Güncelleme Tarihi:
Başkentgaz ekiplerince yoğun kar yağışı ve soğuk havanın etkili olduğu son bir hafta içerisinde Ankara’da yapılan saha denetimlerinde çok sayıda hermetik kombi ve şofben bacasının buzla kaplı olduğu tespit edildi. Başkentgaz İç Tesisat Müdür Vekili Mustafa Coşkun, hermetik cihaz bacalarında yaşanabilecek buzlanmanın ciddi riskler oluşturabileceğine dikkat çekerek, “Mevsim koşullarının kar ve eksi dereceleri gösterdiği bu günlerde, hermetik cihaz bacalarında buzlanma meydana geliyor. Buzlanmanın etkisiyle oluşan saçaklar bacaya yük yaparak oynamasına neden oluyor. Bu durum cihazda gaz sızıntıları yaşanmasına ve atık gazın dışarı değil de evin içerisine girmesine zemin hazırlıyor. Karbonmonoksit zehirlenmelerine sebep olacak bu tehlikenin önüne geçmek için havalar eksi derecelerdeyken bacalar düzenli kontrol edilmeli” uyarısı yaptı. Coşkun’un değerlendirmeleri şöyle oldu:
Kış mevsiminde etkili olan kuvvetli rüzgârların da baca tepmelerini tetikleyerek karbonmonoksit zehirlenmelerine neden olabildiğine dikkat çeken Coşkun, şu hatırlatmaları yaptı: “Öncelikle bacalı kombi ve bacalı soba bulunan ortamlarda kuvvetli rüzgâr olduğu günlerde uyunmamasını tavsiye ediyoruz. Eğer bacalı cihaz bulunan odada uyumak gerekiyorsa odada bulunan pencereyi açık bırakmak gerekir. Kombi, doğalgaz sobası, bacalı şofben bulunan ortamlarda muhakkak menfez bulundurulmalı. Bazı doğalgaz kullanıcılarının menfezi, içeriye soğuk hava girmesine sebep olduğunu düşünerek kapattığını görebiliyoruz. Bu yanlış ve can güvenliğini tehlikeye atan bir durum. Açık tutulması hayati önem taşır.”
Coşkun, kullanıcıların en çok hata yaptığı ve risklere davetiye çıkartan sebepleri ise şöyle sıraladı:
*Cihazın iç tesisatının mevzuat ve standartlara uygun olmayan, sertifikasız firmalara yapılaması.
*Proje dışı ekleme veya çıkarma yapılması
*Bağlantıların düzenli olarak kontrol edilmemesi.
*Bina dış yüzeyinden çıkan hermetik tip cihaz baca çıkışlarına konulan eşyalar, üst kattan düşen saksı, cam, kiremit gibi malzemeler nedeniyle hermetik cihaz baca bağlantısının kopması veya yerinden ayrılması.
*Dikkatsiz temizlik ve taşıma yapılması.
KARBONMONOKSİT ZEHİRLENMESİ BELİRTİLERİ
Karbonmonoksit zehirlenmesinin belirtileri arasında; baş ağrısı, bulantı, nefes darlığı, baş dönmesi en dikkat çekenler olarak öne çıkıyor. Uzmanlar bu belirtilerden herhangi birinin görülmesi durumunda ortamın havalandırılarak doğalgaz vanasının kapatılmasını öneriyor. Alo 187 Doğalgaz Arıza/Doğalgaz Acil hattı üzerinden de ihbar verilebiliyor.