Bu testi ihmal etmeyin

Güncelleme Tarihi:

Bu testi ihmal etmeyin
Oluşturulma Tarihi: Aralık 24, 2021 16:05

Spinal Müsküler Atrofi (SMA) hastalığının önlenmesine yönelik evlilik öncesi, çiftlerin SMA tarama uygulaması önceki gün başladı.

Haberin Devamı

Çankaya Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Merkezi’nde de uygulama kapsamında aile hekimleri tarafından evlenecek çiftlerden kan testi alınıyor. Testin zorunlu olmadığını fakat yaptırılmasının aileler ve Türkiye için çok önemli olduğunu belirten merkezin sorumlu hekimi Hülya Avşar, “Sosyal medyada SMA’lı hastaları ve ailelerin çaresizliğini görüyoruz. Sağlık Bakanlığı’nın pahalı olan bu test uygulamasını başlatması büyük bir proje” dedi.

AİLE VE TOPLUM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ

Evlenecek çiftlerin rapor için başvurduklarında test hakkında bilgilendirileceğinin altını çizen Doktor Ayten Türkay da “Aile hekimlerinin bu bilgilendirmesini dikkate alıp, evlilik öncesi SMA testlerini yaptırsınlar. Tarama programlarında bir zorunluluk koyulmadığı için yapılması o aile ve toplum için çok önemli. Evlilik öncesi sağlık raporu almak üzere aile sağlığı merkezlerine başvuran çiftlerden özellikle ücretsiz SMA taraması testlerini yaptırmasını istiyoruz” diye konuştu.

PİŞMANLIK OLMAMASI İÇİN TARAMA YAPTIRDIK

Evlilik öncesi rapor almaya gelen Burhan Avcı (23) ve Meryem Sağlam (24), “İleride çocuğun hayatı için ve kendi hayatımızda pişmanlığın olmaması için tarama yaptırdık. Gerekli bir uygulamaydı, umarım kalıtsal genetik bir durum veya taşıyıcılık yoktur” dediler.

Bu testi ihmal etmeyin

Uygulama kapsamında aile hekimleri tarafından evlenecek çiftlerden kan testi alınıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!