağlı olarak mevcut pazarların korunması ve yeni alternatif cazip pazarlar bulunması alanlarında yoğunlaştığını gözlemliyoruz.
KOSGEB olarak bizlerde bu tespitlerden yola çıkarak ve proaktif bir yaklaşımla daha kriz emarelerinin yeni yeni görüldüğü 2008 yılı ortalarında, sırasıyla uygulamaya koyduğumuz Cansuyu Kredileri ile bu sorunlarının çözümü noktasında KOBİ’lerimize destek olmayı hedefledik ve ciddi bir rahatlamayı bu sayede sağlamış olduk. 2008 yılından itibaren uygulanan bu kredilerle 1243 Ankara’lı KOBİ’ye 139 Milyon TL kredi hacmi oluşturulmuş, ayrıca Destek Yönetmeliği kapsamında 2003 yılından bu yana 6846 KOBİ’mize yaklaşık 22 Milyon TL destek sağlanmıştır.
Bu desteklerimiz, KOSGEB’in Ostim, Sincan ve Siteler de bulunan İşletme Geliştirme Merkez Müdürlükleri ve Gazi, Ankara, Hacettepe ve ODTÜ’de  bulunan Teknoloji Geliştirme Merkez Müdürlüklerimiz aracılığıyla sağlanmıştır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!