Büyükşehir'in uyguladığı örnek proje

Güncelleme Tarihi:

Büyükşehirin uyguladığı örnek proje
Oluşturulma Tarihi: Haziran 03, 2016 14:02

Büyükşehir'in uyguladığı örnek proje

Haberin Devamı

ANKARA, (DHA)- BÜYÜKŞEHİR Belediyesi'nin uyguladığı Ankara Katı Atık Yönetimi Projesi kapsamında, endüstri parkına dönüştürülen Mamak ve Sincan Katı Atık Depolama Alanlarında, sera gazı etkisiyle atmosfere zarar veren metan gazı, 10 yıldır elektrik enerjisine dönüştürülerek hava ve çevre kirliliğinin önüne geçiliyor, ayrıca ülke ekonomisine katkı sağlanıyor.
Ankara’nın çöpünün yıllarca vahşi depolama yöntemiyle döküldüğü Mamak Çöplüğü’nde biriken ve çevreyi tehdit eden metan gazı, Büyükşehir Belediyesi’nin uygulamaya koyduğu proje çerçevesinde kurulan tesislerde elektrik enerjisine dönüştürülüyor. Mamak Çöplüğü’nde kurulan elektrik santrali, yılda 1 milyon metreküp metan gazını, elektrik enerjisine dönüştürerek, yeraltında biriken gazın patlama tehdidini gideriyor, dönüşüm sırasında ortaya çıkan karbondioksit gazı da tesiste kurulan domates ve çilek seralarında kullanılarak yok ediliyor. Tesiste, doğada serbest kaldığı zaman yok olmaları yüzyıllar süren plastik, naylon gibi sentetik madde ve diğer kazanımı mümkün olan atıklar da ulusal ekonomiye kazandırılıyor.
ORGANİK ÇÖP, ÇÜRÜTÜLÜYOR
'Geri Kazanım Tesisleri'nde kağıt, cam, metal gibi geri dönüşümü mümkün olan materyaller sınıflandırılarak ayrıştırıldıktan sonra, geriye kalan organik evsel atık, tesisin çöp havuzunda toplanıyor. Organik atık, daha sonra 2 bunker (çöp besleyici) ile 6 çürütme tankına taşınıyor. Çürütme tanklarında toplanan organik çöp, oksijensiz aneorobik ortamda uygun ısı ve koşullarda çürütülerek metan gazı elde ediliyor. Elektrik enerjisinin elde edilmesinde kullanılan çöplükteki rezervle, organik atığın doğrudan çürütme tanklarında elde edilen metan gazından artan miktar, tesisteki 3 metan gazı depolama balonlarında toplanıyor.
HEDEF, DEPOLANACAK KATI ATIĞI EN AZA İNDİRMEK
Projenin uygulamasını yürüten Invest Trading Consulting (ITC) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kantur, dünyada ve Türkiye'de sanayi ve tıp alanında yaşanan gelişmenin, endüstriyel ve tıbbi atık miktarında önemli artışa neden olduğunu belirterek, bu atıkların çevre sorunlarına ve insan sağlığını tehdit eden boyutlara ulaşmaması için uygun yöntemlerle toplanması ve imha edilmesi gerektiğini söyledi. Kantur, Ankara Katı Atık Projesiönde nihai amacın, depolanacak atık miktarını en aza indirerek, depolama alanlarının ömrünü uzatmak, yeni çöplük alanlarına ihtiyaç duyulmasının önlemek olduğunu belirtti.
Sincan Katı Atık Depolama Alanı’nda Türkiye’nin en büyük kapasiteli endüstriyel atık ve tıbbi atık bertaraf tesisini kurduklarını vurgulayan Ali Kantur, AR-GE çalışma ve araştırmalarının ışığında, deneyimlerini, endüstriyel atıkların bertarafı için seferber ettiklerine dikkat çekti. Tehlikeli atıklarda olduğu gibi, evsel atıkları da yakarak yok etmeyi planladıklarını belirten Ali Kantur, "Amacımız, Ankara’nın çöpünü yakarak, asgari yüzde 90’ını yok etmekö dedi.
KARBONDİOKSİT GAZI SERALARDA KULLANILIYOR
Tesislerde uygulanan evrensel proje, atmosfere sera gazının salınımının azaltılmasıyla ilgili uluslararası anlaşmalara imza atan Türkiye’nin dış politikasına da destek oluyor. Sera gazı etkisiyle küresel ısınmanın nedeni olan karbondioksit gazından 21 kat daha etkin metan gazı, elektrik enerjisine dönüştürülerek ortadan kaldırılırken, ortaya çıkan karbondioksit gazı da 2009 yılından beri seraya enjekte edilerek, bitkilerin fotosenteziyle yok ediliyor.
Böylelikle, elektrik enerjisinin elde edilmesi sırasında oluşan atık ısı, fosil yakıtlara ihtiyaç duyulmadan seranın işletilmesinde kullanılarak, çevre ve atmosferin korunmasına katkı sağlıyor.
FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!