Bugün ne yiyelim

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Eylül 02, 2008 18:55

MÖNÜEzo Gelin Çorba, Kuzu kapama, Püreli Köfte, Saray BöreğiEzo gelin çorbaMALZEMELER:1 su bardağı kırmızı mercimek 1 çorba kaşığı bulgur 1 çorba kaşığı pirinç 1 çorba kaşığı tel şehriye 1 yemek kaşığı domates salçası 1 tatlı kaşığı nane 1 tatlı kaşığı kekik 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber 1 tatlı kaşığı un 2 yemek kaşığı tere yağı Yeterince tuz ve karabiber 1 adet kuru soğan 4 su bardağı su veya et suyuHAZIRLANIŞI:Kırmızı mercimekler soğan ile birlikte püre haline gelinceye kadar haşlanır. Ayrı bir kapta tere yağında un kavrulup salça ve haşlamış olduğumuz mercimekler ilave edilip su yada et suyu konulur. Çorba kaynadıktan sonra bulgur pirinç ve şehriye ilave edilip ocaktan almamıza yakın baharatları ilave edilerek servis edilir.Kuzu kapamaMALZEMELER:4 adet kuzu incik 4 adet yeşil soğan 10 yaprak marul ya da pazı 2 adet havuç 1 çorba kaşığı un 1 çorba kaşığı tere yağı Yarım bağ dere otu Yarım limon Yeteri kadar tuz ve biberHAZIRLANIŞI:Kuzu incikler bol su ile yeteri kadar 10 dakika kaynatılır. Tencereye tereyağı konularak haşlanan kuzu incikleri kavrulup un ilave edilir. 5 dakika un ile kavrulduktan sonra su ilave edilip etler pişinceye kadar kısık ateşte kaynatılıp limon suyu eklenir. Ayrı bir kapta yeşil soğan pazı veya marul yaprakları havuç patates haşlanır. Pişen etler ve haşlanan sebzeleri bir fırın kabına alıp üzerine marul veya pazı yaprakları kapatılıp dere otu ilave edilir. 170 derece sıcaklıkta 5 dakika pişirilir. Servis yapılır.Püreli köfteMALZEMELER:500gr kıyma 1 kuru soğan Az ekmek içi Tuz 2 diş sarımsak Yarım maydanoz Rende kaşar 1 yemek kaşığı susam 1 adet yumurtaPüre için: : 4 adet haşlanmış patates 1 çay bardağı süt TuzSosu için: 2 yemek kaşığı tereyağı 1 çorba kaşığı domates salçası Tuz 2 su bardağı suHAZIRLANIŞI:Kıyma bir kaba alınır ve üzerine soğan rendelenir. Ufalanmış ekmek içi, yumurta, tuz ve baharatlar rendelenmiş sarımsaklar kıyılmış maydanoz eklenip yoğrulur. Ayrı kapta patates püresini hazırlamak için haşlanmış patatesler ezilir veya rendelenir. Ocağa konulup yavaş yavaş süt ilave edilir. Tuzu da eklenir iyice karıştırılır. 3 dakika kısık ateşte pişirilir. Sosu hazırlamak için tere yağı, salça, tuz ve sıcak su karıştırılır. Köfte harcından yumurta büyüklüğünde parçalar koparılarak elde yuvarlanır. İç kısımda çanak şeklinde oyulur. Köfteler yağlanmış tepsiye dizilir. 170 derecede 15 dakika pişirilir. Fırından çıkarılıp içlerine püre doldurulup üstlerine susam ve rendelenmiş kaşar peyniri serpilir. Sos tepesinin dibine dökülüp tekrar fırında kaşarlar eriyene kadar pişirilir. Sıcak servis yapılır.Saray böreğiMALZEMELER:250 gr un 1 adet yumurta 5 gr maya 1 çay kaşığı tuz 1 tatlı kaşığı toz şeker 100 gr margarin 1 çay kaşığı mahlep 1 su bardağı ılık su 100 gr tere yağı(oda sıcaklığında yumuşatılmış) 200 gr haşlanmış ve kavrulmuş ıspanakHAZIRLANIŞI:Un yumurta maya tuz şeker margarin su ile yoğrulur. 10 dakika dinlendirilir. Hamur merdane ile açılır. Oda sıcaklığında yumuşamış tere yağlı fırça ile hamura sürülür. Hamur ikiye katlanır ve tekrar merdane ile açılır. Kavrulmuş ıspanak yerleştirilir ve rulo şeklinde sarılır. Üzerine yumurta sarısı sürülür 180 derece fırında 25 dakika pişirilir.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!