Burada kitaplar nefes alıyor

Güncelleme Tarihi:

Burada kitaplar nefes alıyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 21, 2010 00:00

Yaşayan Kütüphane, ODTÜ Bahar Şenlikleri’nde Başkentlilerle buluşmaya hazırlanıyor. Bu kütüphanede kitaplar, önyargılara ve ayrımcılığa maruz kalmış kişiler.

Haberin Devamı

ODTÜ Bahar Şenlikleri’nde geçtiğimiz yıl büyük ilgi toplayan Yaşayan Kütüphane, bu yıl da Başkentlilerle buluşmaya hazırlanıyor.
Yaşayan kütüphanede kitaplar insanlar, okuyucularsa her yaş ve kesimden bireyler. Hayatlarının bir kısmında bile olsa önyargılara ve ayrımcılığa maruz kalmış kitaplar, yani kişiler, kütüphane sayesinde söz söyleme hakkına sahip oluyorlar. Okuyucularsa, kitapları okuyarak onların hayatları hakkında fikir sahibi oluyor ve önyargılarının farkına varıyorlar.
Yaşayan Kütüphanenin, normal bir kütüphane şeklinde işlediğini belirten AEGEE Ankara İnsan Hakları Proje Grubu Yaşayan Kütüphane Lojistik Sorumlusu Mehmet Utkan Oflaz, “Okuyucular, okumak istedikleri kitabı katalogdan seçiyor ve belirli bir süre için kitabı okuyorlar. Fakat Yaşayan Kütüphane’de kitaplar, toplum tarafından önyargılara, ayrımcılığa maruz kalan grupları temsil eden kişiler” diye konuştu.
Etnik, kültürel, mesleki ve cinsel kimlikleri nedeniyle önyargılara maruz kalmış ve toplum tarafından sosyal dışlanmaya uğramış insanlara farkındalık kazandırmayı amaçladıklarını belirten Oflaz, projenin detaylarını Ankara Hürriyet’e anlattı.
Okuyucaların empati kurmasına ve ‘öteki’ diye nitelendirdikleri insanları anlamasına yardımcı olmaya çalıştıklarının altını çizen Oflaz, şunları söyledi:
Sohbetle öğretiyor
“Yaşayan Kütüphane önyargılara maruz kalmış ve toplum tarafından sosyal dışlanmaya uğramış insanlara karşı olan önyargıları azaltmak, toplumun barış içerisinde yaşamasına katkı sağlamak amacıyla düzenlenen bir insan hakları projesi. Bu amacını da, toplum tarafından dışlanan, önyargılara maruz kalan insanlarla bu önyargılara sahip insanları bir araya getirerek, karşılıklı konuşma ortamı yaratıp birbirlerini anlamalarına olanak sağlayarak yerine getiriyor.
Avrupa Öğrenciler Forumu olarak, 12-13-14 Mayıs’ta ODTÜ Bahar Şenlikleri’nde ikinci Yaşayan Kütüphanemizin kapılarını açacağız.
Kütüphanemizde, Yahudi, Ermeni, Kürt, biseksüel, şizofren, düşünce suçlusu, lezbiyen, vatansız, gey ve HIV+ kitaplarımızın da aralarında bulunduğu yaklaşık 30 kitap başlığımız yer alacak. Fon sıkıntımız çok ciddi boyutta.”

Haberin Devamı

Fikir İlk kez ODTÜ’de

Haberin Devamı

Yaşayan kütüphane fikri ilk olarak Danimarkalı gençlik STK’sı ‘Şiddeti Durdur’da ortaya çıktı ve 2000 yılındaki Roskilde Festivali’nde
gerçekleştirildi. 2003’ten bu yana Avrupa Konseyi’nin Budapeşte Avrupa Gençlik Merkezi tarafından her yıl Sziget Festivali’nde düzenleniyor.
Türkiye’de ilk kez 2007 yılında Toplum Gönüllüleri ve Bilgi Üniversitesi Gençlik Çalışmaları Birimi tarafından Barışarock Festivali’nde hayata geçirilen Yaşayan Kütüphane, Ankara’da ise AEGEE-Ankara İnsan Hakları proje grubu tarafından ilk kez 2009 ODTÜ Bahar Şenliği’nde düzenlendi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!