Güncelleme Tarihi:
ANKARA'ya kurulacak yeni hayvanat bahçesinde, Türkiye'ye ilk kez getirilecek hayvanlar arasında “kutup ayısı” da var.
Büyükşehir Belediyesi'nin Hayvanat Bahçesi projesiyle ilgili, AA muhabirine bilgi veren Ankara Büyükşehir Belediyesi Hayvanat Bahçesi Müdürü Mustafa Sancar, Türkiye ve Ortadoğu'nun en güzel hayvanat bahçesi için bir çok hayvan türünün ilk defa Türkiye'ye getirileceğini söyledi.
Hayvan alımlarıyla ilgili önerilerini sunduklarını belirten Sancar, Büyükşehir'in de projeye dahil ettiği hayvanlardan birinin de “kutup ayısı” olduğunu ifade etti.
Kutup ayısının soğutulmuş özel bir havuzda yaşayacağını ifade eden Sancar, “Hayvanat bahçesinde kutup ayısının yaşayabileceği iklim şartları oluşturulacak. Kutup ayısı, özel oluşturulan soğuk odada ve deniz suyunun içinde yaşayacak” dedi.
Alımlar 6 ay içinde gerçekleşecek
Çok değişik kuş türlerininde getirileceğini kaydeden Sancar, hayvanat bahçesi içinde her kuş türüne özel bir yer ayrılacağını söyledi. Hayvanat bahçesine Mersin'den bir aslan alacaklarını ifade eden Sancar, şöyle devam etti:
“Gaziantep Hayvanat Bahçesi'nden kaplanla takas ederek dişi aslan
alacağız. Biz onlara kaplan, puma, yak vereceğiz. Onlardan da buna karşılık
deve, deve kuşu, pelikan ve dişi aslan alacağız. Yurt dışından da zebra ve gergedan alacağız. İki tane zebra var bizde ama ikisi de dişi, üremesini sağlamak istiyoruz. Birkaç egzotik hayvan daha alacağız. Filimizde yok, alacağız. Yeni hayvan alımlarını 6 ay içerisinde gerçekleştireceğiz. Hayvanat Bahçesi şu an ücretsiz ama yeni türler geldikten sonra ücretli olacak.”
Yırtıcılar 30 ton tavuk eti yiyor
Aslan, kaplan ve puma gibi yırtıcı hayvanların yılda 30 ton tavuk eti tükettiğini söyleyen Sancar, şunları kaydetti:
“Tek tip beslenmeyi ortadan kaldırmak amacıyla, yıllık 6 ton kırmızı et sipariş ettik. Haftalık 250 kilo tüketim var. İhalemiz tamamlandı, alımın son işlemlerini yapıyoruz. Hayvanat bahçesinin Büyükşehir'e geçmesiyle, bu uygulama ilk kez hayata geçirilecek.
Kedi ve köpekler, elle yapılan mamalarla besleniyordu, biz bunun da sağlıklı olmayacağını düşünerek kedi köpek maması aldık. Hayvanlar bu mamaları çok severek yiyor.”
Hayvanat bahçesine yeni bir bakım ve yönetim sistemi oluşturacaklarını ifade eden Sancar, “Burada mutfak yok, yeni mutfak yapacağız. Hayvanların mamaları bugüne kadar özel bölmelerde hazırlanıyordu. Bunu artık veteriner kontrolünde her hayvanın yemeği kovalarla verilecek şekilde yapacağız. Mutfakta her hayvan için o günün menüsü yapılacak, kalori değeri hesaplanarak ilgili barınak sorumlularına teslim edilecek” diye konuştu.
Hayvan hastanesi de yapılacak
Hayvanlara bir de klinik hazırladıklarını anlatan Sancar, hayvanların aşı, iğne, serum ve bakımlarının veteriner gözetiminde yapıldığını kaydetti. Hayvanat bahçesi projesi içerisinde bu kliniğin daha kapsamlı hale getirilmesinin planlandığını belirten Sancar, “Projede Hayvan Hastanesi yapılması düşünülüyor. Burada tabiatta yaralanan kuşların, geyiklerin tedavileri de yapılacak. Bu konuda uzmanlarında eğitimi için özel bir hastane projesi yapılması planlanıyor” ifadesini kullandı.
Hayvanat bahçesinin yıllık bakım ve işçi ücretleri dışında yaklaşık 500-700 lira arasında gideri olduğunu kaydeden Sancar, projeler hayata geçirildikten sonra yem, klinik gibi giderlerinin artacağını söyledi.
Sancar, Büyükşehir'in diğer projeleri hakkında da şu bilgileri verdi:
“Büyükşehir'in Tema Park adı altında yeni bir projesi daha var. Günümüzde ve tarih öncesindeki hayvan figürlerinin yer aldığı, eğlence merkezlerinin olduğu Tema Park projesi kapsamında, fok ve yunusların olduğu gösteri ağırlıklı bir konsept düşünülüyor.
Bir diğer proje ise 'Safari Park'. Antilopların, geyiklerin, dolaştığı büyük bir alanda yapılacak parkta Afrika'da görülen hayvanların arasında özel korumalı arabalarla gezilebilecek. Tema park, safari park ve hayvanat bahçesi çiftlik arazisi içinde 2 bin 300 dönümlük bir arazide yapılacak”