Çağlayan’dan Siteler esnafına değişime ayak uydurun uyarısı

Güncelleme Tarihi:

Çağlayan’dan Siteler esnafına değişime ayak uydurun uyarısı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 04, 2008 00:00

Onsekiz yaşındayken Siteler’de çalışmaya başladığını buradaki birikimi ile sanayi bölgesinde fabrika kurduğunu anlatan Bakan Zafer Çağlayan, "Ben ’Siteler Üniversitesi’ mezunuyum. Bununla her zaman gurur duydum" derken, esnafa uyarılarda da bulundu. Çağlayan, "Uluslararası mobilya devi bir şirket Ankara’ya gelirse, Siteler çok daha büyük sorunlarla karşı karşıya kalacak. " dedi.

SANAYİ ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, Siteler Meslek Odaları ve BAĞ-KUR İrtibat Bürosu’nda, meslek odası temsilcileri ve esnaf ile görüşerek sorunlarını dinledi. Burada konuşan Bakan Çağlayan, kendisinin de üniversite öğrencisi iken, 18 yaşında 1975’te Siteler’de çalışmaya başladığını anlattı. Buradaki birikimi ile sanayi bölgesinde fabrika kurduğunu kaydeden Bakan Zafer Çağlayan, "Ben ’Siteler Üniversitesi’ mezunuyum. Bununla her zaman gurur duydum" dedi.

İKİNCİ KONUMA DÜŞTÜ: Önceden Türkiye’nin mobilya merkezi olan Siteler’in, şimdi ikinci konuma düştüğünü, bunda esnafın değişim ve dönüşüm konusunda gerekli duyarlılığı göstermemesinin etkili olduğunu belirten Çağlayan, sanayicinin artık, maliyet analizi ve verimliliğe dikkat ederek üretime dönük hesap yapması gerektiğini kaydetti. Enflasyonun düşmesi, üretim tekniği ve tüketici tercihlerindeki değişimin rekabet açısından önemli unsurlar haline geldiğine işaret ederken Çağlayan, şöyle konuştu:

GELİRSE GELME DİYEMEYİZ: "Uluslararası mobilya devi bir şirket Ankara’ya gelirse, Siteler çok daha büyük sorunlarla karşı karşıya kalacak. Bu firmalara (gelme) diyemeyiz. Ekonomi çok büyüdü, değişti. Artık sitelerde değişim ve dönüşümü gerçekleştirmek gerekiyor. İşi en iyi, kaliteli ve ucuza yapan başarılı oluyor. Güçlerimizi birleştirmek zorundayız. Sitelerin bir girişine bir de çıkışına işletme kurun. Bu mağazalara siz mal vermezseniz, başkası çalışır. Eğitim ve tasarım da dahil KOSGEB’den her türlü desteği vereceğim. Bölünmüşlükten, haksız rekabetten vazgeçin. Projenizi getirin. Bir çok firma kayıt dışı çalışıyor. Bunu siz de biliyorsunuz. Ben de biliyorum. Bu sistem daha fazla gitmez." Kalifiye eleman yetiştirilmesi, tasarım, marka ve patente önem verilmesi gerektiğini vurgulayan Çağlayan, Siteler’den uluslararası piyasaya çıkan bir marka olmadığına dikkati çekti.

KÜÇÜK SANAYİ SİTESİ STATÜSÜ: Toplantıda konuşan Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir, Siteler’de 23 bin işletme bulunduğunu, buralarda kışın 150 bin yazın 300 bin kişinin istihdam edildiğini söyledi. El yoğunluklu üretim yapıldığı için esnafın fabrikasyon üretim ile rekabet edemediğini anlatan Özdebir, Siteler’in küçük sanayi sitesi statüsü bulunmadığı için esnafın desteklerden yararlanamadığını kaydetti. Özdebir, işletmeler arası işbirliğini sağlamaya yönelik "Kümelenme" projesi hazırlandığını ve buna ilişkin raporun Mart-Nisan aylarında sunulacağını belirtti. Türkiye Ağaç İşleri Federasyonu Başkanı Ali Rıza Ercan da Siteler’in küçük sanayi sitesi statüsüne kavuşturulmasını isterken, el işleme-butik mobilya ile esnafın ihracata yönlendirilebileceğini, bunun için özel teşvikler uygulanması gerektiğini söyledi. Ucuz mobilya ithalatının sektörü olumsuz etkilediğini ifade eden Ercan, TOKİ ihalelerine ve devlet ihalelerine küçük firmaların da girmesini sağlamak üzere kota veya başka kolaylıklar getirilmesini istedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!