Oluşturulma Tarihi: Şubat 22, 2010 00:00
Yakın bir geçmişte hakkında çok fazla şey bilinmeyen otizm, günümüzde çocuk hastalıklarının başında geliyor. Dünya genelinde her 125 çocuktan biri otizm hastası.
Günümüzde Türkiye’de 500 Bin civarında otistik çocuk bulunuyor. Otistik bir çocuğun devlete maliyeti normal bir çocuktan beş kat daha fazla. Ancak otizmli çocuklar eğitildiğinde devlete maliyeti açısından 10 kat daha karlı oluyor. Bu hastalığın yakın geçmişte şizofreni ile karıştırıldığını söyleyen İlgi Otistik Çocukları Koruma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Necla Arslankurt, Türkiye’de otizmi tespit etme yaşının 1,5 olduğunu belirtti.
Ödeneksizlik
Amerika’da erken tanı, doğru ve yoğun eğitimle otizm hastası çocukların %85’inde iyileşme görüldüğünün altını çizen Arslankurt giderek daha yaygın hale gelen bu hastalıkla ilgili olarak ödenek yetersizliğinden şikayetçi. Arslankurt, “Otistik çocuklar eğitildiğinde çok başarılı oluyor. Aralarında üniversite bitiren ve yüksek lisans yapanlar bile var”.
Erken gelirse iyi olur
İlgi Otistik Çocukları Koruma Derneği’nin 20 yıldır öğrenciler, aileler ve gönüllülerle birlikte çalıştığını anlatan Necla Arslankurt, “Çocuk bize ne kadar erken gelirse, aile ne kadar işbirliği yaparsa tedavi edilme olasılığı o kadar yüksek olur” dedi.
Otizm nedir?
Otizm, doğuştan olan, beynin ve sinir sisteminin farklı yapısından yada işleyişinden kaynaklandığı kabul edilen nörobiyolojik bir bozukluk. Başkalarıyla etkileşimde bulunmayı engelleyen ve kişinin kendi iç dünyasıyla baş başa kalmasına yol açan otizm, genellikle üç yaştan önce ortaya çıkıyor ve bireylerin sosyal iletişim, etkileşim ve davranışlarını olumsuz olarak etkiliyor. Otizmin belirtileri ise göz kontağı kuramama, konuşulan dilin gelişiminde gecikme olması ya da konuşmanın hiç gelişmemesi, gibi ortaya çıkıyor.