Biz tasarlıyoruz ABD üretip bize satıyor

Güncelleme Tarihi:

Biz tasarlıyoruz ABD üretip bize satıyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 22, 2011 00:00

Beş yılda 45 tasarım ödülü alan ODTÜ öğretim üyesi Dr. Hakan Gürsu ve Designnobis ekibi uluslararası alandaki başarılarına rağmen Türkiye’de yeterince desteklenmemekten yakınıyor. Gürsu, “Teşviğin t’sini, desteğin d’sini göremedik. Bizim tasarladığımız ürünler ABD’de üretilip Türkiye’de satılıyor” dedi.

DESIGNNOBIS ekibiyle International Design Awards, Green Dot Awards ve A Design Awards gibi dünyanın saygın tasarım ödüllerini kazanan ODTÜ öğretim üyesi Dr. Hakan Gürsu son olarak, ABD’de düzenlenen ve 43 ülkeden 4 bin projenin katıldığı Green Dot- Uluslararası Çevreci Tasarım Ödülleri 2010 yarışmasında dikey sera sistemi pet-tree’ tasarımıyla birinci oldu.

Volitan isimli çevreci tekne tasarımlarıyla 2007 Uluslararası Tasarım Ödülleri yarışmasında da Türkiye’ye iki dalda büyük ödül kazandıran Hakan Gürsu aldıkları uluslararası ödülleri Türkiye’ye getirmelerine rağmen çalışmalarına yeterince destek verilmemesinden şikayetçi oldu. Çalışmalarını “Katma değeri yüksek teknolojik ürünü sokakta satabilecek hale getirmek” olarak tanımlayan Gürsu başarılarının sırrını ve geleceğe yönelik projelerini Ankara Hürriyet’e anlattı:

İlgisizliği anlamak zor

“Designnobis’i 2006 yılında 5 genç insanla çok kıt olanaklarla kurduk. Volitan isimli tekneyi tasarladık onunla tanındık. Son bir yıldır ODTÜ Teknokent’te çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Burada birbirinden değerli genç insanlar var. Yurtdışından bu kadar ödül almamıza rağmen ülkedeki tepkisizliği ve ilgisizliği anlamak gerçekten çok zor. Burada çalışan arkadaşlarıma bu durumu anlatmakta çoğu zaman zorlanıyorum.

Desteğin d’sini göremedik

Bu kadar ödül almamıza rağmen teşvikin t’sini desteğin d’sini görmedik. Yurtdışından yoğun bir talep var. Yurtdışındaki öğrenciler gelerek staj yapmak istiyor. Ekibimizde sadece ODTÜ’lü öğrenciler değil Türkiye’nin çeşitli üniversite ve bölümlerinden gelen öğrenciler yer alıyor. Önümüzü açsalar yürür gideriz. Alt yapı çekirdeğini burada oluşturuyoruz. Burası yasal bir üretim platformu, okul konumunda. Yurtdışındaki en saygın yarışmalardan ödül aldık Türkiye’de tık yok.

Ülkemizde bir fikrin nasıl üretime dönüştürüleceğine yönelik mevzuat yok. Ürün geliştirerek icatlar yaptık.

Teknoloji ürünle transfer edilemez

Bizim gibi insanlar desteklenirse mutfakta desteklenir yeni ürünler ortaya çıkar. Ciddi bir kültürümüz var. Fikirler ortaya çıkıyor ancak bunlar desteklenmeli. Gerçek AR-GE faaliyetini biz yapıyoruz. Teknoloji ürün transfer edilerek geliştirilemez. Kamunun yanı sıra özel sektörde motivasyon ve destek göstererek teşvik etmeli. AR-GE faaliyetleri geleceği kurtarmaktır. Ankara’nın bu konuda iyi bir hamle yapması gerekiyor.

Medikal üründe ülke olarak çok iyiyiz

Medikal ürünlerde çok iyiyiz. Beşten fazla medikal ürünü yaptık patent aldık. Örneğin bir firma için medikal diş dolgu tabancası tasarladık ve çok pratik kullanışlı bir ürün oldu. Atık malzemeyi değerlendirerek dikey sera yaptık. Evlerde ürün üretilebilecek bir sistem ve verimi çok yüksek. İnsanların çöpe atacakları pet şişeleri saksı olarak kullandık ve en son Green Dot’u aldığımız bu projenin seracılığa yeni bir anlayış getirecek. Tasarladıklarımızın birçoğu ABD başta olmak üzere büyük ülkelerde üretiliyor. Bizim tasarladığımız ürünler ABD’de üretilip Türkiye’de satılıyor.

Ankara’ya inovasyon merkezi

Ankara’ya inovasyon merkezi kurmak gerekiyor. Projesini çizdik finansman arıyoruz. Ankara Valisi ile görüştük ve Kalkınma Ajansı’na sunduk. Yurtdışındaki kampüslere benzer bir projemiz var her yönüyle süper bir proje. Teknokentin bir üst modeli gibi düşünülebilir. Böyle bir merkez Ankara sanayisini kalkındırır. Örneklendirecek olursak, sanayi restoran biz mutfağız. Sanayiyi restoran gibi düşünebilirsiniz yemeğin tarifi olmazsa restoran iş yapamaz.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!