Güncelleme Tarihi:
TÜBİTAK’ın bilimsel araştırma yapan gençleri teşvik etmek ve özendirmek amacıyla düzenlediği “39. Ortaöğretim Öğrencileri Arası Araştırma Projeleri Yarışması”nın Ankara bölge sergisi açıldı. TÜBİTAK Ankara Bölge Koordinatörü Doç. Dr. Mehmet Mahir Bülbül, gelişmiş ülkelerin ileri teknolojiye sahip olduğunu söyledi.
Biyolojik mücadele
Sergide, Ankara bölgesine bağlı Ankara, Bartın, Bolu, Çankırı, Çorum, Karabük, Kırıkkale ve Zonguldak’taki okullardan, sergilenmeye değer görülen bilgisayar, biyoloji, fizik, kimya, matematik, sosyoloji, tarih ve yer bilimleri alanlarında 79 proje yer alıyor. Yarışmaya Ankara’dan katılan Fulya Gürsoy ve Yasemin Sözütek, “Tarımsal Zararlılara Karşı Alternatif Savaşım Yöntemlerinin Geliştirilmesi” projesiyle, zarar veren canlıları biyolojik mücadeleyle yok etmeyi amaçlıyor.
Kamerasavar adlı proje
YASAL olmayan yerlerde fotoğraf ve kamera çekiminin engellenmesi konusunda “Kamerasavar” adlı proje hazırlayan Yiğit Mertkan ve
Zeynep Öztürk de yaptıkları sistemle, kamera ve fotoğraf makinelerini istenilmeyen bölgelerde etkisiz hale getirdiklerini belirtti. Şehir su şebekesinden elektrik elde etmek için proje hazırlayan Oğuzhan Ergün de su şebekesinde var olan enerjiyi bir sistemle kullanılabilir hale getirdiğini ve bu enerjiyle bir ampulü yaktığını anlattı.
Güneş çanağı tasarladılar
ÖĞRENCİLERDEN Sinem Çelik, evdeki bazı elektrikli aletlerin çalışması için enerji üreten “Güneş çanağı” adlı sistemi tasarladı. Sistem, ısı farkından yararlanarak elektrik enerjisi üretiyor. Cansu Yıldırım ve Yasin Ateş’in tasarladığı “Askeri Amaçlı Manyetik İvmelendirici Top” projesi, fiziksel engellerden dolayı yeterince hızlanamayan çelik mermilerin en yüksek hıza ulaşabilmesini sağlıyor. Dilşer Er ile İlayda Yörükoğlu da ahşabın yanabilirliğini azaltan bir sistem geliştirdi. Mert Yüksel ve Gökhan Arıtürk ise ısı sensörü kullanılarak orman yangınlarının önlenmesi konusunda, erken uyarı sistemi geliştirdi.