Güncelleme Tarihi:
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nca Avrupa Birliği ve Türkiye’nin finansmanıyla Çankaya Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü (ÇAHEM) koordinasyonunda 2016 yılında hayata geçirdiği, ‘Altın Eller Cam Sanatı’ projesi kapsamında eğitimlerini tamamlayan Uluslararası Omurilik Felçlileri Derneği’nin (UOFD) üyesi Ankaralı 27 engelli, iş hayatına atıldı. Omurilik felçlilerin iş gücü piyasasına, çalışan ve iş veren olarak katılımlarını sağlamayı hedefleyen proje ile işlerini kuran engelliler, hem para kazanıyor hem de eğitim veriyor.
‘BALIK TUTMAYI ÖĞRETTİK’
Kendisi de omurilik felçli olan UOFD Başkanı Yıldırım Yılmazoğlu, Türkiye’de ve Avrupa’da tek cam sanatı icra eden omurilik felçlilerin birleştiği sivil toplum örgütü olmaktan mutluluk duyduklarını söyledi. Omurilik felçlilerini cam sanatçısı yapmak için çok çaba sarf ettiklerini belirten Yılmazoğlu, “Atölyelerimizde eğitmenlerimiz tarafından verilen eğitimlerle uzmanlaşan arkadaşlarımızı yurt dışı eğitimlerle olgunlaştırıyoruz. İtalya ve Çekya’da dünyaca ünlü cam sanatçılarından eğitimler aldık. Kursiyerlerimize, balık yemeyi değil, balık tutmayı öğrettik Omurilik felçlileri hem sanat icra ediyor hem de para kazanıyor. Kursiyerlerimizin yaptıklarını satmak için AVM’lerde sık sık sergiler açıyoruz. Ankara Kalesi’nde yakın zamanda bir mağaza açma çalışmamız var, onu hayata geçireceğiz” dedi.
‘EVDE OTURMAKLA VAKİT GEÇMEZ’
Kursu bitiren engellilerden Ali Rıza Ayaz, projenin hayatlarına renk kattığını söyledi. Cam sanatının yaşamına güzel yansımalarının olduğunu belirten Ayaz, şunları kaydetti:
“Cam sanatı eğitimlerini Türkiye’de aldıktan sonra yurt dışına çıktık. Çekya ve İtalya’ya gittik, eğitim aldık. Dünyaca ünlü cam ustası Lucio Bubacco’dan eğitimler aldık. Evde oturup ah etmekle ve isyan etmekle vakit geçmez. Bu tür şeylerle uğraşmak, üretime katkıda bulunmak ve öğretmek bunlar güzel şeyler. Aileler, engellileri eve kapatmasın. Sosyal proje ve kurslara teşvik etsinler”