Reşat Erdemir<br>Etap Altınel Executive Chef <br>BASATDER Başkan Yardımcısı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 17, 2008 19:57
MÖNÜEkşili Pırasa Çorbası Kuzu Haşlama Halışka
Ekşili Pırasa ÇorbasıMALZEMELER:1 adet pırasa 1 adet havuç 1 adet patates 1 adet yumurta sarısı 1,5 su bardağı yoğurt Yeteri kadar tuz 10 su bardağı sıcak su 1,5
yemek kaşığı un 1,5 yemek kaşıgı tereyağı Yarım limon
Üzeri İçin : 1,5 yemek kaşıgı tereyağı 1 tatlı kaşığı kırmızı biber
HAZIRLANIŞI:İlk önce soğan, pırasa, havuç, patatesi küçük küçük doğrayın. Daha sonra bir tencereye sıcak su ilave edin. Önce fasulyeyi koyup 10 dakika pişirin. Diğer sebzeleri de ilave edip pişirmeye devam edin. Ayrı bir yerde yoğurt, un, yumurta sarısını çırpın. 2 yemek kaşığı çorba suyundan içine ilave edilir. Kaynamakta olan çorbaya eklenir. Limonu ilave edin. 5 dakika kadar kaynatıp altını kapatılır. Üzerine kırmızı biberle kızdırılmış yağı dökerek servis edilir.
Kuzu HaşlamaMALZEMELER:5 adet kuzu inci(kol veya but)100 gr arpacık soğanı2 adet havuç2 adet patates2 lt su1 bağ kıyılmış maydanoz1 çorba kaşığı un1 çay bardağı yoğurt1/2 adet limon suyuYeterince tuz ve karabiber1 çorba kaşığı tere yağ
HAZIRLANIŞI:Havucu temizleyip boyuna dörde böldükten sonra 3’er cm büyüklüğünde parçalara ayrılır. Patatesleri soyup dört parçaya bölüp soğuk suyun içerisinde muhafaza edilir. Etleri tencereye koyup üzeri kapanıncaya kadar su ilave edip hızlı ateşte kaynamaya başlayıncaya kadar ocakta tutup süzdürülür. Etler soğuk su ile yıkanıp başka bir tencerede 2 lt su ile tuzunu da ilave edip orta ateşte kaynatarak pişinceye kadar ocakta tutulur. Daha sonra önce havuçlar, havuçların pişmesine yakın arpacık soğanı ve patatesler ilave edilip yaklaşık 10-15 dakika daha pişirilir. Ayrı bir kapta un, yoğurt ve limon suyu kaynayan etin suyundan alınarak karıştırılıp bir süzgeç yardımıyla kaynayan etlerin içine ilave edilir. 5 dakika daha ocakta tutup servis edilir.
HalışkaMALZEMELER:500 gr. un1 tatlı kaşığı tuz1 adet yumurta1 yemek kaşığı sirke4 yemek kaşığı tereyağ250 gr. keş peynir200 gr. torba yoğurdu2 su bardağı su
HAZIRLANIŞI:Un tezgaha dökülür ortası havuz şeklinde açılır. Tuz yumurta sirke havuza konulur ve karıştırılır.Hamura suyu ilave ederek iyice yoğrulur. 5 dakika hamur dinlendirilir. 6 eşit parçaya bölünür ve bazalanır. 10 dakika dinlenmesi beklenir. Dinlenen hamurlar merdane ile açılır küçük kareler halinde kesilir. Kesilen karelere çay kaşığı ile torba yoğurdu konulur ve üçgen şekilde kapatılır. çatalla iyice sıkıştırılarak açılması engellenir. Tencereye su konulur içerisine bir miktar tuz atılır ve kaynaması beklenir ve hamurlar 5 dakika haşlanır ve çıkartılarak suyu süzdürülür. Keş rendelenir tereyağı ile kavrulur ve hamurların üzerine dökülür ve servise hazır hale gelmiştir.