Güncelleme Tarihi:
Çamlıdere ’de yeni açılan Doğa Yaban Hayatı ve Hayvan Müzesi, Tarım Müzesi, Etnoğrafya Müzesi’nin yer aldığı ile Müzeler Sokağı’nın yanı sıra Şeyh Ali Semerkandi Türbesi yanındaki ‘15.yy Çamlıdere Müzesi’ ve yakın zamanda yapılacak olan soba müzesi, oyuncak müzesi ve kumbara müzesi hakkında açıklamalarda bulunan Başkan Can, “Göreve ilk başladığımızda Güneydoğu Anadolu’da böyle köy yok diyorlardı. Şimdi ise ‘bir Avrupa şehrinde gibiyiz’ diyorlar. Ali Semerkandi’nin ‘Gün olacak dünya Çamlıdere’ye dolacak’ diye bir sözü var. Hakikaten dolmaya başladı” dedi.
ÖNÜMÜZÜ KİMSE TUTAMAZ
Çamlıdere’nin Türkiye’nin en büyük turizm merkezlerinden birisi olacağını belirten Can, “Hamamönü’nde ya da başka bir yerde böyle bir ruh yok. Ama Çamlıdere’den kimsenin haberi yok” ifadelerini kullandı. “İnanç turizmi var, yayla turizmi var, doğa turizmi var. Müzelerimizle birlikte kültür turizmi de canlanacak. Suyumuzu bulduk, şimdi bir de jeotermal turizm geliyor. Kısmet olursa 2 seneye kadar Çamlıdere’nin jeotermal hamamları ve otelleri açılmış olacak” diyen Başkan Can, “Bundan sonra Çamlıdere’nin önünü kimse tutamaz” diye konuştu.
DOĞADAKİ HAYVANLAR BU MÜZEDE SERGİLENİYOR
Çamlıdere Belediye Başkanı Caner Can’ın Ankara Hürriyet’e tanıttığı Müzeler Sokağı’ndaki duraklardan birisi Doğa Yaban Hayatı ve Hayvan Müzesi oluyor. Başkan Can, Çamlıdere doğasında yaşayan tüm hayvanların bu müzede sergilendiğini belirterek, “Tüm hayvanları toplamamız 10 yıl sürdü” dedi. Kurttan yarasaya, ayıdan yaban tavşanına kadar onlarca türün doldurulmuş olarak doğal ortamlarında sergilendiği müzede ziyaretçiler, görmek istedikleri hayvanların önüne gittiğinde hoparlörler aracılığıyla seslerini duyulabiliyor.
ÇAMLIDERE EVLERİVE TARIM HAYATI
Üst katında eski Çamlıdere evlerinin yansıltıldığı alt katta ise onlarca yıl önce tarım çalışmalarında kullanılan aletlerin sergilendiği Çamlıdere Etnoğrafya Müzesi de ilgi çekiyor. Ziyaretçilerin, ayakkabılarını çıkarıp terlikle girdiği eski Çamlıdere evi, taş plaktan çalan müzik eşliğinde gezilebiliyor. Geçmişe doğru uzun bir yolculuğa çıkaran müzeyle ilgili olarak Başkan Can, “Buranın mimarı mühendisi yok. Bütün eşyaları bulan, alan, yerleştiren biziz. Herşeyiyle biz ilgilendik” diye konuştu. Alt kattaki tarım müzesinde ise Çamlıderelilerin tarımda kullandıkları kara sabandan kağnılara, değirmen taşlarından oraklara kadar birçok araç ve gereç bulunuyor. Tarım müzesinin hemen altında ise geçmişte o bölgede faaliyet gösteren semerci, kunduracı, manifaturacı, kalaycı dükkanları da canlandırılıyor.
ÇEYİZ MÜZEDEN ÇIKTI
Başkan Can, eski Çamlıdere evinin sergilendiği müzeyle ilgili bir anısını da şöyle anlattı:
“Burayı hanımla geziyoruz. Vitrindeki işlemeli dantelli örtülere baktı ve dedi ki; “Bunlar benim çeyizimdeki örtülere ne kadar benziyor” Ben hiç sesimi çıkarmadım tabi. Eve gittik çeyizini açtı, örtülerin aynısı diye bana gösterecek. Bulamadı tabii, çünkü evdeki örtüleri müzeye getirmiştim. Çeyizindeki işlemeleri aldım, buraya koydum.”
ADAMA GÖRE TUVALET HUNİSİ
Başkan olarak seçildiği ilk dönemde yaşadığı ilginç bir anıyı Ankara Hürriyet’e anlatan Başkan Can, şöyle konuştu:
“Çamlıdere’de merkez tuvaletine gittiğinizde bir sehpanın üstünde 4 tane huni görürsünüz. İlk başkan seçildiğimde ilçedeki tuvaletlere pislikten girilmiyordu. Tuvaletleri yıktık, yeniden yaptırdık. Bir gün kontrol amaçlı gittiğimde vatandaşın tekinin tuvalet giderinin 1 metre uzağına hacetini yaptığını gördüm. Nasıl becerdin bunu mümkün değil. O sinirle 4 tane huni yaptırttım. Small, middle, large ve x-large olarak. Tuvalet görevlisine de adama bakacaksın ona göre hunisini vereceksin” dedim. O huniler orada durur, görünce hatırlar, bilmeyenlere de anlatırlar. Huniler de halen duruyor.”
10 YILLIK BİRİKİM MÜZE OLUYOR
ÇAMLIDERE’de kurmayı planladığı oyuncak, soba ve kumbara müzeleri için 10 yıldır çalışmalar sürdüren Başkan Can, eşi benzeri olmayan yaklaşık bin 500 oyuncak, birbirinden değerli ve antika sobalar ve kumbaralar topladı. İnternet üzerinden araştırmalar yapan, Türkiye’deki ve Avrupa’daki müzeleri, sergileri ve antika pazarlarını gezen Başkan Can, koleksiyonun bir kartopu gibi zamanla büyüdüğünü söylereyerek şöyle konuştu:
“Oyuncak müzesi için de 30 metrelik bir tren yaptırdık. Trenin her vagonunda ayrı ayrı oyuncaklar sergileyeceğiz ve farklı sahneler olacak. Soba müzesi için de 250 metrekarelik kuzine bir soba olarak hazırlayacağız. Dünyanın ilk soba binası olacak ve içinde de sobalarımız olacak. Her birinin farklı bir işlevi olacak.”
CAN’DAN BAŞKANLARA ELEŞTİRİ:İNECEK RESMİ KOYMA
ÇAMLIDERE’de hiçbir zaman resmi olmadığını belirten Başkan Can, “Bazı ilçe belediye başkanlarımızı görüyorum. Sanki 100 Türk büyüğünden biri gibi ilçelerin girişlerinde devasa resimleri var. Bunu yadırgıyorum. O resim bugün var; yarın oradan inecek. Senden sonraki kendi resmini koyacak. İnecek resmi hiç koyma. Öyle bir eser bırak ki senden sonra gelenler senin heykelini diksin” dedi.