Oluşturulma Tarihi: Nisan 18, 2007 00:00
Ulus, Çankırı Caddesi’nde yıllardır kaderine terk edilen ve restorasyonu yıllardır bürokrasiye terkedilen Roma Hamamı için düğmeye basıldı. Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün hazırladığı proje kapsamında, kazı ve restorasyon çalışmalarına bugün başlanıyor.
ULUS, Çankırı Caddesi’nde yıllardır kaderine terk edilen ve restorasyonu yıllardır bürokrasiye terkedilen Roma Hamamı için düğmeye basıldı. Ankara Hürriyet’in yaklaşık iki yıl önce gündeme getirdiği Roma Hamam için Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün hazırladığı proje kapsamında, kazı ve restorasyon çalışmalarına bugün başlanıyor.
Proje çerçevesinde, Roma Hamamı’nın üzerinin Efes yamaç evleri veya Altınpark’taki gibi özel bir branda ile örtülmesi, hamam çevresine ışıklandırma sistemi kurulması ve gezi yollarının düzenlenmesi gibi çalışmalar planlanıyor.
Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü ile Anadolu Medeniyetleri Müzesi yetkililerinden aldığı bilgiye göre, kültür varlıklarının restorasyonu, rolövesi gibi çalışmalarına yönelik 2007 yılı projeleri içinde yer alan Roma Hamamı için "düğmeye basıldı".
Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Orhan Düzgün, bugün Roma Hamamı’ndaki kazı çalışmalarını başlatacak.
BİLİM KURULU KURULDU
Buna göre, çalışmalar Anadolu Medeniyetleri Müzesi Müdürü Hikmet Denizli başkanlığında, arkeologlar Emel Yurttagül, Mehmet Akalın ve Aynur Talatar ile Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi’nden Doç. Dr. Musa Kadıoğlu, Ankara Üniversitesi Başkent Meslek Yüksekokulu Restorasyon Konservasyon Programı’ndan Kimyager-Arkeoketrist Uzman Ali Akın Akyol, Ankara Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü’nden Doç. Dr. Yusuf Kağan Kadıoğlu ve Ankara Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü’nden Doç. Dr. Selma Kadıoğlu tarafından yapılacak.
Restorasyon çalışmaları ile eserlerin laboratuvarda incelenmesi Anadolu Medeniyetleri Müzesince gerçekleştirilecek. İncelemeler Kültür ve Turizm Uzmanı Latif Özen, Konservatörler Sinem Yılmaz, İlknur Arıcı ve Sinan Asılkazancı’dan oluşan ekip tarafından yürütülecek.
ÜSTÜ ÇATI İLE ÖRTÜLECEK
Proje kapsamında, beş yıllık periyotta, Roma Hamamı’nda kazı ve restorasyon çalışmaları yapılacak. Kazı çalışmaları kapsamında, hamamın tamamlanamayan güney ve batı kenarında çalışmalara yürütülecek, güneybatısında bulunan Milattan Sonra 3. yüzyıla ait surun çevresi düzenlenecek. Hamam ile sütunlu cadde arasında bağlantı sağlanacak.
Ayrıca, Sütunlu caddenin kenarındaki dükkanlardan bir kısmının ortaya çıkarılması için kazıya başlanacak. Restorasyon çalışmaları çerçevesinde de Roma Hamamı’nın mevcut duvarları sağlamlaştırılacak, yeni kazılarda ortaya çıkarılanların da restorasyonu yapılacak.
Gezi yolları da yapılacak
Kazılardan ortaya çıkarılan dükkanlardan en az birinin restorasyonu gerçekleştirilecek. Hamama ışıklandırma sistemi kurulacak ve gezi yolları düzenlenecek. Planlanan önemli çalışmalardan birini de hamamın üzerinin Efes yamaç evleri veya Altınpark’taki gibi özel bir branda ile örtülmesi konusu oluşturuyor. Böylece eserlerin yağmur, kar gibi doğa şartlarından korunacağı ve kazı ile restorasyon çalışmalarının daha kolay yürütülebileceği belirtildi. Ziyaretçilerin de ören yerini daha rahat gezebileceği kaydedildi. Ayrıca, Roma Hamamı çevresindeki Ankara kent surunda, jeofizik yer radarı yöntemiyle, toprak altındaki eserlerin tanımlaması yapılacak. Projeye, ilk etapta Döner Sermaye İşletmesi Merkez Müdürlüğü’nden 25 bin YTL ödenek aktarıldı.