Bugün ne yiyelim

Güncelleme Tarihi:

Bugün ne yiyelim
Oluşturulma Tarihi: Eylül 13, 2007 20:37

MÖNÜ Pirpirim Çorbası (Semizotu Çorbası) n Serun n Fırında kayısı dolmasıPirpirim Çorbası (4 KİŞİLİK) (Semizotu çorbası)MALZEMELER:1/2 Kuru soğan4 yemek kaşığı Sıvı yağ 1 kaşık Salça 1 fincan Nohut1 fincan Kuru fasulye1 fincan Yeşil mercimek1 bağ Pirpirim (Semiz otu)1 tatlı kaşığı Un6 bardak Su Tuz, KarabiberHAZIRLANIŞI:Bir gece önceden ıslatmış olduğumuz nohut ve kuru fasulyeyi ayrı ayrı haşlıyoruz. Bir tencereye sıvı yağını koyarak, soğanları kavuruyoruz. Üzerine unu ve salçayı ekleyerek karıştırıyoruz. Tencereye suyu ve mercimeği ilave ederek pişiriyoruz. Daha sonra haşlamış olduğumuz nohutu, kuru fasulyeyi ve yıkayıp doğradığımız semizotunu da tencereye ilave ederek pişiriyoruz. Son olarak karabiberi ve tuzunu ekleyerek servis ediyoruz.Serun (4 KİŞİLİK) MALZEMELER:4 tane Yufka 200 gr Kıyma 1/2 Kuru soğan 500 gr Yoğurt3 diş Sarımsak1/2 bağ Maydanoz (kıyılmış)1 karışık Tereyağı2 yemek kaşığı Sıvı yağ 1 çay kaşığı Kırmızı BiberTuzHAZIRLANIŞI:Yufkaları dört parçaya bölerek teflon tavada önlü arkalı pişiriyoruz. Pişirdikten sonra sararak, ince ince kıyıyoruz. Kıymış olduğumuz yufkaları geniş bir tepsiye diziyoruz. Başka bir tarafta sıvı yağda soğanı ve kıymayı kavuruyoruz. Kavurduğumuz kıymayı yufkaların üzerine döküyoruz. Önceden hazırlamış olduğumuz sarımsaklı yoğurdu kıymanın üzerine yayıyoruz. Son olarak tereyağında kızdırdığımız kırmızı biberi üzerinde gezdirdikten sonra kıyılmış maydanozu da üzerine ekleyerek servis ediyoruz. Not: İsteğinize göre yufkaları kendiniz de yoğurarak elde açabilirsiniz. Semizotunun faydalarıKansere karşı önemli bir antioksidandır.Mide ve bağırsak kanamalarında ve kanlı idrarda faydalıdır.Kanı temizler. Kanı, üre ve benzeri pisliklerinden korur. Böbrekteki kum ve taşı döker.Omega 3 deposudur. Kalp ve damar hastalıkları riskini azalır, kalbe iyi gelir. Bol idrar söktürür. Ödem, romatizma ve gut’da faydalıdır.Şeker hastalığında susuzluğu giderir. Uykusuzluk, sinir krizleri ve beyin yorgunluğu geçirir.Fırında kayısı dolması(4 KİŞİLİK) MALZEMELER:1/2 kg Kuru kayısı50 gr Bal50 gr Tereyağı150 gr Ceviz içi80 gr Toz şeker30 gr Yeşil fıstık1 paket Kaymak veya dondurma100 ml SuHAZIRLANIŞI:Kayısıları ılık suda bekleterek ıslatıyoruz. Yumuşaması için 1-2 dakika bekletip süzüyoruz. Diğer taraftan ceviz içini dövüp, içine bal koyarak iyice karıştırıyoruz. Süzülen kayısıların kanatlarını açarak içlerine cevizli içi koyuyoruz. Kayısıları yağlanmış fırın tepsisine tek sıra halinde dizdikten sonra yaklaşık 1 çay bardağı suyu üzerinde gezdiriyoruz. Kayısıların üzerine tereyağı parçaları koyup, toz şeker serpiştirdikten sonra fırında 15 dakika pişiriyoruz. Fırından çıkardığımız kayısıları servis tabağına alarak, üzerini yeşil fıstık ve kaymakla (veya dondurma ile) süsleyerek servis yapıyoruz.Kayısının faydalarıKansere karşı önemli bir antioksidandır. Mide ve on iki parmak bağırsağı ülserinin meydana gelmesine engel olur ve bu arada meydana gelmiş ülserin iyileşmesinde de önemli rol oynar.Kalp kaslarını kuvvetlendirir. Daha düzenli çalışmasını sağlar.Bağırsak tembelliğini giderir. Kabızlığa iyi gelir. Fazla kiloları önler. Safra bezlerini temizler, böbrekleri çalıştırır. Basura faydalıdır. A,B,C vitaminleri, protein, bol miktarda şeker ve madensel tuzlar içeren bir meyvedir. Vitamin A yönünden çok zengin bir kaynaktır. Göz sağlığı açısından önemlidir. Gözlere parlaklık verir. Kan yapımını artırarak, kansızlığa engel olur. Beynin düzenli çalışmasını sağlar, stres azaltır. Sinirleri güçlendirir. Karaciğerin tahrip olan kısmının tamirini yapar. Kemiklerin çok daha düzgün ve sağlam olmasında önemli rol oynar.
Haberin Devamı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!