Gamze KOLCU
Oluşturulma Tarihi: Ocak 23, 2012 00:00
2011 yılında yaptıkları yeni yatırımlarla yıllık üretim kapasitelerini 25 bin tona yükselttiklerini ifade eden İBA Kimya Yönetim Kurulu Başkanı Tulga Dal, boya sektöründe pazar paylarının yüzde 27 olduğunu belirtti.
BOYA sektöründe rekabetin yoğun olarak yaşandığını belirten İBA Kimya Yönetim Kurulu Başkanı Tulga Dal, başarılı olmanın müşteri odaklı çalışma ile mümkün olabileceğini söyledi.
2011 yılında yaptıkları yeni yatırımlarla yıllık üretim kapasitelerini 25 bin tona yükselttiklerini ifade eden Dal, 2002 yılından bu yana Türkiye pazarında önemli bir konumda olduklarının altını çizdi. Türkiye’deki boya sektöründe pazar paylarının yüzde 27 olduğunu belirten Dal, “Marka değerini ve pazar payını sürekli olarak arttıran İBA Kimya, toz ve yaş boya olmak üzere iki alanda faaliyet gösteriyor. İlk olarak 1977 yılında mobilya boya vernikleri üretimi ile sektöre adım attık. 1995 yılında ise toz boya üretimine başladık. 2006 yılında İstanbul’daki rakip fabrikalardan birini satın aldık. Aynı yıl içinde İspanyol bir firmayla ortaklık yaptık. Çoğunlukla sanayi boyaları üretiyoruz” dedi.
Toplam üretimlerinin yüzde 35’ini ihraç edip, yüzde 65’ini ise iç piyasaya sunduklarını ifade eden Dal, şunları söyledi:
Hedef Avrupa’da ilk beş
“Akılcı yatırımlarımız, teknolojiye ve ürün kalitesine gösterdiğimiz özen, müşterilerimize verdiğimiz değer ve onlara sunduğumuz teknik destek sonucunda elektrostatik toz boya sektörüne yön vermenin mutluluğunu yaşıyoruz. Ürün çeşitliliği, ürün kalitesi, satış hızı, ARGE ve teknik servis desteği sayesinde kısa sürede müşterilerimizin beğenisini kazandık. Şirket olarak Avrupa’da ilk beş büyük üretici olma vizyonu çerçevesinde hayata geçirdiğimiz Slovakya tesislerimiz, yeni pazarlar yaratmanın yanı sıra önemli lojistik avantajlar da sağlıyor. İBA Kimya’nın ihracatı süreklilik gösteren bir artış trendi içinde bulunuyor.
Yurt dışındaki temsilciliklerimiz aracılığıyla müşterilerilerimize satış ve teknik hizmet veriyoruz. Başta Rusya, Ukrayna, Polonya, İran, Arnavutluk, İspanya, Portekiz, İsrail, Slovenya, İngiltere olmak üzere 21’in üzerinde ülkeye ihracat yapıyoruz. 2012 yılı hedeflerimiz arasında, mevcut yurt dışı temsilciliklerimizin arttırılması ve yeni pazarların yaratılması yer alıyor.
Müşteri beklentilerinin belirlenerek, bunların eksiksiz karşılanması amacıyla kurulan dört bölge müdürlüğü ve üç bayi teşkilatından oluşan kapsamlı bir satış ağımız bulunuyor. Bölge müdürlükleri ve bayilikler kanalıyla müşterilerimize satış ve teknik servis hizmeti verirken, bölge-bayi stoklarından müşteri taleplerini en kısa sürede karşılıyoruz.
367 kişiye istihdam sağlıyoruz
İBA Kimya, ARGE faaliyetlerini gelişmeye ve başarıya açılan bir pencere olarak görüyor. Şirketimiz, konusunda uzman kimya mühendislerinden oluşan araştırma ekibi, yeni bilgi ve teknolojileri araştırarak, kullanıma uygun, kaliteli ve çevre dostu ürünlerin geliştirilmesi yönünde çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.
Toplam 367 kişiye istihdam sağlıyoruz. Sektörde yaşanan rekabet ve müşteri tarafından son yıllarda toz boyanın tercih ediliyor olması büyük sorumlulukları beraberinde getirdi. Son yıllarda müşteri hizmetleri yani lojistik kısmı önem kazanmaya başladı. Eğer doğru ürünü zamanında üretebiliyorsanız, satabiliyorsunuz. Müşteri ekonomik gelişmeler nedeniyle stok tutmak istemiyor. Bu stoğu sizin tutmanızı ve istediği anda o boyaya ulaşmak istiyor.”
Çevre dostu toz boya
Toz boyanın yaygınlaşmasındaki en büyük etkenin, ekolojik dengeyi koruması olduğunu söyleyen Dal, “Toz boya, ekonomik ve pratik oluşunun yanı sıra ekolojik dengeyi de koruyor. Gerek üretimi gerekse uygulama açısından çevre dostu bir sistem olan elektrostatik toz boyalarda, inceltici olarak solvent bazlı çözücüler kullanılmıyor. Kayıpların az olması, üretimin hızlı yapılabilmesi, üretici ve kullanıcıda yangın riskinin önemli oranda düşmesi avantajlarından bazılarını oluşturuyor. Adından da anlaşılacağı üzere tamamen toz olarak boyanacak yüzeye atım tabancası aracılığıyla püskürtülüyor. Bu sırada statik elektrik ile yüklenen toz taneler boyanacak yüzeyi kaplıyor. Sonrasında uygulama yapılan parça fırınlanıyor” dedi.
Uygulama alanları gelişme gösteriyor
BOYANIN ağırlıklı olarak metal ve alüminyum yüzeylerin boyanmasında kullanıldığının altını çizen Dal, “Teknolojik gelişmelerin sonucu olarak toz boyanın yeni uygulama alanları da ortaya çıkıyor. Plastik, cam ve ahşap üzerine uygulanan özel boyalar geliştirme aşamasında bulunuyor. Çelik kapılar, dolaplar, market rafları, elektrik avizeleri, kapı kolları, otomobil yedek parçaları, bisiklet, traktör, tır ekipmanları, telefon kulübeleri, bina dış cephe alüminyum kaplamaları, duşa kabinler, radyatörler, jantlar, bilgisayar kasaları, tüm beyaz eşyalar, reklam panoları, yer aktı boruları, DVD kasaları, yangın söndürme cihazları ve buna benzer pek çok metal ve alüminyum yüzeyler kullanım alanları arasında yer alıyor” diye konuştu.