Bloke edilen ilaçlar sağlığı tehdit ediyor

Güncelleme Tarihi:

Bloke edilen ilaçlar sağlığı tehdit ediyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 18, 2010 00:00

Türk Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Başkanı Nurten Saydan, ilaç fiyatlarının düşmesi üzerine, hayati önem taşıyan onlarca ilacın, firmalar tarafından bloke edildiğini belirterek, bu ilaçların listesini açıkladı.

Haberin Devamı

Buna göre, diyabet hastalarınını kullandığı “Humulin”, kanser ve tüp bebek tedavisinde kullanılan “Lucrin Daily” ile organ nakli ve böbrek yetmezliği çeken hastaların kullandığı “Imuran” da bloke edilen ilaçlar arasında.
İlaç fiyatlarında yaşanan düşüş nedeniyle eczacıların zarar ettiğini ve bu zararın karşılanmadığını söyleyen Saydan, “Bu bir yana, firmaların istediği karlılıkları kazanamamaları nedeniyle ilaçlarını piyasadan çekmesine sessiz kalınması kabul edilebilir değildir” dedi. Saydan şöyle devam etti:
Stoklar tükeniyor
“Firmaların satışını durdurduğu birçok ilaç, depo ve eczane stoklarında şuan olduğu için bu stoklar bitene kadar sıkıntı olmayacaktır. Ay sonundan itibaren yukarıdaki listenin daha da artacağını düşünüyoruz. SGK, eczacılarla sözleşme yapmak için bir daha kapatma eylemi yapılmaması ve vatandaşın ilaçsız bırakılmaması gerektiğini söylemektedir.
Eşdeğerleri üretilmeli
Depolarda bir sürü ilaç şu anda mevcut fakat satışa kapalı. Bu vatandaşı ilaçsız bırakmak olmuyor mu? Hiç kimse unutmamalıdır ki, ilaç vazgeçilemez, ertelenemez hayati bir üründür. Halk sağlığı tüccar mantığına emanet edilemez. Dolayısıyla, söz konusu sorunun biran önce giderilmesi, firmaların sessiz sedasız piyasadan kaldırdığı bu önemli ilaçları, tekrar piyasa sürmesi ya da başka firmalarca eşdeğerlerinin üretilmesi konusunda gerekli çalışmaların başlatılması için ilaç ve eczacılık konusunda tek yetkili makam olan Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü’nü harekete geçmeye çağırıyoruz.”

Haberin Devamı

Bloke edilen ilaç listesi

Satışı bloke edilen veya depolarda son zamanlarda bulunmayan ilaçlardan bazıları:
“Kanser tedavisinde kullanılan ‘Navelbine ve Uromitexan’, Osteoporoz hastalarının kullandığı ‘Calcijejex’, kan uyuşmazlığı tedavisinde kullanılan ‘Rhogam’, kısırlık tedavisinde kullanılan ‘Fostimon’, antibiyotikler ‘Augmentin ve Zinnat tablet’, astım hastalarının kullandığı ‘Ventolin’, mide ilacı ‘Panto’.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!