Ali Açıkgül
Oluşturulma Tarihi: Eylül 15, 2007 20:14
MÖNÜn Fırın köfte n Ispanaklı rulo börek n Erik komposto
Fırın köfte (4 KİŞİLİK) KÖFTE HARCI İÇİN MALZEMELER:500 gr Köftelik kıyma 1 adet Kuru Soğan 1/2 bağ Maydanoz2 dilim bayat Ekmek1 adet Yumurta1 diş Sarımsak 3 çay kaşığı Tuz 1 çay kaşığı Karabiber 1/2 çay kaşığı Yenibahar1 çay kaşığı Kimyon
MALZEMELER:2 adet Domates2 adet Sivri biber3 adet Patates1
yemek kaşığı Salça1/2 fincan Sıvı yağ1 diş Sarımsak 2 su bardağı Su Tuz Karabiber
HAZIRLANIŞI:Köfte harcını yapmak için; öncelikle soğanı, sarımsağı ve maydanozu ince ince doğruyoruz veya robotta çekiyoruz. İçine ıslatılmış bayat ekmek içini ve yumurtayı ekliyoruz. Yenibahar, kimyon, karabiber ve tuzunu ilave ederek, yoğuruyoruz. Ceviz büyüklüğünde yuvalayarak elimizle yassılaştırıp, şekillendirerek bir kaba alıyoruz. Hazırlamış olduğumuz köfteleri ve halka halka doğradığımız patatesleri güveç kapına veya fırın tepsisine diziyoruz. Üzerine parça parça doğranmış biberleri ve domatesleri diziyoruz. Başka bir yerde tencereye sıvı yağı koyarak, sarımsakları hafif kızartıyoruz. Daha sonra içine salçayı ekleyerek kavurduktan sonra sıcak suyunu ekliyoruz. Son olarak tuz ve karabiberini ekleyerek ocaktan alıyoruz. Hazırlamış olduğumuz bu sosu güveç kabına dökerek, yaklaşık 45 dakika pişirmek üzere fırına atıyoruz. Daha sonra fırından çıkararak servis ediyoruz.
Ispanaklı rulo börek (4 KİŞİLİK) MALZEMELER:4 adet Yufka1/2 kg Ispanak 200 gr rendelenmiş Kaşar1 küçük boy Soğan 1/2 çay kaşığı Muskat 3 yemek kaşığı Sıvı yağ1 su bardağı Süt100 gr Tereyağı (eritilmiş)1 adet Yumurta, Karabiber, Tuz
HAZIRLANIŞI:Böreğin harcını hazırlamak için; öncelikle ıspanağı soğanla soteliyoruz. Daha sonra içine muskat, tuz ve karabiberi atarak tatlandırıyoruz. Böreğin sosunu hazırlamak için; süt, eritilmiş tereyağı ve yumurtayı çırpıyoruz. İçine tuzu ilave ediyoruz. Bir tane yufkayı açarak üzerine kaşık veya fırça yardımıyla hazırlamış olduğumuz sosu sürüyoruz. Daha sonra yufkayı ortasından ikiye keserek katlıyoruz ve tekrar üzerine sosu sürüyoruz. Düz kenarı boyunca ıspanaklı harcı, harcın üzerine de rendelenmiş kaşar peynirini yayıyoruz. Yufkayı rulo halinde, yağlamış olduğumuz tepsiye diziyoruz. Üzerlerine kalan börek sosunu fırça yardımıyla sürüyoruz. 200 derecelik fırında 25-30 dakika pişirerek servis ediyoruz.
Erik komposto (4 KİŞİLİK) MALZEMELER:Malzemeler:12 adet Mürdüm Eriği 6 su bardağı Su 1 su bardağı Toz şeker3 adet karanfil
HAZIRLANIŞI:Erikleri yıkayarak, çekirdeklerini çıkartıyoruz. Tencereye suyu koyup içine karanfil ve şekeri koyarak karıştırıyoruz. Karışıma erikleri de ilave ederek ocakta kaynatıyoruz. Kaynadıktan sonra 15 dakika daha kısık ateşte tutuyoruz ve soğutup servis ediyoruz.