Güncelleme Tarihi:
ANKARA, (DHA)- JEOTERMAL kaynak aramaları için uzmanlarla işbirliği yapılması ve Ankara’daki sebze-meyve üretimi yapan kooperatif ve birliklere makine ve ekipman desteği sağlanması Büyükşehir Belediye Meclisi’nde oy birliğiyle karara bağlandı.
Meclis ikinci Başkan Vekili Nail Çimen yönetiminde düzenlenen toplantıda ayrıca; parklar, mesire alanları, barajlar, metro istasyonları, otobüs durakları gibi halkın yoğun olarak bulunduğu alanlardaki güvenlik hizmetleri için 7 adet patlayıcı madde arama köpeği alınması da oy birliğiyle kabul edildi.
JEOTERMALE DESTEK SÜRÜYOR
Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in her fırsatta dile getirdiği “Ankara’daki jeotermal turizminin geliştirilmesi”ne yönelik olarak yepyeni bir adıma daha imza atıldı. Büyükşehir Belediyesi uhdesinde bulunan veya kullanım hakkı verilen sahalarda yapılacak jeotermal kaynak aramalarında; jeolojik, jeofizik, hidrojeolojik jeokimyasal etütlerin ve sondajlarla elde edilen akışkanın kuyu geliştirme ve test çalışmalarının yaptırılması konularında uzmanlarla işbirliği yapılmasına ilişkin Başkanlık Yazısı, Büyükşehir Belediye Meclisi’nde oy birliğiyle kabul edildi.
Alınan kararla ayrıca, bu konuda, kamu ve özel tüzel kişiliklerden hizmet alınabilmesi ve protokol hazırlanabilmesi için Kırsal Hizmetler ve Jeotermal Kaynakları Daire Başkanlığı’na yetki verildi.
SEBZE-MEYVE ÜRETİCİLERİNE DESTEK
Meclis üyelerinin oy birliğiyle karara bağlanan bir diğer Başkanlık Yazısı da Başkent’teki sebze-meyve üreticilerine destek verilmesine yönelik oldu. Sebze-meyve üretimi yapan veya işleyen kooperatif ve birliklerin, ürünlerini daha sağlıklı, uzun ömürlü olması, ürün kalitesinin artırılması ve ürünlerin markalaşması için talep eden kooperatif ve birliklere, tarafımızdan yapılacak olan değerlendirmeler sonucu yüzde 25 katkı payı, yüzde 75 hibe ile sebze-meyve yıkama, ayırma, doğrama ve paketleme makine ve ekipman desteği verilmesi…” ifadelerinin yer aldığı söz konusu yazı üyelerce kabul edildi.
Toplantıda ayrıca; Ankara’nın çeşitli bölgelerinde kullanılmak üzere güvenlik köpekleri alınmasına ilişkin Başkanlık Yazısı da görüşüldü. Meclis üyelerinin oy birliğiyle kabul edilen kararla; parklar, mesire alanları, barajlar, metro istasyonları, otobüs durakları gibi halkın yoğun olarak bulunduğu alanlardaki güvenlik hizmetleri için 7 adet patlayıcı madde arama köpeği alınması kabul edildi. İlgili kanun kapsamında ele alınan Başkanlık Yazısı’nda şu ifadelere yer verildi:
“Tüm iş ve işlemlere ait giderlerin (personel gideri dahil olmak üzere) Belediyemizce karşılanmak üzere yedi (7) adet patlayıcı madde arama köpeğinin İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü Uyuşturucu ile Mücadele Daire Başkanlığı ile ortak bir çalışma yapılarak satın alınmasının sağlanması, köpeklerin ve köpekle birlikte görev yapacak personelin seçilmesi, seçilen köpekler ve personellerin gerekli eğitim programlarına dahil edilmesi, eğitimi tamamlanan ve hizmet vermeye başlayan köpeklerin ve idarecilerin zaman zaman periyodik olarak kurumumuz tarafından görevlendirilen eğitmenler tarafından denetlenerek eksiklikler konusunda eğitim verilmesi, gerekli olabilecek desteğin sağlanması konularında bir karar alınabilmesi".
KUT-ÜL AMARE ZAFERİ’NİN YÜZÜNCÜ YILI
Büyükşehir Belediyesi, Osmanlı’nın büyük zaferlerinden biri olan “Kut-ül Amare Zaferi”nin (29 Nisan 1916’da Osmanlı ordusunun Irak’ın Kut bölgesinde İngilizlere karşı kazandığı büyük zafer) 100. yılına özel kitap bastıracak. Meclis toplantısında üyelerin oy birliğiyle karara bağlanan Eğitim-Kültür-Gençlik ve Spor Komisyonu Raporu’nda; 29 Nisan 2016 yılında tarihe altın harflerle yazılan Kut-ül Amare Zaferi’nin, Türkiye’de 1946 yılına kadar Kut Bayramı olarak kutlanmaya devam ettiği, ancak Türkiye’nin NATO’ya üye olmasının ardından İngilizlerin, bayramın kaldırılması için baskı yaptıkları belirtilerek, şu ifadelere yer verildi:
"İngilizlerin baskısı o kadar yoğundu ki Kut-ül Amare Zaferi ve Kut Bayramı’na yönelik tarihi bilgiler, okullardaki tarih kitaplarından bile silindi, unutturulmak istendi… Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından bütçe imkanları doğrultusunda yüzüncü yıl anısına bir kitap bastırılarak, gelecek nesillere aktarılması hususunun incelenerek değerlendirilmesi…” sözkonusu madde de, oy birliğiyle kabul edildi.
DİĞER MADDELER
Meclis üyelerinin oy birliğiyle karara bağlanan, bazı maddeler ise şunlar:
- Avrupa Birliği ile Türkiye arasında vizelerin kalkması halinde; Avrupa Birliği dahilindeki belediyeler ile ortak olarak ne gibi çalışmalar yapılabileceğinin araştırılması.
-Büyükşehir Belediyesi binası önünde bulunan bulvarda karşılıklı otobüs durakları arasında yaya geçişinde sıkıntılar yaşanmasından dolayı bütçe imkanları doğrultusunda Hipodrom Caddesi’ne yaya üst geçidi yapılması hususunun incelenerek değerlendirilmesi.
-Büyükşehir Belediyesi ve Tüketici Hakem Heyetleri’nin ortak bir şekilde vatandaşların tüketici haklarını bilemeleri ve mağdur olmaları halinde nerelere nasıl başvuracaklarını bilmeleri için ne gibi çalışmalar yapılabileceğinin araştırılması.
-Hava koşulları ve aşınma sonucu asfalt yollarda oluşan çukurların yama yapılarak hızlı bir şekilde kapatılması için belediye imkanları doğrultusunda gezici tespit ekipleri kurulması için gerekli inceleme ve değerlendirmelerin yapılması.
-Çevre kirliliğinin önlenmesi amacıyla dönüştürülebilir atıkların yeniden kazanılması için belediye imkanları dahilinde projeler yapılması.
-Evlerindeki problemleri aşamayan aile fertlerinin ne yapmaları gerektiğini ve nerelere yönlendirilebileceklerini bilmeleri için bütçe imkanları doğrultusunda aile danışma merkezleri kurulması için gerekli çalışmaların yapılması.
-Şereflikoçhisar ve Haymana ilçelerinde, genç nesli kötü alışkanlıklardan uzak tutmak ve gençlerin sosyal faaliyetlerine katkı amaçlı olarak bütçe imkanları doğrultusunda spor yapabilecekleri birer halı saha yapılması.
-Büyükşehir Belediyesi olarak engelli vatandaşlara sunulan hizmetlerden istifade edebilmeleri için Belediyeye gelmeden evlerine görevlilerin giderek başvuru ve talep kanalları oluşturulması hususunda gerekli çalışmaların yapılması.
-Nallıhan ilçesi Sarıyer Mahallesi’ndeki eskiyen ve ihtiyaca cevap veremeyen alt yapı ve kanalizasyon şebekesinin bütçe imkanları doğrultusunda yapılması.
-Nallıhan ilçesi maden rezervlerinin tespit edilerek, bu alanların kent ekonomisine kazandırılması hususunda gerekli inceleme araştırmalarının yapılması.
-Nallıhan ilçesinde gölet yapılabilecek uygun sahaların tespit edilerek, belediye bütçe imkanları doğrultusunda bu alanlara sulama göleti yapılması hususunda gerekli çalışmaların yapılması…