Çal Dağı’nda 90 yıllık savaş izleri

Güncelleme Tarihi:

Çal Dağı’nda 90 yıllık savaş izleri
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 07, 2011 00:00

HAYMANA Çal Dağı’nda 2 Eylül 1921 günü 900 er ile 3 Alay Komutanı ve 5 Tabur Komutanı olmak üzere 82 subayın şehit olduğu mevziler, aradan 90 yıl geçmesine rağmen izlerini koruyor. Çal Dağı’ndaki mevzileri bir gurup gönüllü ile birlikte gezen Topçu Albay Kadim Koç, burada çok çetin muharebeler yaşandığını söyledi.

Haberin Devamı

13 Eylül Sakarya Savaşı Zaferi’nin canlandırmasının senaryosunu yazan Polatlı Topçu ve Füze Okulu’nda görevli Topçu Albay Kadim Koç, şimdi de savaşın geçtiği stratejik noktalarda incelemeler yapıyor. Her yıl devletin zirvesinin katıldığı törende halka çok daha iyi bir etkinlik sunmak isteyen Albay Koç, bine yakın asker kaybının yaşandığı Çal Dağı’ndaki mevzileri inceledi.

İncelemelerde bulundu

Beraberinde gönüllü olan Polatlı Karadenizliler Derneği Başkanı Zeki Sönmez, bölgedeki köylülerden Selahattin Yazıcı ile birlikte Çal Dağı’nda 10 kilometrelik alanı tırmanan Koç, şunları söyledi:

Çal Cephesinde, 24’üncü ve 15’inci Tümen ile Yunan birlikleri arasında göğüs göğüse çatışmalardan sonra iki taraf da büyük kayıplar vermişti. Birliklerimiz Haymana kuzeybatı sırtlarına çekilmek zorunda kalmıştı. Düşman, Çal Dağı’nın tamamını işgal etmeye başlamıştı. Bu muharebelerde özellikle 57 tümenin kayıpları çok fazlaydı. 2 Eylül 1921 günü 3’ü Alay Komutanı, 5’i tabur komutanı olmak üzere 82 subay ve 900 er zayiatımız olmuştu.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!