Ali Açıkgül
Oluşturulma Tarihi: Ekim 09, 2007 20:45
İçli köfte (4-6 KİŞİLİK) MALZEMELER:<ı>İç Harcı : ı>250 gr Az Yağlı Kıyma, 3 adet Soğan, 1 su bardağı kıyılmış Ceviz , 2
yemek kaşığı Tereyağı, 1 yemek kaşığı Sıvıyağ, 1/2 demet ince kıyılmış Maydanoz, 1 çay kaşığı Pul biber, 1/2 çay kaşığı Yenibahar, 1/2 çay kaşığı Tarçın , 1/2 çay kaşığı Karabiber
Dış Harcı : 250 gr Yağsız Kıyma, 3 su bardağı Köftelik bulgur , 1 adet Patates (haşlanmış), 1 fincan İrmik, 3 su bardağı Sıcak Su, 1 çay kaşığı Kimyon, Tuz
HAZIRLANIŞI:İç harcı hazırlamak için; tencereye sıvıyağı ve tereyağı koyarak, ince doğradığımız soğanları soteliyoruz. Ardından içine kıymayı ilave edip kavuruyoruz. Kavurduktan sonra ocaktan alarak, içine pul biber, yenibahar, tuz, karabiber, kıyılmış ceviz ve maydanozunu karıştırıp, bir kenara alıyoruz. Dış harcını hazırlamak için; bir kaba bulguru ve irmiği alarak içine sıcak suyu ilave edip, şişmesi için 20-25 dakika bekletiyoruz. Daha sonra içine haşlayarak ezdiğimiz patatesi ve kıymayı ilave ettikten sonra kimyon ve tuzunu da karıştırarak, iyice yoğuruyoruz. Macun kıvamına gelene kadar yoğurmaya devam ediyoruz. Yoğurduğumuz harcı yumurta büyüklüğünde parçalara bölerek, elimizde yuvarlıyoruz. Ardından işaret parmağımızı ıslatarak, ortasını çukurlaştırıyoruz. Hamuru baş ve işaret parmaklarımızın arasına alarak inceltiyoruz. Önceden hazırlamış olduğumuz iç harçtan 1 yemek kaşığı alarak, hamurun oyulmuş kısmına yerleştirip, yumurta gibi oval bir şekil verdikten sonra ağzını kapatıyoruz. Hazırladığımız harçlar bitene kadar aynı işlemleri gerçekleştiriyoruz. İçli köfteleri ister derin yağda kızartarak, istersek de haşladıktan sonra tereyağında soteleyerek, servis ediyoruz.
Sultan kebabı (4 -6 KİŞİLİK) MALZEMELER:2 adet Yufka 1 fincan Bezelye, 400 gr Kuşbaşı Et, 1 diş Sarımsak , 1 adet Patates , 1 adet Kabak, 1 adet Soğan, 1 adet Havuç, 1/2 fincan Sıvıyağ, 1 tatlı kaşığı Kekik, Tuz , Karabiber
Sosu İçin Malzemeler: 1 su bardağı Süt, 1 yemek kaşığı Un, 2 yemek kaşığı Sıvıyağ, Tuz , Karabiber, 1 fincan rende Kaşar
HAZIRLANIŞI:Tencereye sıvıyağını koyarak, içine etleri atıyoruz. Ardından ince doğranmış soğanı ve sarımsağı ilave ederek, kavuruyoruz. Daha sonra küp küp doğradığımız önce havucu, sonra patatesi ve daha sonra kabağı tencereye atarak, karıştırıyoruz. Etlerin pişmesine yakın bezelyeyi, tuzu, karabiberi ve kekiği atarak, hepsini soteliyoruz. Piştikten sonra tencereyi kenara alarak, soğumaya bırakıyoruz. Yufkaları üstü üste koyup, açıyoruz. Üzerlerine yemek tabağını koyup, ters çevirerek, kesiyoruz. Kestiğimiz yufkayı bir kasenin içine yerleştiriyoruz. Ardından önceden hazırladığımız soğutulmuş harcı, kasenin içindeki yufkanın ortasına koyup, yufkanın sarkan kenarlarını üzerine kapatıyoruz. Tabak şeklinde kestiğimiz tüm yufkalar için aynı işlemleri gerçekleştiriyoruz. Sonra yağlanmış tepsiye yufkaları ters çevirerek, diziyoruz. Bu arada başka bir yerde sıvıyağını unla kavurarak, içine sütü ilave edip, tuz ve karabiberini atarak beşamel sosu elde ediyoruz.
Sütlü incir tatlısı (4-6 KİŞİLİK) MALZEMELER:1 kg Süt , 15 adet Kuru incir, 1 çay bardağı çiğ Badem , 1 adet Portakal, 1 çay bardağı Şeker
HAZIRLANIŞI:Tencereye sütü koyarak, içine şeker ve doğranmış incirleri ilave edip kaynatıyoruz. Başka bir yerde bademleri suda haşladıktan sonra kabuklarını soyup, sütün içine atıyoruz. Ardından sütlü karışımı blendırdan geçiriyoruz. Daha sonra rendelenmiş portakal kabuğunu içine atıyoruz. Koyulaşıncaya kadar kaynattıktan sonra ocaktan alıyoruz. Kaselere boşalttığımız tatlıları buzdolabında soğutarak, servis ediyoruz.