Bizim kızlar ragbi oynuyor

Güncelleme Tarihi:

Bizim kızlar ragbi oynuyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 16, 2013 00:00

Yeni Zelanda, Avustralya, İngiltere, İrlanda olmak üzere pek çok ülkede oynanan, futbol ve kriketten sonra en çok seyircisi olduğu belirtilen ragbi, Türkiye’de erkek takımlarının yanı sıra 9 kadın takımı ile dikkat çekiyor.

Haberin Devamı

Türkiye’de 15 erkek, 9 kadın ragbi takımı bulunuyor. Bunlardan biri de Orta Doğu Teknik Üniversitesi bünyesinde kurulan Kadın Ragbi Takımı. 18-25 yaş arasında ragbi takımı oyuncuları, kadın olmanın gereklerini de ihmal etmeden antrenmana hazırlanıyorlar. Kramponlarını ojeli parmaklarıyla bağlayan sporcular, saçlarını toplayıp, aynada son kez kendilerine çeki düzen verdikten sonra sahaya çıkıyorlar. Antrenmana çıkan kızların gözlerinden yaptıkları sporun verdiği hırs okunuyor.

SERT BİR SPOR

Kadın Ragbi Takımı Yardımcı Antrenörü ve oyuncusu Başak Yüncü, takımın 2010’da kurulduğunu ve bir yıl sonra turnuvalara katılmaya başladığını söyledi. Ragbinin sert bir spor olarak algılandığına işaret eden Yüncü, olası sakatlanmaları önlemek için antrenmanlarını savunma taktikleri üzerine geliştirdiklerini ifade etti. Yüncü, ısınma ve savunma hareketlerinden sonra taktik antrenmanına geçtiklerini belirterek, şunları anlattı:
“Ragbi, dışardan tehlikeli gözükebilir ama tekniğini doğru öğrendiğiniz zaman sorun yaşanmıyor. Antrenmana önce tempolu koşu ve ısınma hareketleri ile başlıyoruz. Ardından oyuncuların sakatlanmaması için geliştirdiğimiz hareket egzersizlerini yapıyoruz. Antrenmanlarımızı, özellikle sakatlanmalara karşı geliştirdik. Zaten ilk önce doğru durmayı ve darbeye karşı korunmayı öğretiyoruz. Vücudunuzu yeterince korursanız, kontrol ederseniz maç sırasında da herhangi bir sakatlık olmuyor.”

Haberin Devamı

FORMALARI YOK AMA...

Başak Yüncü, bütçe yetersizliği nedeniyle forma, top ve kamp alanı bulmakta sıkıntı yaşadıklarını dile getirerek şöyle konuştu:
“ODTÜ Spor Kulübü’nün yaklaşık 50 takımı var. Her takıma yardım etmeye çalışsa da verilen bütçe yeterli olmuyor. Formalarımızı kendi ayarladığımız sponsorla, olmazsa kendi aramızda para toplayarak temin edeceğiz. İlk maaşımla topları aldım. Daha sonra sevgililer günü hediyesi olarak antrenman kıyafetlerini yaptırdım. Elime para geçince, takıma nasıl bir yararım olabilir diye düşünüyorum. Kamp yeri konusunda çok sıkıntı çekiyoruz. Gerçekten kamp yapmak istiyoruz. Okul bize yardım etmek istiyor. Ama imkanlar kısıtlı. Türkiye’de ragbi sahası yok, futbol sahasının üzerine ragbi sahası çizgileri çekerek oynuyoruz. Kale direği yok, futbol kalesinin üzerinden gol atmaya çalışıyoruz. Ragbi de iki kale direği vardır, şut atılır. Takımlar maçlara kendi kale direklerini getirir.”

Haberin Devamı

AVRUPA’DA TEMSİL EDECEKLER

Yüncü, 26-28 Nisan’da Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde düzenlenecek Türkiye Bayanlar Ragbi Şampiyonası’nda Ragbi Milli Takımı’nın seçileceğini belirterek, sözlerine şöyle devam etti:
“Daha sonra seçilen oyuncular kamp yapacak. Türkiye 7’li Kadın Milli Takımı, 26-28 Mayıs’ta Slovakya’nın başkenti Bratislava’da yapılacak Avrupa Bayanlar Ragbi Şampiyonası’nda ilk defa Avrupa’da Türkiye’yi temsil edecek. Bu çok önemli bir şampiyona. Ragbide olimpiyatlara Türkiye’nin attığı ilk adım. Türkiye, olimpiyatlarda 12 takım arasına girebilirse, Rio 2016 Olimpiyatları’na katılma şansı yakalayacak. Önümüzde 3 yıl var, disiplinli bir şekilde çalışırsak ragbide Türkiye’nin önemli noktalara geleceğini düşünüyorum.”

Haberin Devamı

OLİMPİYATLAR İÇİN ÇALIŞIYORUZ

Takım oyuncularından Hacer Çetin (25) de 1,5 yıldır ragbi oynadığını ifade ederek, şunları anlattı:
“Hem antrenörüm, hem de ilkokul arkadaşım Başak Yüncü sayesinde ragbiyle tanıştım ve çok sevdim. Daha önceden voleybol, basketbol, jimnastik, sırıklı yüksek atlamayla uğraştım. Ama en çok ragbiyi sevdim. En büyük amacımız olimpiyatlar. Onun için çok çalışıyoruz, çabalıyoruz. Çok fazla antrenman yapıyoruz, inşallah hedefimize ulaşacağız. Çevremden aldığım tepkileri soracak olursanız, ragbi oynuyorum dediğimde ‘Ragbi mi? o ne?’ diyenler oluyor. Ragbi sporundan haberdar olanlar da ‘Başka spor bulamadınız mı?, yüzme, tenis, jimnastik yapsaydınız’ diyorlar. Ragbi dışarıdan bakıldığında çok sert bir spor olarak görülebilir. Sevmek için ragbinin içinde bulunmak lazım. Önemli olan sevmek. Şu anda hayatımda bir sürü şey var ama en çok ilgimi çeken şey ragbi.”

Haberin Devamı

OLUMSUZ TEPKİLER ALDIM

Oyunculardan Hazal Sıla Aras (21) da ragbiye başlayalı 1 yıl olduğunu ifade ederek, “Biraz sert bir spor ama çok seviyorum. İlk başladığımda annemden, babamdan ve ikizimden olumsuz tepkiler aldım ama ragbi oynamak çok hoşuma gidiyor. İyi olduğumu düşünüyorum, umarım milli takıma da seçilirim” dedi. Pelin Yılmazer (20) ise 2 yıldır oynadığını belirterek, “Ragbi ne? Amerikan Futbolu mu? Kızlar ragbi mi oynarmış” gibi tepkiler aldığını söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!