Cadılığa tutunan kadınlar

Güncelleme Tarihi:

Cadılığa tutunan kadınlar
Oluşturulma Tarihi: Ocak 07, 2013 00:00

Ankara Devlet Tiyatrosu, Stephen King’in, ‘Dolores Claiborne’ adlı eserini Türkiye’de ilk kez sahneye koyacak. Erkeklerin egemen olduğu bir dünyada kadınların mücadelesini anlatan eserle ilgili oyuncular Fulya Koçak ve Serap Sağlar, “Cadılık, bazen bir kadının tutunabileceği tek şey” yorumunu yaptı.

Haberin Devamı

David Joss Buckley’in oyunlaştırdığı, çevirisini Sinemis Candemir’in yaptığı ve yönetmenliğini Hakan Çimenser’in gerçekleştirdiği “Dolores Claiborne” Türkiye’de ilk defa sahneleniyor.
Amerikan edebiyatının popüler ismi Stephen King’in başlattığı bu yolculuk, kadınların ve çocukların, erkek egemen dünyada var oluş çabalarını, Dolores’in hikayesinde anlatıyor.

ÇOCUĞU İÇİN KORKAN ANNE

Eserde kızını taciz eden ve kendisine şiddet uygulayan kocasıyla ölümüne mücadeleye giren Dolores Claiborne karakterini canlandıran Fulya Koçak, Dolores’i, “Kızı için her şeyi yapan bir kadın” olarak tanımladı. Koçak, canlandırdığı karakterle ilgili şunları söyledi:
“Dolores, kızını korumak uğruna onu bir daha görmemeyi göze alan bir kadın. Her kadın böyle düşünebilir. Cadılık, bazen bir kadının tutunabileceği tek şey. Bu dünyada çocuğu için korkmuş bir anneden daha cadısını göremezsiniz.

PSİKOLOJİK BİR GERİLİM

Haberin Devamı

Üç kadın var ve üçünün de ayrı ayrı yaşadığı sorunlar var. Eser, bir annenin çocuklarına duyduğu sevgi ve her şeyi göğüslemesini anlatıyor. Bunu psikolojik bir gerilimle aktarıyor. Gerilimi artırmak için özel sahnelerimiz var. Eserdeki şiddet sahnelerinin gerçekçi olması gerekiyordu. Bu noktada dekor bize yardımcı oldu. Oyunu izleyen kadınlar mutlu ayrılıyor. ‘Erkeklere bir şeyler gösterdiniz’ diyorlar.”

KOCASI ALDATIYOR

Oyunda Vera Donoven karakterini canlandıran Serap Sağlar, canlandırdığı karakteri şöyle anlattı:
“Vera çok zengin bir kadın. Ancak kocası tarafından aldatılan ve bunun farkında olan ama bunun önüne geçmek için hiçbir şey yapmayan biri. Güçlü bir kadın. Bazen ayakta kalabilmek için tek yapılması gereken şeyin gerçek bir cadı olunması gerektiğini söylüyor. Alt tabakadan Dolores’e yardım etmeye çalışıyor. Yıllar içinde hizmetçilik ve işveren ilişkisi dostluğa dönüşüyor.”

ORTAK SIKINTILAR

Eserin birçok mesajı olduğunu söyleyen Serap sağlar, hangi statüye sahip olurlarsa olsunlar kadınların yaşadığı ortak sıkıntıların olduğunu belirtti. Dünyanın her yerinde eşinden şiddet gören, hakları elinden alınan kadınların olduğunu anlatan Sağlar, eserin vurgu yaptığı noktalardan birinin de aile içi ensest ilişkiler olduğunu dile getirdi.

TOPLUMDA SAKLI KALAN DURUM

Haberin Devamı


Kızını taciz eden, alkolik bir babayı canlandıran Tolga Tuncer ise esere başlamadan önce bir araştırma yaptığını ve Türkiye’de ve dünyada taciz olaylarının sayısındaki fazlalığı gördüğünü söyledi. Taciz olayları ile ilgili olarak, “Türkiye’de epey fazla. Toplumda çok saklı kalan bir durum. Oyun, bir kadının yaşama tutunma çabasını anlatıyor. Erkek egemen dünyada böyle bir problemin olduğu su götürmez bir gerçek” dedi. Kendisine yakın olmayan bir karakteri canlandırmanın keyif verici olduğunu da sözlerine ekleyen Tuncer, bütün Ankaralıları eseri izlemeye davet etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!