Oluşturulma Tarihi: Eylül 27, 2008 00:00
Polatlı ilçesinde Doğu ve Güneydoğu’dan gelen işçiler, iftar ve sahurlarını barındıkları çadırlarda lüks lambası ışığında yapıyor.
Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinden gelerek Polatlı Organize Sanayi Bölgesi’nin karşısında, Ankara ile Eskişehir’i birbirine bağlayan E-90 kara yolunun kenarındaki Karailyas, İğciler ve Beylikköprü köyleri arasındaki boş arazide çadır kuran aileler çadırlarda iftarlarını açıyorlar. Sabah saat 07.00’de tarlaya çalışmaya giden, kadın, çocuk, genç ve yaşlılardan oluşan işçiler, saat 18.00 dolayında barındıkları çadırlara dönüyorlar. İşçiler, çalıştıkları tarlaların etrafından topladıkları çalı çırpının yardımıyla ateşler yakarak ile yemeklerini hazırlıyor.
Çadırköyde sekiz aylık bebek
80 çadırın bulunduğu çadırköyde elektrik bulunmuyor. Aydınlatma, lüks lambası ışığıyla yapılıyor. Tarım işçileri, çadırlarının kapısından baktıklarında Beylikköprü köyünün ışıklarını görebiliyorlar. Yöredeki 80 çadırda bulunan tarım işçilerinden sorumlu amele çavuşu Cuma Altun, yoğurt çorbası, menemen ve soğandan oluşan çadırdaki iftar sofrasında, ramazanda tarım işçisi olmanın zorluklarını anlattı.
Çadırda birlikte kaldıkları sekiz aylık kız bebekleri Sason’u da iftar sofrasına oturtan Altun, "Durumumuz ortada. Bakın, yaşam şartlarımıza. Kızım sekiz aylık, onun için çalışıyorum. Şanlıurfa’dan çalışmak için geldik. Orada iş yok, geçim sıkıntısı hat safhada" dedi.
Bütün yük kadınların omzunda
CUMA Altun’un kardeşi Ali Altun ise şöyle konuştu:
"Çadırda da olsa ramazanın tüm güzelliklerini yaşamaya çalışıyoruz. İşlerimiz ağır, ramazanın ilk günlerinde bayıldıkları için orucu bırakmak zorunda kalanlar oldu. Burada hayat şartlarımız ağır. 15 günde bir banyo yapabiliyoruz.
Ali Altun, kadınların hayatın her evresinde ezildiğine dikkat çekerek "bütün yük kadınlarımızın üzerinde" diye konuştu.
Memleketlerinden yüzlerce kilometre uzakta olan Urfalı aileler, tarlaya çocuklarını da götürüyorlar. Küçük yaşta yaşam mücadelesine katılan çocukların tek özlemi okulları. Şanlıurfa Siverek Kayalı köyü İlköğretim Okulu 3. sınıf öğrencisi Melek Kılınç, çadırköydeki birçok akranı gibi okuluna kavuşabilmek için çalışma mevsiminin bitmesini ve memleketine dönmeyi bekliyor.
En çok oruç merak edildi
DİYANET İşleri Başkanlığı’nın dini soruları cevaplandırma hattını arayan vatandaşlar, ramazan ayı boyunca en çok oruç hakkında sorular yönettiler.
Dini soruları cevaplandırma komisyonu, eylül ayı boyuca toplam 7 bin 836 soruyu yanıtladı. Soruların 4 bin 978’ini ibadetle ilgili konular oluşturdu. 2 bin 639 kişi orucun şartları, yasakları, kazası, kefareti ile orucu bozan durumlar, bin 76 kişi ise haram ve helallerle ilgili sorular yöneltti. Ramazan ayı boyunca merak edilen konulardan biri de zekat oldu. 831 kişi zekata tabi mallar, zekatın şartları ve dağıtımı konusunda bilgilendirildi. 657 kişi namaz, 637 kişi aile hayatı, 204 kişi de gusül hakkında soru iletti.
Kuran’ın çevreci suresi Rahman
DİYANET İşleri Başkanlığı, "Çevreci bir yaklaşımla okunduğunda ’çevre sûresi’ olarak adlandırılabilecek olan Rahmán sûresinin yalnızca 7 ve 8. áyetleri bile bu hususta gerekli mesajı almak için yeterli sayılabilir" açıklamasını yaptı.
İnternet sitesinde vatandaşlardan gelen çevre ile ilgili sorulara, özetle şu karşılık verildi:
"Kur’an’ın amaç bütünlüğü içerisinde çeşitli boyutla-rıyla ’denge’ye ilişkin işaretler, mesajlar mevcuttur. Çevre sorunları doğada var olan dengenin bozulmasının bir sonucu olduğuna göre, káinattaki denge ve áhenkten bahsedilmeksizin ve bu alt yapıya oturtmaksızın çevre meselesini Kur’an açısından değerlendirmek pek doğru olmasa gerektir. Öyleyse, öncelikle káinattaki dengeye ve áhenge işaret eden áyetler, bu açıdan bir yoruma tábi tutulup teorik bir alt yapı oluşturulmalıdır. Rahman Suresi’nin ayetlerinde, Allah’ın gökyüzünü yükselttiği, káinata düzen ve dengeyi koyduğu bildirilmekte ve bu dengeye müdahalede aşırı gidilmemesi istenmektedir."
Gimder’in iftar yemeği
GELİR İdaresi Başkanı Mehmet Akif Ulusoy, teşkilattaki birlik ve beraberliğin gelir idaresinin camia olmasının temel taşı olduğunu söyledi.
Gelir İdaresi Müdür ve Müdür Yardımcıları Derneği (GİMDER), Etap Altınel Oteli’nde vergi dairesi yöneticileri için bir iftar yemeği verdi. Yemekte bir konuşma yapan Gelir İdaresi Başkanı Mehmet Akif Ulusoy, teşkilattaki birlik ve beraberliğin önemine dikkat çekti.
GİMDER Genel Başkanı Hafize Şahiner de 500 müdür ve 800 müdür yardımcısının 40 bin personeli yönettiğini, bütün çalışanların, mesai saati tanımadan ve hiçbir şantaja boyun eğmeden görev yaptıklarını söyledi.
Havalimanında sema gösterili ramazan
TAV Havalimanları Holding tarafından işletilen Ankara Esenboğa Havalimanı’nda yolculara sunulan kültürel etkinlikler bu yıl da "sema gösterileri" ile devam ediyor.
Ramazan Ayı’nda gerçekleştirilen "Sema Gösterileri" yolculardan büyük ilgi gördü. Ramazan süresince Türk müziğinde eşliğinde devam eden "Sema Gösterileri" sırasında Ramazan ayı ve "Sema Gösterileri"nin anlamını içeren broşürler de dağıtıldı.
TAV Esenboğa Genel Müdürü Nuray Demirer, havalimanın Türkiye’ye ilk girişlerin ve çıkışların yaşandığı alanlar olması nedeniyle önemli olduğunu belirterek, terminalde düzenlenen kültürel etkinliklerle, yolcuların seyahat öncesi keyifli vakit geçirmelerini de sağlamayı hedeflediklerini ifade etti. Demirer, "Esenboğa Havalimanı’nda gerçekleştirilen etkinlikle hem Türkiye’yi hem de kültürümüzü yerli ve yabancı turistlere aktarma fırsatı yakaladık" dedi.
Demirer, "Sema Gösterileri"nin UNESCO tarafından 2007’nin "Mevlana Yılı" ilan edilmesinin ardından, dünyanın dört bir yanında tanıtılmaya başladığını hatırlattı.