Bor minerali kullanıp heykellere vücut verdi

Güncelleme Tarihi:

Bor minerali kullanıp heykellere vücut verdi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 16, 2009 00:00

Dünyada sayılı birkaç ülkede bulunan ve çok değerli bir mineral olan bor, heykel sanatçısı Genco Gülan’ın heykellerine malzeme oldu. Bor mineralini dünyada işleyen ilk sanatçı olduğunu ifade eden Gülan, Venüs, Tiberius, Athena, Apollon gibi Batı Anadolu antik ve klasik dönem heykelleri aracılığıyla günümüzün farklı değerlerine göndermeler yapıyor.

Genco Gülan’ın Galeri Artist’te izlenime sunulan “Ben Bir Müzeyim” adlı sergisi, bor mineralleri kullanılarak üretilen eserleri barındırıyor. Devlet Resim ve Heykel Müzesinde de eş zamanlı olarak sergilenecek heykeller, ilk kez Başkentte görücüye çıkacak. Türkiye’nin değişik müzelerindeki tarihi eserleri farklı bir anlayışla yeniden yorumlayan sanatçı, sergisini gelecek yıl İstanbul ve Berlin’de de sanatseverlerle buluşturacak.

“Ben Bir Müzeyim” adlı sergisine bir dizi alt başlık açarak “Geleceğin Teknolojisi” isimli bir seri oluşturan Günal, 11 Eylül saldırılarını Venüs heykelinin değişik yerlerine çarpan uçaklarla, tüketim toplumunu market arabalarının içine koyduğu torslarla, GDO’lu ürünleri sfenkslerle işliyor.
Bazen figürleri kesen ya da yurt dışından kaçırılmış parçalardan geri kalanları birleştiren sanatçı, bir eserinde de kendi kirpik ve kaşlarını kullandı. Sanatçının sergisinde farklı formlara kavuşturduğu 15’e yakın çalışma yer alıyor.

Patent alacak

Sanatçı Genco Günal, “Ben Bir Müzeyim” adlı çalışmasının pek çok yönüyle ilkleri barındırdığını söyledi. Bor mineralinin işlenmesi zor bir element olduğunu anımsatan Günal, minerali işlemeden önce bazı üniversitelerin öğretim üyeleriyle görüştüğünü, ancak bu şekilde bir işlemenin daha önce yapılmadığının kendisine iletildiğini belirtti. Bunun üzerine “deneme-yanılma” yoluyla bu işe giriştiğini ve zorlu bir sürecin ardından işlediği boru eserlerinde katkı malzemesi olarak kullandığını aktaran Günal, “malzeme seçimimle Türkiye’nin gelecekteki jeo stratejik önemine katkıda bulunacağı söylenen doğal rezervlerimize ilişkin bir hatırlatma yapmak istedim. Böylece de ortaya bir kimyasal formül çıkmış oldu. Bu formülün patentini almak için de başvuru yapmaya hazırlanıyorum. Çünkü bu bir buluştur” dedi.

Genetik malzeme

Bir heykel çalışmasına kaş ve kirpiklerini koyduğunu, diğerinde ise bir torsun içerisine görünmeyen biçimde yağlıboya tablosunu yerleştirdiğini anlatan sanatçı, “Böylece hem kendi genetik malzememle esere imza atmış oldum, hem de yapıtlarımdan parçaları bu heykellerden kullandım” sözleriyle farklı çalışmasını yorumladı.

Dünyada iz bırakan 11 Eylül saldırısını Venüs heykeliyle yorumladığını, heykelden akan kanları ise ojeyle oluşturduğunu ifade eden Genco Günal, “Geleceğin arkeolojisine de gönderme yaptım. Yani, 3000 yılında Antalya’ya gelen bir sanatçı, bunlara baktığı zaman 2000 yılında böyle heykellerin yapılmış olduğunu görecek” diye konuştu.

Alışveriş merkezlerine gönderme

Tüketim toplumunu da market arabalarına koyduğu heykellerle eleştirdiğini vurgulayan Günal, sürekli alışveriş merkezlerinin yapıldığını, bu heykelin de ona gönderme yaptığını söyledi.
Sanatçı Genco Günal’ın “Ben Bir Müzeyim” başlıklı sergideki yapıtları, 4 Ocak 2010 tarihine kadar Galeri Artist’te, 22 Aralık tarihine kadar Devlet Resim ve Heykel Müzesinde sunulacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!