Çanakkale Destanı seyirci karşısında

Güncelleme Tarihi:

Çanakkale Destanı seyirci karşısında
Oluşturulma Tarihi: Mart 18, 2009 00:00

ADOB’ta bugün “Çanakkale’de Zaman” adlı oyunda, Çanakkale’de yazılan destandan Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşuna kadar uzanan şanlı mücadele anlatılıyor.

ŞU Boğaz harbi nedir/ Var mı ki dünyada eşi/ En kesif orduların yükleniyor dördü beşi/Tepeden yol bularak geçmek için Marmara’ya/Kaç donanmayla sarılmış ufacık bir karaya”... İstiklal Marşı’nın şairi Mehmet Akif Ersoy’un “Çanakkale Şehitlerine” şiirinde “ey bu topraklar için toprağa düşmüş asker” diye seslendiği Çanakkale şehitlerinin yazdığı destan, bir müzikli oyunla sahneye gelecek. Ankara Devlet Opera ve Balesi’nin (ADOB) yeni eseri “Çanakkale’de Zaman”, Çanakkale Deniz Zaferi’nin 94. yıl dönümü olan bugün seyirciyle buluşacak.

Oyunda kimler rol alıyor

Murat Göksu’nun yazıp yönettiği bir perdelik müzikli oyun, askerlerin anısına koyduğu karanfillerin önünde, bir genç kızın Çanakkale’de savaşmak için topraklarından kopup gelen yabancı askerlere seslenişiyle başlıyor. Eser, Çanakkale’de yazılan destandan özgür ve bağımsız Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşuna kadar süren şanlı mücadeleyi konu alıyor. Eserde Ahmet Adnan Saygun’un “Yunus Emre Oratoryosu” ve “Eski Üslupta Kantat” adlı eserlerinden seçmelerin yanı sıra, sözleri Murat Göksu, besteleri Selman Ada ve Orhan Şallıel’e ait yapıtlardan bölümler de seslendiriliyor. Dekor ve kostümlerini İsmail Dede’nin hazırladığı yapıtın ışık düzeni Fuat Gök’ün imzasını taşıyor. Piyanist Aylin Özuğur’un sanatçılara eşlik ettiği yapıtta, Görkem Ezgi Yıldırım, Bilge Yılmaz, Meryem Dolunay Dilek, Barış Yanç, Serhat Konukman, İnanç Makinel, Cem Beran Sertkaya ile Özgür Savaş Gençtürk rol alıyor.

Bİr Truva olayı var

MURAT Göksu, bu sezon “Öylesine Bir Dinleti” ile “Manon Lescaut” adlı yapıtları sahneye koyduğunu, bu kez de “Çanakkale’de Zaman” ile seyirci karşısına çıkacaklarını belirtti. Göksu, “Bir Truva olayı var. Çanakkale’deki Truva atı gibi bu gemiler de tarih sahnesine aynı şekilde çıkıyor” dedi. Oyunda, yaşanmış olaylardan bölümlerin yer aldığını aktaran Göksu, “Tarih benim işim değil. Ancak tarihle örüntülü bir biçimde Çanakkale destanını anlatmak istedik” sözleriyle eseri sahneye koyarken önünde çizdiği hedefi özetledi.
/images/100/0x0/55ead07af018fbb8f898693a

Gene geçmem mavi gözlü yar senden

Yapıtın daha önce de Antalya, İstanbul ve Mersin’de sahnelendiğini, Ankara seyircisiyle ise ilk kez buluşacağını belirten Göksu, eseri Başkent sahnelerine taşırken bazı yenilikler getirdiklerini de söyledi.

Yorumu anlattı

Çanakkale kara savaşlarında o zamanlar genç bir komutan olan Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün tarih sahnesine çıkarak bir destan yazdığına da işaret eden Göksu, yapıtta da sahneye Atatürk’ün bir büstünün konulduğunu belirtti. Göksu, “Bazı eserlerin sözlerini de bu oyun için uyarladık. Örneğin, ‘gene geçmem ala gözlü yar senden’ yerine, ‘gene geçmem mavi gözlü yar senden’ diyoruz” sözleriyle yapıta getirdiği yorumu anlattı.
/images/100/0x0/55ead07af018fbb8f898693c


Seyit Onbaşı’nın resmi sahnede

ÇANAKKALE Savaşı’nda çatışma sırasında topun arızalanması üzerine, 330 kilogram ağırlığındaki top mermisini sırtlayarak top kundağına yerleştiren Seyit Onbaşı’nın (Seyit Ali Çabuk) bir resminin sahnede yer alacağını anlatan Göksu, eserin, dev bir Türk bayrağının yer aldığı sahneyle sona ereceğini sözlerine ekledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!