Buz kazalarını hafife almayın

Güncelleme Tarihi:

Buz kazalarını hafife almayın
Oluşturulma Tarihi: Şubat 10, 2012 00:00

Mevsim normallerinin altında seyreden hava sıcaklıkları, yollarda ve kaldırımlarda buzlanmaya neden olurken, uzmanlar buz kazalarının hafife alınmaması yönünde uyarıda bulundu.

GAZİ Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji AnabilimDalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selçuk Bölükbaşı buzlanma sonucu meydana gelen kazaların ciddi yaralanmalara yol açabileceğine dikkat çekti. Prof. Bölükbaşı, buzlanan zeminde araç kullanan ve yürüyen vatandaşlara şu uyarılarda bulundu:

“Soğuk havalarda yolların buzlanması ile şehiriçi ve şehirdışı yollarda trafik kazaları ve bu kazalara bağlı sistem ve organ yaralanmalarında artış görülüyor. Hareket sistemi yaralanmaları olarak adlandırılan krık ve çıkık vakaları, kış mevsimi ile birlikte çoğalıyor. Trafik kazalarında oluşan travmalar, yüksek enerjili olduğu için büyük kemik ve omurga kırıkları sıklıkla görülüyor. Vakanın ciddiyetine göre ameliyat ya da ameliyatsız tedavi uyguluyoruz.

Yaşlılar çıkmamalı

Buzlu yollarda kayarak düşme sonucu kemik kırıkları ile gelen hastaların sayısında da büyük artış oluyor. İnsanlar yere düşerken korunma refleksi ile el ayasının üzerine düşüyor. Bu nedenle hastaların büyük çoğunluğunda el bilek kırıkları oluşuyor. Yaşlılarda ise osteoporoz nedeniyle kırıklara ek olarak kalça ve omurga kırıkları görülüyor. Yolların buzlu olduğu dönemde yaşlılara, mümkün olduğunca dışarıya çıkmamalarını tavsiye ediyoruz.
Yürürken düşmemek için alınması gereken en temel önlem, altı kaymayan ayakkabılar ile yola çıkmak olmalı. Mümkünse buzlu yol ve kaldırımlarda dolaşılmamalı. Soğuktan koruyan ve düştüğümüzde yaralanmayı azaltan kalın ve yumuşak giysiler kullanılmalı. Buzda kayıp düşenlerin en çok rikkat etmesi gereken nokta ise kafalarını sert zemine çarpmaktan korumaları. El yerine dirsek üzerine düşmek daha az hasarla kurtulmamızı sağlamaz. Önemli olan başımızın yere vurmasını önlememiz.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!