Doğahan GİRİTLİOĞLU
Oluşturulma Tarihi: Eylül 24, 2021 01:38
Gölbaşı’nda otoyol kenarına bırakılan 60 yavru köpekten 24’ünün ezilerek öldüğü olayla ilgili HAYTAP’tan tepki geldi. HAYTAP Ankara Temsilcisi Pelin Sayılgan, “Yeni canilikler yaşanmasın diye bu işin peşini bırakmayacağız” dedi.
Ankara’ya komşu Konya’nın Kulu ilçesinden getirilerek Gölbaşı’na bırakılan 60 yavru köpekten, araçların altında kalarak can veren 24 köpeğin ardından başlatılan soruşturma sonucunda, hayvanları bölgeye bırakan üç belediye personeli tespit edildi. Kulu Belediyesi, üç personel hakkında açılan idari soruşturma sonucunda ihmali görülen ve sorumluluğu olduğu tespit edilen veteriner hekim Ahmet G.’nin belediyedeki görevine son verildiğini diğer görevli işçilerin de usulsüz emri yerine getirmekten kınama ile uyarı cezası aldığını açıklandı. Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) Ankara Temsilcisi Pelin Sayılgan ise belediyelerin kanunen görev sınırlarındaki hayvanları aşılayarak tekrar aldığı bölgeye bırakmakla yükümlü olduğunu hatırlattı ve “Biz HAYTAP olarak belediye başkanlarına ve personele kanunu uygulamaları için çağrıda bulunuyoruz. Kanunları çiğneyerek Gölbaşı’nda yaşanan olaylara benzer durumlara zemin hazırlamasınlar” dedi. Yaşanan olay hakkında HAYTAP’ın da şikâyetçi olacağını belirten Sayılgan, şöyle devam etti:
BİRÇOK BELEDİYE BUNU YAPIYOR“Kanun, belediyeleri hayvanları aşılayıp tekrar aldığı bölgeye bırakmakla yükümlendirmiş. Kulu Belediyesi özelinde konuşmuyorum ama birçok belediye kanunları çiğneyip dağa taşa veya başka belediye ilçe sınırları içerisine hayvanları atmayı tercih ediyor. Bahaneleri ise ‘doğaya bıraktık’ oluyor. Dağa, taşa bırakılan hayvanlar açlıktan birbirini parçalıyor. Yol kenarına bırakıldığında ise burada olduğu arabaların altında kalarak can verebiliyorlar.
GÖREVLİLER TEDBİRLİ DAVRANMALIBelediye ekipleri hayvanları başka bir bölgeye atma gibi kanunsuz emirler karşısında çok tedbirli davranmalılar. Kulu Belediye Başkanı’nı kastetmiyorum ama belediye başkanının bilgisi olmadan bu tür olayların yapılması oldukça zor. Bu tür durumlarda emri belediye başkanı ya da başka bir üst düzey yetkili bile verse üst kadrodaki kimseye bir şey olmuyor. Alt kademeki kişiler işten alınarak toplumda oluşan tepki karşılanmaya çalışılıyor.”
ŞİKÂYET BAŞVURUMUZ YAPACAĞIZSayılgan yaşanan olayla ilgili şikâyette bulunacaklarını da belirterek, “Yeni kanuna göre artık ‘hayvana karşı şiddet-öldürme’ gibi durumlar ceza kanununa giriyor. Fakat vatandaşların veya bizim gibi sivil toplum kuruluşlarının bu noktada suç duyurusu hakkı yok. Tarım ve Orman Bakanlığı bu durumlarda aracı kılındı. Biz de bu nedenle HAYTAP olarak olayın yaşandığı Kulu İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne şikâyet başvurumuzu yapacağız. Eğer başvurumuz sonucunda suç duyurusu gereği görülmezse, bu seferde ‘görevi kötüye kullanma’ gerekçesiyle sorumlular hakkında suç duyurusu açacağız. Yeni canilikler yaşanmasın diye bu işin peşini bırakmayacağız” diye konuştu.
Hürriyet Ankara 22 Eylül’de ‘Ölüme Terk’ manşetiyle konuyu gündeme getirmişti.