Oluşturulma Tarihi: Ocak 06, 2010 00:00
Çocuklarda bademciklerin normalden büyük olmasının, özellikle gece uykusunda hava yolunun tıkanmasına ve “geçici solunumun duraksamasına” yol açabileceği belirtildi.
Gazi Üniversitesi (GÜ) Tıp Fakültesi Kulak-Burun-Boğaz Anabilm Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Uslu, özellikle çocukluk döneminde bademciğe bağlı sorunların sık görüldüğünü ve bu nedenle bademciklerin alınmasının söz konusu olabildiğini söyledi.
Her bademcik rahatsızlığında cerrahi müdahalenin şart olmadığını anlatan Uslu, bademciklerin görevinin çocukluk döneminde çok önemli olduğunu ve korunması gerektiğini dile getirdi. Uslu, “Bademciklerin antijen denilen yapıları vücuda tanıtması gerekir. Çocuk büyüdükçe tanıma fazlalaşır. Bademcikler, vücudun mikroplara karşı muhafızıdır. Mikrop ve virüslere karşı tanıtım ve tepkiyi başlatma görevi vardır. Tedbiren 4-5 yaştan önce alınmamaya özen gösterilmelidir. Ancak, istisnai olarak, ameliyatın gerekli olduğu konusunda yeterli belirti ve bulgu olduğunda, yaş sınırı daha alta çekilebilir” diye konuştu.
Tıp dilinde “akut tonsillit” denilen yeni başlamış bademcik iltihabı durumunda boğaz ağrısının yanı sıra üşüme, titreme, ateş, halsizlik, yoğun boğaz ağrısı ve bademciklerin üzerinde beyaz beneklerin görülmesi gibi başka kriterlerin arandığını anlatan Uslu, “Yıl içerisinde beş kezden fazla akut tonsillit görülmesi halinde cerrahi operasyon düşünülebilir” dedi.
Gelişimi olumsuz etkilenir
Uslu, bademcik ameliyatının gerekçesinin sadece bu olmadığını da ifade ederek, şunları kaydetti:
“Hiçbir enfeksiyon olmadan iri bademcik yapısı nedeniyle uyku sorunu yaşanması ve hatta solunum durması gibi sıkıntılı hallerde cerrahi operasyon gereklidir. Bazı çocukların bademcikleri normalden büyüktür. Bademcikler iri olduğu için özellikle gece uykusunda hava yolunun tıkanmasına bağlı olarak vücut da bu tıkanıklığı aşma gayreti ile birlikte yorulma olur. Yorulma sonrasında vücut kendini dinlenmeye aldığından uykuda solunumun duraksamasına yol açar. Çocuk, vücudunun komutuyla birlikte tekrar nefes almaya başlar. Bu sorunu yaşayan çocuk, belli bir tempoda nefes alırken birden solunumu durur, ardından birkaç saniye sonra tekrar solunuma başlar.”
Bu durumun çocuğun uyku düzeninde bozulmalara yol açtığını belirten Uslu, “Çocuk uyuyor gözükse bile uykunun dinlendiren aşamalarını tam olarak yaşayamaz. Dolayısıyla gelişimi ve diğer sistemleri olumsuz etkilenir. Kalp ve akciğer sistemine yük bindirir. Eğer bu durum çok uzun sürer ve şiddetli seyrederse ilave sorunlar çıkabilir” uyarısında bulundu.