Aykut KARADAĞ-Muhammed Nuri ERDOĞAN/AA
Oluşturulma Tarihi: Ekim 28, 2021 00:10
Esenboğa Havalimanı’nda gerçekleştirilen uçak kazası tatbikatı, filmleri aratmadı. Üniversite öğrencilerinin ‘yaralı’ rolünde yer aldığı tatbikatta itfaiye yangını söndürdü, K-9 köpekleri yaralıları buldu, savrulan yaralılar helikopterle alındı, uçakta mahsur kalanlar kurtarma ekiplerince ambulansa taşındı.
Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü Esenboğa Havalimanı Başmüdürlüğü koordinasyonunda uçak kazası tatbikatı yapıldı. ‘Geniş Katılımlı Acil Durum Planı’ kapsamında düzenlenen tatbikatta, senaryo gereği inişe geçen bir uçak, pist başlangıç kısmına düştü. Uçağın motorlarında çıkan yangın, Havalimanı Kurtarma ve Yangınla Mücadele Müdürlüğü(ARFF) ve Ankara Büyükşehir Belediyesi(ABB) İtfaiye Daire Başkanlığı ekiplerince kimyevi toz ve köpük kullanılarak söndürüldü. AFAD ekiplerince de Kimyasal Biyolojik Radyolojik Nükleer(KBRN) tehditlere karşı uçakta taşınan tehlikeli maddeye müdahalede bulunuldu ve çevreden uzaklaştırıldı. Kimyasal maddeye maruz kalan iki ARFF personeli ve iki yolcu, ambulanslarla hastaneye kaldırıldı.
HELİKOPTERLE KURTARILDILARUçakta mahsur kalanlar AFAD, UMKE ve Jandarma Arama Kurtarma(JAK) ekiplerince kurtarılarak, alanda kurulan sahra çadırında yapılan müdahalenin ardından ambulanslara taşındı.
Film sahnelerini andıran tatbikatta senaryo gereği, iki parçaya ayrılan uçaktan araziye savrulan yolcular ise K-9 köpekleri ile bulunarak jandarma helikopteriyle kurtarıldı.
ÖĞRENCİLER YARALI ROLÜNDEYDİHavalimanı Mülki İdare Amiri Murat Soylu'nun kriz merkezinden takip ve koordine ettiği tatbikatta, bir arama kurtarma helikopteri, 50 araç, 300 personel, toplu zayiat alanında uzman yedi değerlendirme ekibi ve gönüllü olarak ‘yaralı’ rolünde olan Yıldırım Beyazıt Üniversitesi ile Ankara Üniversitesi öğrencileri görev aldı.
UÇAK MAKETİNİ ARFF HAZIRLADI Tatbikatta kullanılan uçak maketi, yüzde 80 oranında geri dönüşüm malzemeleri kullanılarak, DHMİ Esenboğa ARFF Müdürlüğü personeli tarafından yapıldı. Ekiplerin el emeği olan uçağın gövde kısmı eski bir LPG tankından, burun, kuyruk ve kanatlarındaki profiller ise hurda malzemeler kullanılarak inşa edildi.
Tatbikat, içerik anlamında havalimanlarında yapılan en büyüklerden biri olma özelliğine sahipti.
Üniversite öğrencileri tatbikatta ‘yaralı’ rolündeydi.