Güncelleme Tarihi:
ANKARA, (DHA)- ANKARA Büyükşehir Belediye Meclisi, 26 Haziran 2016 günü yaşanan sel felaketi nedeniyle Güdül, Ayaş ve Beypazarı'nda tarlaları zarar gören çiftçilere destek sağlayacak.
Büyükşehir Belediye Meclisi, Başkan Vekili Ali İhsan Ölmez başkanlığında yaptığı toplantıda, 26 Haziran'da yaşanan sel felaketi nedeniyle Güdül, Ayaş ve Beypazarı'nda tarlaları zarar gören çiftçilere destek verilmesini isteyen Başkanlık yazısını, oybirliğiyle kabul etti.
Ankara Valiliği Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından gerekli tespitlerin yapılarak, durumun Büyükşehir Belediyesi'ne iletildiği belirtilen Başkanlık yazısında, tarlaları zarar gören ve ürün alamayacak olan çiftçilerin hasarının azaltılmasının amaçlandığı vurgulandı.
Kararla, afetten zarar gören çiftçilere “İlçe Afet Projesiö kapsamında karşılıksız tohum desteği verebilmek ve çeşitli tarım makine ve ekipmanları temin ederek, çiftçilerin zararının telafisine yönelik kullandırmak konusunda, Kırsal Hizmetler ve Jeotermal Kaynakları Dairesi Başkanlığı'na yetki verildi.
GAYRİMENKUL SAHİPLERİ ORTAK GİDERLERE KATILACAK
Belediye Meclisi'nde, Büyükşehir Belediyesi'nin yürüteceği kentsel dönüşüm ve gelişim alanlarında gayrimenkulü olanların, sahip oldukları alan oranında, proje ortak giderlerine dahil edilmesi kararlaştırıldı. Başkanlık yazısında, kentsel dönüşüm ve gelişim proje alanlarında yapılacak altyapı ve rekreasyon harcamalarının proje ortak gideri sayıldığı ve belediyelere ait inşaatların proje ortak giderlerinin belediyeler tarafından karşılandığı belirtilerek, kendilerine ayrı ada veya parsel tahsis edilen gayrimenkul sahipleri ile kamulaştırma dışı kalan gayrimenkul sahiplerinin, sahip oldukları inşaatın toplam metrekaresi oranında proje ortak giderine katılmak zorunda oldukları belirtildi. Yazıda, Belediye Kanunu'nun, "Proje ortak gideri ödenmeden, inşaat ruhsatı ve yapı kullanma izni verilemez" hükmü doğrultusunda, proje ortak alanlarında ortak giderlerin ve hisse katılım oranının hesaplanmasına ilişkin işlemlerin yapılması gerektiği belirtildi.
Bu doğrultuda, yapımı tamamlanmamış kentsel dönüşüm ve gelişim proje alanlarının ortak gideri olarak, Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı'nca metrekare birim maliyeti olarak 220 TL uygulanması; yeni bir uygulama yapılmamışsa da maliyetin güncellenmesinin, yine aynı daire tarafından yapılması benimsendi.
Başkanlık yazısı doğrultusunda, gidere katılacak gayrimenkul sahiplerinin katılım oranının belirlemesinin, Özel Projeler ve Dönüşüm Dairesi Başkanlığı'nca yapılması; Büyükşehir Belediyesi'ne ait inşaatların proje ortak giderlerine katılım oranın belirlenmesi konusunda da Emlak ve İstimlak Dairesi Başkanlığı'nın yetkilendirilmesi kararlaştırıldı.
AHŞAP ŞEKİLLENDİRMECİ MODUL PROGRAMI
Belediye Meclisi'nde ayrıca çevre ilçelerde el sanatlarını geliştirmek, çeşitlendirmek, ağaç işçiliği ve oymacılık sanatını artırmak, kadınların beceri kazanmalarını sağlamak amacıyla, 'Ahşap Şekillendirmeci Modül Programı'nı uygulama konusunda Kırsal Hizmetler ve Jeotermal Kaynaklar Daire Başkanlığı'na yetki verildi.