Oluşturulma Tarihi: Aralık 24, 2006 00:00
Çankaya Belediyesi ile Büyükşehir Belediyesi Başkanları arasındaki bir anda alevlenen tartışma, kent gündeminde dikkatleri bu yöne çevirdi. Çankaya Belediye Başkanı Muzaffer Eryılmaz, bu tartışmanın perde arkasını ve yaşanan süreci, Ankara Hürriyet’e anlatırken önemli iddiaları da gündeme taşıdı. Eryılmaz’a iddiasına göre, Gökçek, Çankaya’nın 200 milyon YTL’sine mal oldu.
Büyükşehir Belediyesi ile son dönemde ciddi sürtüşme içinde olduğunuz gözleniyor. Bu yeni gelişen birşey mi, yoksa kamuoyuna yeni yansımış eski bir rahatsızlık mı?
n Bildiğiniz gibi biz 2004 Nisanında göreve başladık. Göreve başladıktan kısa süre sonra, Büyükşehir Belediye Başkanımıza gittim. Hem tanışmık olduk, hem de dedim ki (Şimdiye kadar hep kavga etmişsiniz belediye başkanlarıyla, ama biz kavga etmek istemiyoruz. Bizim bölgemize yapmak istediğiniz ne varsa bize bildirin, biz de ne düşünüyorsak size aktaralım. Dolayısıyla burada her iki belediyenin de bilgilendirilmesi şeklinde bu işleri yürütelim). Benim bu yaklaşımıma, (olur) dediler.
İLK AYLARDA YOLUNDAYDI
Peki karşılıklı olarak hayata geçirildi mi bu teklifiniz? n İlk beş-altı ay için evet, hemen hemen hiç bir pürüzümüz olmadı. Biz yapmak istediğimiz şeyleri onlara yolladık. Zabıta müdürlükleri, Fen İşleri Müdürlüğü, Park Bahçeler müdürlüğü, ASKİ beraber çalıştılar. ASKİ’nin su ihtiyacı varmış, biz Çankaya Belediyesi sınırları içindeki bütün parkları açtık ASKİ’ye. Kuyu için izin verdik, açtılar da. İşporta ile mücadele iki belediyenin zabıtaları ortak çalıştı. Fen İşleri yapmak istediği projeleri bize söyledi, biz onlara olur dedik.
YASA ÇIKINCA DEĞİŞTİ
n O zaman bu noktaya nasıl gelindi?
n Ne zaman ki bu Büyükşehir yasası çıkıp da kesinleşince ve aradan bir iki ay geçtikten sonra, ipler koptu. Bu defa telefonlarımıza çıkmaz oldu başkan, Yolladığımız evraklar savsaklandı, Dikmen’le ilgili imar durumlarında da böyle oldu. Bizi bir nevi kandırdı aslında. O günden bugüne de, hep düşmanca bir tavır içinde oldu.
n Son bütçe görüşmeleri sırasında, aranızdaki gerginlik kamuoyuna da yansıdı. Sert tepki verdiniz, sizin açınızdan bardaktaki son damla mıydı?
n Burada en son bütçe çalışmaları sırasında yaptı yine numarasını. Geçen sene de yapmıştı. Bütçede diyor ki, (Çankaya Belediyesi’nin gelirinin yüzde 50’si Büyükşehir borcu için ayrılır). Bütçeyi öyle kesti. Halbuki Ankara’daki 36 belediyenin bütçesinin hepsi onaylandı. Bir tek Çankaya Belediyesi’nin bütçesine bu darbeyi vurdu, talan etti resmen.
HUKUK OYUNLARI
n Ancak bugüne kadar borcunuzu ödemek istediğiniz halde almadıklarını ifade ettiniz zaman zaman. Bir çelişki değil mi bu?
n Çelişki değil, Melih Bey’in hukuğun hukuksuzluk tarafını kullanma becerisi sadece. Bizim bütçemiz 290 milyon YTL. Bütçede bu uygulamayı getirirken, (Borcu bitene kadar kesilir) ifadesine yer vermiyor. Buradaki numara şu, yarısını o kesecek, eğer biz yasal yoldan bunu iptal ettiremezsek (ki geçen sene yargıya başvurup iptal ettirmiştik), 290 milyonun 145 milyon YTL’sini alacak. Ondan sonra da biz ondan geri almak için dava açacağız. O da yine bir sene sürecek. Hukuğun hukuksuzluk tarafını çok iyi kullanıyor Büyükşehir Belediyesi. Göreceksiniz yakında bizim bunlara borcumuzun 15-16 milyonu geçmediği ortaya çıkacak. Ama burada benim aktarmak istediğim hakikaten bütün her türlü hukuk kuralını hukuksuzluk için kullanıyor açıkçası.
FATURA 200 MİLYON YTL
n İddia ettiğiniz değişikliklerin faturası ne kadar?
n Toplam iki yılda, bunlar bizim en az 200 milyonumuza mal oldu. Melih Bey’in bize verdiği zarar, en az 200 milyon YTL. Kullanmadan, pojelerden, imar değişikliklerden kaynaklanan yaklaşık zarardır bu. Bu resmen (Çankaya halkı 200 milyonunu alamasın), demektir. Tek derdi var, Çankaya’yla uğraşmak.
Son çıkan belediye yasası bir felaket
n Hukuk kurallarını hukuksuzluk için kullanmak derken, neyi kast ediyorsunuz?
n Aslında son çıkan yasa felaket bir yasa. Anayasa’nın temel ilkelerine de aykırı bir yasa bu. Önceden ilçe belediyelerinin bir yetkisi vardı. Şimdi bu yasa ile ilçe belediyelerinin hemen hemen hiçbir yetkisi kalmadı. Mesela o kanunda öyle bir madde var ki, ilçe belediyelerinin aldığı bütün kararların Büyükşehir’in onayına gitmesini öngörüyor. En büyük sıkıntılarımızdan biri o, imarla ilgili değişiklikler Büyükşehir’e gider ve Büyükşehir onu değiştirerek onaylayabilir hükmü var. Yani bizim yolladığımız gidiyor, bizim yolladığımızla alakası olmayan değişik birşeyi koyuyorlar.
Balgat’taki arsamızın emsal değeri düşürüldü
n Başka örnekleriniz de var mı bu iddialarınıza konu olan?
n Mesela Balgat’ta bizim çok kıymetli bir arsamız var. Çankaya’da Barış Manço parkının altında çok kıymetli arsalarımız var. Orasının emsal dediğimiz yüksekliğini düşürdü. Balgat’ta MHP Genel Merkezi var, AKP Genel Merkezi var. Oradaki emsali 2.5 vermiş MHP ve AKP’ Genel Merkezine. Bizim 1.5 olan emsalimizi ise 0.70’e düşürdü. (Öyle uygun gördüm) diyor. Barış Manço parkının altındaki alanın konut olan imarını değiştirdi, spor alanı yaptı. Özetle, Çankaya Belediyesi adına gelir getirmeyecek hale getiriyor herşeyimizi. CHP Genel Merkezi’nin yanında 15 dönümlük yerimiz var, (Değiştirdim burayı yurt ilan ettim) diyor. Bunların altında yatan temel neden, çok net söylüyorum Çankaya’ya olan düşmanca tavrı. (Çankayalılar’ı cezalandırıyorum) diyor.
Düşmanlıklarını ortaya çıkarıyor
n Biraz daha açar mısınız bu hüküm ile ilgili sıkıntılarınızı?
n Açıkçası öyle ters bir yasa ki, burada imar yetkisini kullanırken, düşmanlıklarını ortaya çıkarıyor. Hemen örnek vereyim. Bizim iki adet benzinlik yerimiz var. Bir tanesi CHP Genel Merkezi’nin yanında, diğeri de Angora Evleri’nin orada. Bu benzinlik yerleri 15 20 milyonluk yerler nereden baksanız. Şimdi diyor ki, (uygun gördüm) buranın imarını değiştirdim. Neye göre değiştirdini soruyoruz, (uygun gördüm) diyor. Gerekçe soruyoruz, (yetkim var) diyor. Mesela Angora’daki yerde benzinlik yeri olan yer köşebaşında, Biraz yukarısında cami var, aşağısında da cami yeri var. Burayı cami yeri yaptım deyince, biz makhemeye gidiyoruz.
Dinimize her zaman saygılız
n Yargıda çıkan karar durumu değiştiriyor olmalı, değil mi?
n Yargı onun yaptığını iptal edince, o alan imarsız hale geliyor. İmarsız hale gelince bu sefer yasa gereği imar için tekrar Büyükşehir Belediyesi’nin onayına gönderiliyor. Bu kadar komik bir kısırdöngü. Diğer taraftan iptal ettirsek, (Bunlar camiye karşı) diye halkı yanıltıyorlar. Aslında bizi artık tanıdılar. Biz şimdiye kadar hiçbir belediyenin yapmadığı şeyi ilk defa yaptık. Ayrı olarak ibaret yerleri temizleme ekipleri kurduk. Dinimize hep saygılı olduk, her zaman da olacağız.
Mertçe ortaya çıksın söylesin
n Çalışma şevkinizin kırıldığı oluyor mu?
n Gökçek’e rağmen çalışıyoruz, durmadan çalışıyoruz. Gökçek açıkça çıksın desin ki, (Ben Çankaya’yı sevmiyorum, onun için de hizmet götürmüyorum) desin. Bunu çıkıp mertçe söylesin. Çankaya’yı küçültmeye çalışırken, bizim büyütmeye çalıştığımızı görüyor. Onun için artık Gökçek susacak, Çankayalı konuşacak. Belediye başkanı seçilen kişi parti rozetini çıkarıp bir kenara koymalıdır. Gökçek bunu yapmadı.
YARIN
Aynı soyadından çıkma nağmeler dillendirenler var
Kentsel dönüşüm dediler, rantsal dönüşüm oldu
Otobüs seferlerinde bile Çankayalı’yı ayırıyor
Büyükşehir’i o kazanmıyor, biz sunuyoruz