Güncelleme Tarihi:
KÜLTÜR ve Turizm Bakanlığı Geleneksel El Sanatları Sanatçısı Sevgi Şenol 1981 yılında Türkçe öğretmeni olarak Konya’nın Güneysınır ilçesine atandığını, bu belde de boncuk oyaları konusunda çok zengin örneklerle karşılaştığını ve buradaki kadınların eski modelleri yapmadıklarını fark edince, boncuk oyalarını derlemeye karar verdiğini söyledi.
Kayıt altına aldığı oyaları dosyalarla belgelediğini, 1997 yılında ilk kitabını çıkardığını anlatan Şenol, şöyle konuştu:
“Balıkesir yöresi boncuk oyaları konusunda bir hazine durumundaydı. Bunları toparlayarak ‘Balıkesir Oyaları’ adı altında kitaplaştırdım. Bu konuda toplam üç kitap yazdım. ‘Geçmişten Günümüze Boncuk Oyaları’ adlı üçüncü kitabımda da özellikle boncuk oyalarını nerelerde kullanabileceği konusunu ele aldım. Boncuk oyaları günümüzde duvar süsü, takı, pano, balık oyaları akvaryumda, ay yıldız oyadan kolyeler, rozetler, masa ve sehpa örtülerinde kullanabiliriz. Benim şu ana kadar yazma kenarı olarak topladığım yaklaşık 300 model bulunuyor.”