Güncelleme Tarihi:
Hüseyin ÖZBALI/ANKARA, (DHA)- CUMHURİYETİN kuruluşundaki tarihi tanıklığının ele alındığı 'Çankaya Tarihine Sahip Çıkıyor' çalıştayı, Çankaya Belediyesi'nin ev sahipliğinde yapıldı. Belediye Başkanı Alper Taşdelen, "“Kentler uygarlığın merkezidir, uygarlıklar kentlerden çıkar. Kamu yararı ve kamu çıkarı her zaman rantın önünde tutulmalıdır" dedi.
Tarihi Kentler Birliği'nin aktif üyelerinden olan Çankaya Belediyesi, birlik kapsamındaki işbirliğini artırma çabaları çerçevesinde Cumhuriyetin kurucu mekânı Çankaya'nın, modern yüzü kadar tarihi değerini de ortaya çıkaran bir kent tarihi çalıştayı düzenledi. Belediye Başkanı Alper Taşdelen'in ev sahipliğinde tarihi Abidinpaşa Köşkü'nde düzenlenen “Çankaya Tarihine Sahip Çıkıyorö temalı çalıştaya, Prof.Dr. Ruşen Keleş, Prof.Dr. Cevat Geray, Prof.Dr.İnci Aslanoğlu gibi Türkiye'de kentleşme konularında duayen ve kaynak kabul edilen isimler katıldı. Ankara Üniversitesi Ankara Araştırmaları Merkezi, Ankara Kulübü Derneği, TMMOB'a bağlı odalar, Koruma ve Restorasyon Uzmanları Derneği, Vehbi Koç Ankara Araştırmaları Merkezi gibi sivil toplum örgütlerinden temsilcilerin de katıldığı çalıştayın açılış konuşmasını yapan Çankaya Belediye Başkanı Alper Tadelen, Çankaya'nın başkentlik kavramı içerisinde Cumhuriyetin temsil mekânlarına ev sahipliği yaptığını belirtti.
'KENT TARİHİ İÇİN BİR ROTA ÇİZMEYİ UMUT EDİYORUZ'
Çalıştayın temel hedefinin Çankaya'nın kent tarihine yönelik bir rota çizmek olduğunu kaydeden Taşdelen, “Kentler uygarlığın merkezidir, uygarlıklar kentlerden çıkar. Kamu yararı ve kamu çıkarı her zaman rantın önünde tutulmalıdır. Ancak hem Ankara'nın hem Türkiye'nin son 15-20 yıllık geçmişine bakıldığında tam tersi uygulamaların hayata geçirildiğini görüyoruz. Hem bu gidişata dur demek hem Çankaya'mızın ve Ankara'mızın, Cumhuriyet dokusunu yaşatıp kentleşmesine sahip çıkabilmek için hocalarımız ve sivil toplum paydaşlarının katılımıyla bu çalıştayı düzenledik" diye konuştu.
'ANKARA KİMLİĞİNİ KAYBEDİYOR'
Bir ülkenin nasıl yönetildiğinin, geçirilen siyasal aşamaların kentlerde görülebildiğini ifade eden Taşdelen, özellikle 80 döneminden sonra yaşanan yozlaşmaların kente, kent yapısına ve kent mimarisine yansıdığını kaydederek “Erken Cumhuriyet döneminden bugünlere gelene dek, Ankara'nın geçirdiği tüm değişimlere bakarak siyasi tabloyu da okuyabiliyoruz. Geldiğimiz noktada Ankara, tüm o 80 Darbesi sonrası ekonomik modelin ve daha sonraki neo-liberal yaklaşımların kente yansıması sonucunda, kimliğine ve kişiliğine saldırılan bir kent haline geldi. Çıkıp nefes alayım dediğinizde, birkaç yaya bölgesi ve korunaklı kalabilmiş alan haricinde kent olmaktan çıkmış. İnsanların değil, arabaların kenti haline gelmiş. Görevimiz bunu değiştirebilmek için mücadele etmek ve bu mücadelenin doğru araçlarını bulmak" şeklinde konuştu.
Taşdelen'in açılış konuşmasından sonra yapılan sunumlarda Ankara'nın ve Çankaya'nın tarihi kent kimliğine ilişkin bilgiler verilerek dünyadaki benzer örnekler masaya yatırıldı. Mevcut yerel yönetim mevzuatı kapsamında ilçe belediyelerine tanınan yetki ve sorumluluk dâhilinde yapılabileceklerin de konuşulduğu çalıştaydan çıkan fikirler, Çankaya Belediyesi Tarihi Kentler Ofisi tarafından projeye dönüştürülerek uygulanacak.
FOTOĞRAFLI