Güncelleme Tarihi:
Ankara 15. İdare Mahkemesi, Büyükşehir Belediyesi EGO Genel Müdürlüğü’nün uygunluk belgesi, ruhsat ve uygunluk işlemleri adı altında özel servis araçlarından aldığı 350 TL’nin tahsilini, hukuka dayanmadığı gerekçesiyle iptal etti. Mahkeme kararında, EGO’nun özel servis araçlarına çalışma ruhsatı verilmesi gibi bir görevinin olmadığı ve Büyükşehir Belediyesi’nin de bu araçlar için hizmetinin olmadığı gerekçesiyle alınan ücretin hukuken mümkün olmadığı belirtildi. Karar oybirliğiyle kabul edilirken, EGO 5 bin özel servis aracından tahsil ettiği ücreti ödemek zorunda kalacak. EGO’nun aldığı 350 TL’ye itiraz eden ve dava açan servisçi esnafı Halil İbrahim Seyfi’nin avukatı Kürşat Ergün, Büyükşehir Belediyesi’nin aldığı paraları özel servisçilere ödemek zorunda olduğunu ifade ederek bu rakamın cezalarla birlikte 3-3.5 milyon lira civarında olduğunu söyledi.
KARARIN TEMYİZ YOLU AÇIK
Kararda özel servisçilerden uygunluk belgesi, ruhsat ve uygunluk işlemleri adı altında tahsil edilen iki yüz tam bilet karşılığı ücret alınmasına ilişkin Ankara İl Encümeni kararı da oybirliğiyle iptal edildi. EGO’nun ‘Özel Servis Yönetmeliği’nde değişiklik yapılarak özel servis araçlarında yapılacak uygunluk belgesi, taşıt tanıma kartı, çalışma ruhsatı ve izin belgelerine ilişkin işlemlerde görevlendirilmesine yönelik Büyükşehir Belediye Meclisi’nin kararının iptali istemi oy çokluğuyla kabul edildi. Mahkeme 30 gün içerisinde ise Danıştay’a temyiz yolunu açık tuttu.
3.5 MİLYON TL HESAP ÇIKTI
EGO Genel Müdürlüğü’nün geçtiğimiz 1-1.5 yıl içerisinde Ankara’da faaliyet gösteren 5 bin servis aracından hizmet bedeli ve ruhsatlandırma adı altında 350 TL para tahsilatı yaptığını hatırlatan Avukat Kürşat Ergün şunları söyledi: “Bu ödemeyi yapmak istemeyenlere de tahsil edilmek istenen paranın yarı bedeli ceza kesintisi yapıldı. Bu tür konular kanunlarla düzenlenir ama EGO’nun tahsilatı konusunda herhangi bir düzenleme yok. EGO, zorla tahsilat yoluna gitmiş. Alınan paranın hukuksuz olduğu ve yasal düzenlemeye dayanmadığı mahkeme tarafından da tespit edildi ve karar oy birliğiyle çıktı. Büyükşehir Belediyesi, aldığı paraları servisçilere geri ödemek zorunda. Belediyenin cezalarla birlikte 3-3.5 milyon liraya yakın bir ödeme yapması gerekiyor.”