BOŞ BULAN DÖKÜYOR

Güncelleme Tarihi:

BOŞ BULAN DÖKÜYOR
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 28, 2017 09:50

Ankara’da birçok vatandaş, ev ve iş yerlerinde yapılan tadilattan çıkan molozu, ilçe belediyelerine çuval başı 2 ila 4 TL ücret ödeyip ya da 20 TL verip yasal döküm alanlarına dökmekten kaçıyor. Kaçak dökülen moloz Keklikpınarı, İmrahor ve Eymir gibi bölgeleri katlediyor.

Haberin Devamı

 

Başkent'te, yasal döküm alanlarına ya da belediyelerin temizlik ekiplerine para vermekten kaçanlar, kaçak hafriyat ve moloz dökümü yaparak çevreyi kirletmeye devam ediyor.
Kentte, Büyükşehir Belediyesi’nin belirlediği beşten fazla döküm sahası bulunuyor. İnşaatlardan çıkan hafriyat da, firmalara ait kamyonlarla bu alanlara dökülüyor. Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanlığı tarafından GPRS sistemiyle takip edilen kamyonlar taşıdıkları hafriyatı, ton başına belli bir meblağ ödeyerek alanlara boşaltıyor. Döküm alanına para vermek istemeyenler ise hafriyatı boş buldukları arazilere döküyor.

GECE DÖKÜYORLAR

Ev ve iş yerlerinde yapılan tadilatlardan çıkan moloz ve inşaat atıkları için de vatandaşlara, ilçe belediyeleri yardımcı oluyor. Temizlik İşleri Müdürlüğü ekiplerince çuval başı 2-4 TL arasında değişen fiyatlarla evlerden alınan moloz ve atıklar, yasal olarak belirlenen döküm alanlarına atılıyor. Vatandaşlar, kamyonet gibi küçük araçlar için 20 TL döküm ücreti ödeyerek de döküm alanlarını kullanabiliyor. Ancak bu ücretleri ödemek istemeyenler molozları, kendi araçlarına ya da kiraladıkları kamyonetlere doldurup rastgele çevreye atıyor. Kaçak dökümler, genelde gece yarısı yapılıyor.

Haberin Devamı

KENTİN BAŞ BELASI

Kentin baş belası haline gelen kaçak hafriyat ve moloz dökümünün en çok olduğu alanların başında Keklikpınarı, İmrahor, İvedik Organize Sanayi bölgesi (OSB), Eymir ve Mamak geliyor. Seyir terası olarak da bilinen Keklikpınarı’nda, vericilerin bulunduğu bölgede 878’inci Sokak boyunca dökülen molozlar, manzaranın da önüne geçmiş durumda. Ankara Boğazı projesinin hayata geçirileceği İmrahor Vadisi ile kentin korunabilmiş en büyük doğal alanlarından Eymir Gölü çevresinde de kaçak dökümler devam ediyor. Belediye ekiplerince periyodik olarak temizlenen İvedik OSB ile Mamak’ta, Çevre Yolu’nun yanı başındaki boş arazilere de inşaat atıkları dökülüyor.

ÇUVALI 2 İLA 4 TL

Hürriyet Ankara, merkez ilçe belediyelerinin Temizlik İşleri Müdürlükleri’ni vatandaş gibi arayıp, moloz işlemleri ve uygulanan tarifeler hakkında bilgi aldı. “Evimde bir tadilat yaptıracağım. İnşaat atıklarını ve molozu belediye ekipleri alıyor mu? Ücreti ne kadar” sorusuna belediyelerin verdiği yanıtlar şu şekilde:
* Sincan Belediyesi: Alıyoruz. Çuvallayıp kapının önüne çıkarıyorsunuz ve bizi arıyorsunuz. Ekipler gelip alıyor. 10 çuvala kadar ücretsiz, daha fazla çıkarsa ekiplerimiz bir fiyat çıkarıyor.
* Gölbaşı Belediyesi: Müteahhide verilmişse parasını o ödemek zorunda. Onun haricinde 40 çuvala kadar ücretsiz. 40 çuvaldan sonra kepçe ve kamyon gerektirdiği için 300 TL oluyor.
* Keçiören Belediyesi(Ak Masa): Molozları çuvallayıp, kaldırıma çıkarıyorsunuz. Çuvalı sayarak buraya geliyorsunuz. Çuvalı 2 liradan işlem yapılıyor. O gün akşamına da alıyorlar.
* Yenimahalle Belediyesi: Ücret karşılığında alıyoruz. Çuvalı 3.5 lira. Standart çuvallara dolduruyorsunuz.
* Etimesgut Belediyesi: Bir kişinin kaldırabileceği şekilde, 35 kilogramı geçmeyecek şekilde çuvallıyorsunuz. Yolun kenarına koyuyorsunuz. Torbası 4 liraya ücretini yatırdıktan sonra ekiplerimiz alıyor.

Haberin Devamı

ALMIYORLAR, YÖNLENDİRİYORLAR

* Mamak Belediyesi: Siz kendiniz döküm alanına attırıyorsunuz. Ekipler tarafından alınmıyor. (Mamak Belediyesi’nin yönlendirdiği döküm alınana kamyonetle döküm ücreti 20 TL.)
* Altındağ Belediyesi: Kendiniz atıyorsunuz. Nakliye araçlarıyla döküm alanlarına götürüyorsunuz.
* Çankaya Belediyesi: Almıyoruz molozu. Araç tutup, Mamak’taki döküm alanına götürüyorsunuz.

KARABUDAK: YÜZDE 70 AZALDI

Öte yandan GPRS uygulaması sayesinde kaçak hafriyat ve moloz dökümünün, yüzde 70 oranında azaldığını belirten Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanı Abdurrahman Karabudak, şunları söyledi:
“Kaçak hafriyat ve moloz dökümündeki azalma yüzde 70 civarında. Yandex üzerinden bir GPRS sistemi bu. Bu sistem üzerinden araçlar takip ediliyor. Sıkıntılı olan bölgeler harita üzerinden kırmızı çizgiyle çiziliyor. Bir araç bunun içine girdiğinde sistem uyarı mesaj atıyor. En yakın sivil ekibimiz de bölgeye gidip, kontrol ediyor ve kamyonda bir hareket varsa mevzuatlara göre işlem yapıyor.”

Haberin Devamı

CEZASI  5 BİN TL

Kaçak hafriyat dökümü yapanlara Çevre Kanunu’na göre, döküm alanları dışına moloz ve inşaat atığı atanlara ise Kabahatler Kanunu’na göre işlem yapılıyor. Kabahatler Kanunu’na göre belirlenen alanlar dışına döküm yapan kişilere 100-3 bin TL arasında, inşaat faaliyetini yürüten tüzel kişi hakkında da 5 bin TL’ye kadara idari para cezası uygulanıyor. Atıkları kaldırma işlemlerinin masrafları da bu kişilerden alınıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!