Güncelleme Tarihi:
Hayvancılıkla uğraşan ve yazın Aydos Dağı'nın eteklerine yerleşen yaylacılar, akşam saatlerinde hava sıcaklığı sıfırın altına kadar düştüğü için kurdukları sobanın etrafında iftar ve sahur yaparak günün yorgunluğunu atıyor.
Turşusu, eti, süt ve süt ürünleri, baklavası, ağat taşı gibi ürünleriyle adından söz ettiren Çubuk ilçesinde hayvancılıkla geçimini sağlayan köylüler, havaların ısınmasıyla yaylalara göç etti. Aydos Dağı'nın eteklerinde bulunan yaylara yerleşen aileler, yılın yaklaşık 8 ayını burada geçiriyor. Yaylacılar günün ağarmasıyla mesaiye başlıyor. Kadınlar süt sağarken erkekler de hayvanları otlatmaya gidiyorlar. Sürüler gruplar halinde yaylalarda otlatılırken, kadınlar da peynir ve yoğurt yapmaya başlıyor.
BUZDOLABI KULLANAMIYORUZ
Yaylacılığın zorluklarını anlatan Kamile Şahbudak (53), şunları kaydetti:
"Yaylanın havası, suyu çok güzel. Sabah erkenden kalkarız. Eşim Hidayet çayıra ot biçmeye gider. Ben de hayvanları otlatırım. Öğleyin geliriz, hayvanları ağıllara koyarız, istirahat etsinler diye. İkindiye doğru hayvanları tekrar otlatmaya çıkarırız. Akşam ezanından önce geliriz, hayvanlarımızı sağarız ve iftarımızı yaparız. Yaylada bizim zorluğumuz elektriğin olmayışıdır. Buzdolabı olmadığından ürünlerimiz çok çabuk bozuluyor. Bu nedenle çok zorlanıyoruz."
GENÇLER ZORLANIYOR
Yaylanın serin olmasından dolayı oruç tutmanın daha rahat olduğunu vurgulayan Hidayet Şahbudak (55) da "Çok şükür oruçtan hiçbir şikayetimiz yok. Orucumuzu tutuyoruz, işimizi yapıyoruz. Tek eksikliğimiz elektrik olmayışı " dedi. Gençlerin yaylada yaşamakta zorlandığını aktaran yaylacı Hasan Eser (26) ise bunun tek sebebini elektrik olmayışına bağlıyor. Yurttan ve dünyadan bir haber yaşadıklarını kaydeden Eser, "Yaylada ramazan, havalar biraz serin olduğundan hiç zorlanmadan geçiyor. Gece sahurumuzu yapıyoruz, akşam iftarımızı yapıyoruz. Yukarı Çavundur Mahallesi Derneği yaylacılığı desteklemek için her gün bize iftar yemeği veriyor. Yemeklerimiz her akşam yaylaya kadar gelir ve herkese dağılır. Ramazan boyunca onunla iftarımızı açıyoruz. Elektrik olsa yaylamız daha bir farklı olur. Hem ekonomik açıdan hem de kültürel açıdan. Ayrıca buradaki süt ve süt ürünleri daha iyi değerlendirilmiş olur" ifadesini kullandı. - Hüseyin YİĞİNER/AA