Deniz GÜREL
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 15, 2007 00:00
Çankaya İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Türkiye’de bir ilke imza atarak okullarda yaşanacak olumsuzluklara doğru müdahale için "Kriz Yönetim Planı" hazırladı.
ÇANKAYA İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Türkiye’de ilk kez yapılan bir çalışmanın altına imza atarak okullarda yaşanacak olumsuzlukların hiç yaşanmamasını sağlamak ya da en az hasarla atlatmak için "Kriz Yönetim Planı" hazırladı. Kriz yönetiminde, bir yakının kaybı, işini kaybetme gibi kişisel olabileceği gibi, doğal afetler, ekonomik krizler, sosyal olaylar, terör gibi daha geniş çapta da olabiliyor.
Kriz Yönetim Planı’nda en önemli noktanın süreci sistematik bir biçimde yürütmek olduğunu söyleyen Çankaya İlçe Milli Eğitim Müdürü Haluk Saydan, "Kriz başlamadan önce sinyalleri iyi alabilmek çok önemli. Kriz Yönetimi Ekibi’nin amacı okullarda yaşanacak olası krizleri başlamadan bitirmek, ya da en az hasarla atlatmak" dedi.
Okullardaki münferit şiddet olaylarında bile tam olarak yapılması gerekenlerin yapılmadığının altını çizen Saydan hazırladıkları Kriz Yönetim Planı’nın hedeflerini şöyle anlattı:
AMAÇ KRİZE DOĞRU MÜDAHALE
"Kriz yönetim ekibinin kurulmasındaki temel amaç herhangi bir kriz durumu yaşanmadan önce hazırlıklı olmak ve krizin yaşandığı anda en doğru kararı verebilmek. Bu amaçla ilçemizdeki bu konudaki yetkililerin ve deneyimli uzmanların yer aldığı bir ekip kurduk. Kriz yönetimi ekibi içinde İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Başkanlığı’nda, şube müdürlükleri, Rehberlik ve Araştırma Merkezi Müdürü, gerektiğinde İl Sağlık Müdürü, İl Emniyet Müdürü ve sivil savunma temsilcisi yer alıyor. İlçe kriz yönetimi ekibimizin altında ona bağlı olarak çalışan 17 deneyimli psikolojik danışmanımız var. Onların altında da her okulda kurulan ve okul müdürü başkanlığında okul rehber öğretmenlerinden oluşan Okul Krize Müdahale Ekibi var. Böyle geniş bir ağ ile okullarda yaşanacak olaylara müdahalede herkes ne yapması gerektiğini bilecek ve ona göre hareket edecek."
SIKINTI ŞİDDET VE MADDE BAĞIMLILIĞI
Geçtiğimiz sene yaptıkları bir ankette Çankaya sınırlarında okullarda yaşanan en büyük sıkıntının şiddet ve madde bağımlılığı olarak belirlendiğini söyleyen Saydan, kriz yönetimi sayesinde bu sıkıntıların aşılacağını vurguladı.
Kriz Yönetim Planı’yla ilgili hazırlıkları bitirme aşamasında olduklarını belirten Saydan, çalışmaları şöyle anlattı:
"Çalışmamızın ilk başında tüm okul müdürlerimize kriz yönetimi konusunda bilgi verdik. Okul rehber öğretmenlerinin de katıldığı bir haftalık seminerler düzenledik. Bu seminerlerde kriz senaryoları yazarak olası kötü olaylarda ne tarz müdahaleler yapılacağını tartıştık. Buradaki hedefimiz okul içindeki krize müdahale ekibini yetkin hale getirmekti. Çünkü okul içindeki en etkin sorumluluğa sahip kişiler okul yöneticileri. Kriz anında ne yapılması gerektiğini bilen okul yönetimleri krizlere vakit kaybetmeden müdahaleyi doğru şekilde yapacak. Böylece ya krizleri hasarsız atlatacağız ya da en az hasarla krizden çıkacağız"
Kriz yönetimi nedir
Öncelikle krizi tanımlayan Çankaya İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri, sonrada kriz yönetiminin hangi durumlarda devreye girmesi gerektiğini tespit ettiler. Kriz yönetim planına göre krizler, "Bir yakının kaybı, işini kaybetme" gibi kişisel olabileceği gibi, "doğal afetler, ekonomik krizler, sosyal olaylar, terör" gibi daha geniş çapta da olabiliyor. Kriz yönetimi kişilerin ya da kurumun kendi olanaklarıyla başa çıkamadığı kriz durumlarında devreye giriyor.